Play Like A Girl

UNICEF

Maapallon kestävään tulevaisuuteen liittyy olennaisesti se, miten tänään investoimme lapsiin ja nuoriin. Tähän työhön tarvitaan meitä kaikkia.

© UNICEF/UNI194536/Khuzaie
UNICEF tukee valtioita rakentamaan niiden koulutusjärjestelmiä. Koulun ulkopuolella olevien lasten määrä on 30 vuodessa vähentynyt yli 100 miljoonalla. Kuvassa käydään telttakoulua Irakissa sisäisten pakolaisten leirillä vuonna 2016. Lasten koulunkäynnin jatkuminen on kriisitilanteissa UNICEFin vastuulla. © UNICEF/UNI194536/Khuzaie

UNICEF tekee työtä maailman vaikeimmissa paikoissa, kellon ympäri, saavuttaakseen heikoimmassa asemassa olevat lapset ja nuoret. Puolustamme jokaisen lapsen oikeuksia, kaikkialla. Emmekä koskaan luovuta.

UNICEFilla on yli 70 vuoden kokemus erilaisista olosuhteista ympäri maailmaa, dynaamisia kumppanuuksia, maailmanlaajuiset verkostot, intohimo kehittää uusia ratkaisuja sekä tahto tuottaa jokaisella eurolla ja dollarilla parhaat tulokset.

Meillä on YK-järjestönä ainutlaatuinen asema saattaa yhteen hallitukset, yksityissektori ja kansalaisyhteiskunta, lasten parhaaksi. UNICEF on maailman johtava lapsia ja nuoria koskevan tilastotiedon tuottaja. Olemme myös maailman suurimpia hätäaputoimijoita.

Työmme tavoittaa vuosittain satoja miljoonia lapsia, kaikkialla maailmassa.

UNICEF saa kaikki varansa lahjoituksina.

© UNICEF/UN013393/Khonje
Dronejen käyttö on yleistynyt erilaisissa tarkoituksissa. Niillä pystytään kartoittamaan tilannetta vaikeakulkuisilla alueilla, mutta niiden kyydissä kulkevat myös rokotteet, lääkkeet ja näytteet. Malawilaiset lapset ihmettelevät dronen lennättämistä Lilongwessa. Maan terveysministeriö ja UNICEF testasivat 10 kilometrin autopilotoitua lentoa, jotta vastasyntyneiden hiv-diagnosointia ja hoidon aloitusta saataisiin nopeutettua. © UNICEF/UN013393/Khonje

Hätäapu

Työllämme on tänään väliä enemmän kuin koskaan, sillä konfliktit ja kriisit uhkaavat satoja miljoonia lapsia ja nuoria.

Joka neljäs lapsi maailmassa asuu konfliktin tai luonnonkatastrofin koettelemassa maassa. 28 miljoonaa lasta on sodan vuoksi joutunut jättämään kotinsa ja 75 miljoonan lapsen ja nuoren koulunkäynti on katkennut.

UNICEF vastaa vuosittain liki 300 humanitaariseen kriisiin eri puolilla maailmaa. Huolehdimme lasten terveydestä, ravitsemuksesta, koulutuksesta ja suojelusta.

Myös kriisin keskellä lapsella on oikeus leikkiin ja turvaan. Ne ovat samalla toipumisen tärkeimpiä avaimia – tavalliset asiat kuten koulunkäynti ja leikki ovat parasta terapiaa.

Saja © UNICEF/UN074393/Al-Issa
Saja © UNICEF/UN074393/Al-Issa

Alepposta kotoisin oleva Saja oli 7-vuotias kun Syyrian sota alkoi. Perhe on joutunut muuttamaan useaan kertaan sodan edetessä. Vuonna 2015 Saja menetti pommituksissa toisen jalkansa sekä neljä ystäväänsä. Sen jälkeen Saja on menettänyt vielä veljensä.

Jalan myötä katosi myös Sajan haave voimistelu-urasta. Hän voimistelee silti edelleen, sekä pelaa jalkapalloa, ja haluaa voimisteluvalmentajaksi. Jonain päivänä Saja toivoo osallistuvansa paralympialaisiin. 

– Haluaisin tehdä esimerkiksi voltteja, mutta ne ovat minulle vaikeita, kun tasapainoni ei enää ole niin hyvä.

– Kaikista vaikeuksista huolimatta olen päättänyt käydä koulua, koska haluan saavuttaa unelmani. Haluaisin sanoa kaikille maailman lapsille, että jatkakaa opiskelua. Jos emme opiskele, emme voi saavuttaa tavoitteitamme emmekä rakentaa rauhaa.

Saja on nyt 15-vuotias. Syyrian sota jatkuu edelleen.