7
Hostikka

Santeri Hostikka
Hyökkääjä

  • Syntymäpäivä: 30/09/1997
  • Ikä: 26 vuotta
  • Kansalaisuus: Suomi

Lue tästä Santeri Hostikan laaja haastattelu keväältä 2022.

Santeri Hostikka liittyi HJK:n miehistöön kesken kauden 2021, ja nykyinen sopimus pitää miehen Töölössä kauden 2024 loppuun. Järvenpäässä syntynyt Hostikka on tuttu kasvo Veikkausliigaa seuranneille pelattuaan aiemmin FC Lahdessa. 183-senttinen Hostikka on pelipaikaltaan laitahyökkääjä, joka viihtyy ensisijaisesti vasemmalla puolella kenttää. 

Hostikka aloitti jalkapallon Järvenpään Palloseurassa. Juniori-ikäisenä hän siirtyi PK Keski-Uusimaahan, joka kerää alueen motivoituneimpia pelaajia samaan joukkueeseen. PKKU:n paidassa Hostikka teki ensiesiintymisensä miesten peleissä kaudella 2015, kun hän pelasi koko kauden Kakkosen eteläisessä lohkossa. Kauden 24 pelattua ottelua tuottivat laitahyökkääjälle neljä tehtyä maalia.

Kaudelle 2016 Hostikka siirtyi Veikkausliigaan, kun PKKU:n yhteistyöseura FC Lahti tarjosi miehelle sopimusta. Hostikka viilettikin koko debyyttikautensa Lahden avauskokoonpanon vasemmalla laidalla tehden kuusi maalia ja tarjoillen kahdeksan, kun kaikki kilpailut otetaan huomioon. 

Hostikka saavutti kauden aikana ensimmäisen pokaalinsa, kun FC Lahti voitti Liigacupin. Laitahyökkääjä pääsi esiintymään myös maajoukkueessa, kun Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue kutsui laitahyökkääjän mukaan ystävyysotteluun Puolaa vastaan. Hostikka nousi seuraavan kauden aikana mukaan myös alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen, jossa hän oli vakiopelaajia Tommi Kautosen alaisuudessa.

Hyvät otteet kotimaan sarjassa poikivat lopulta järvenpääläiselle siirron ulkomaille: Hostikka siirtyi Puolan pääsarjassa pelaavan Pogon Szczecinin riveihin kaudeksi 2018–19. Ensimmäisellä kaudellaan Puolassa Hostikka pelasi kahdeksan ottelua ja saalisti niissä yhden maalisyötön. 

Seuraavalla kaudella Hostikka kuului jo joukkueensa runkopelaajiin saaden minuutteja 27 ottelussa. Hostikka iski uransa ensimmäisen maalin Puolan kentillä kesäkussa 2020 ottelussa Lechia Gdanskia vastaan. Vastuu Puolassa kääntyi kuitenkin laskuun, ja välillä Hostikka oli pitkiäkin aikoja kokoonpanon ulkopuolella.

Loppukesästä 2021 Hostikka palasi Suomeen hakemaan nostetta uralleen ja debytoi Klubin paidassa ottelussa KTP:tä vastaan. Ensimmäisen maalinsa sinivalkoisissa laituri teki Veikkausliigan ylemmässä loppusarjassa SJK:n verkkoon. Hostikka valittiin syyskuussa 2021 ensimmäistä kertaa urallaan A-maajoukkueeseen, kun Suomi kohtasi ystävyysottelussa Walesin. Hostikka oli Suomen avauskokoonpanossa.

Puolikkaan kautensa aikana Hostikka esiintyi HJK:n peliasussa 17 kertaa viimeistellen yhden maalin ja antaen kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Seuraavana vuonna vastuu kasvoi: Hostikka oli kaudella 2022 Klubin ehdottomia runkopelaajia pelaten yhteensä 36 ottelua, joissa syntyi kolme maalia ja viisi maalisyöttöä. Hostikan aika Klubissa on ollut menestyksekäs, kun joukkue on voittanut molemmilla kausilla Suomenmestaruuden ja edennyt sekä Konferenssiliigan että Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Uran tilastot (tilanne 31.1.2023):
Veikkausliiga 117 ottelua, 14 maalia, 17 syöttöä
Ekstraklasa (Puolan pääsarja) 47 ottelua, 1 maali, 3 syöttöä
Suomen A-maajoukkue: 6 ottelua

Suomen U21-maajoukkue: 7 ottelua, 2 syöttöä
Suomen poikamaajoukkueet: 4 ottelua