Joulukalenteri 2019

LUUKKU 2

”Jos saisin päivään lisää tunteja, treenaisin ja nukkuisin enemmän”

Suomessa ei ole montaa naisjalkapalloilijaa, joka pystyisi elättämään itsensä vain pelaamisella, edes korkeimmalla sarjatasolla Naisten liigassa. Toisen asteen koulutuksen ja tavoitteellisen harjoittelun yhdistäminen yleensä vielä onnistuu, kun nuoren ei tarvitse huolehtia toimeentulostaan. Tämän jälkeen mahdollisuudet ammattilaisuuteen ovat kuitenkin erilaiset sukupuolesta riippuen. Tästä huolimatta Sanni Nuolikoski, 13, haaveilee pelaavansa jalkapalloa tulevaisuudessa ammattilaisena.

”Aloitin jalkapallon 4-vuotiaana isosiskoni innoittamana ja pelaan nyt HJK 06-akatemiajoukkueessa. Meillä on harjoituksia kolmesta neljään kertaan viikossa, jonka lisäksi aikaa menee omatoimiseen treenaamiseen sekä koiran kanssa lenkkeilyyn.”

Nuolikoski käy parhaillaan yläastetta liikuntapainotteisessa Pohjois-Haagan yhteiskoulussa. Hän matkustaa koulupäivien jälkeen suoraan treeneihin, sillä kotoa matkaa kertyisi noin 20 km. Jalkapallossa Nuolikoskea kiehtoo työn tekeminen yhteisen päämäärän eteen sekä uusien asioiden opettelu.  

Jalkapallossa naisen euro on neljä senttiä

Palkkojen puuttuminen tai alhainen taso pakottaa naispelaajat joko opiskelemaan tai työskentelemään pelaamisen ohessa. Toimeentulosta huolehtimisen yhdistäminen urheilijan arkeen on niin henkisesti kuin fyysisesti rankkaa – kompromisseja on tehtävä, sillä pelaajan on aina mietittävä kokonaisrasitusta. Naisten liigapelaajat antavat paljon tasoitusta muihin maihin verrattuna ja siksi monet lähtevät ulkomaille elämiseen riittävien pelaajapalkkioiden perässä, vaikka sielläkin vuosipalkat ovat vain murto-osan miesten palkoista. Lähinaapurissa Ruotsissa keskiverto liigapelaaja ansaitsee noin 12 000 euroa vuodessa. Alhaisen tulotason, perheen perustamisen ja muiden uramahdollisuuksien myötä monet naispelaajat myös lopettavat uransa aiemmin.

Suomen mestaruuden kaudella 2019 joukkueensa kanssa voittanut Nuolikoski pelaa puolustajana. Hänen vahvuuksiaan kentällä ovat pitkät syötöt sekä 1v1-puolustustilanteet. Peleissä Nuolikoski haluaa olla aktiivinen kannustaja ja pyrkii puhellaan helpottamaan muiden pelaamista.

”Unelmoin tulevaisuudessa pelaavani sekä Suomen A-maajoukkueessa että ammattilaisena ulkomailla.”