mainos
HJK Helsinki - Helsingin Jalkapalloklubi | On vain yksi Klubi.

Uutiset

17.04.2018

HJK yhteistyössä Kvantia Oy:n kanssa

Urheiluteknologia- ja analytiikkayritys Kvantia Oy:n kehittämä mobiilisovellus Quanter mittaa urheilijan kuormitustasoja. Sovellus on ollut edustusjoukkueemme täyspäiväisessä käytössä tammikuusta lähtien.

Quanter on mobiilisovellus, joka auttaa valmentajia ja pelaajia tarkkailemaan suoritusten aiheuttamaa rasitusta ja niistä palautumista. Tietoa hyödynnetään suorituskyvyn optimoinnissa sekä loukkaantumisten ja sairastumisten ennaltaehkäisyssä. Sovelluksen on kehittänyt suomalainen urheiluteknologia- ja analytiikkayritys Kvantia Oy.

Loukkaantumisten syyt yhdistetään usein vääränlaisiin harjoituskuormiin ja puutteelliseen palautumiseen. Valmentajan haasteena erityisesti joukkueurheilussa on saada helposti tulkittavaa informaatiota yksilö- ja joukkuetason harjoituskuormasta ja palautumisesta.

Quanter-sovellus kerää pelaajilta ja valmennukselta päivittäin tietoa harjoittelusta ja palautumisesta sekä analysoi sitä automaattisesti innovatiivista luokittelualgoritmia käyttäen. Quanterin menetelmät perustuvat huipputason urheilutieteelliseen tutkimukseen ja Kvantian tutkimuksessa löydettiin erittäin vahva korrelaatio niiden ja laitteilla mitattujen päämuuttujien välillä. Quanter-palvelun tavoitteena on tukea suoraan reaaliajassa pelaajien ja valmentajien päätöksentekoa. Sitä käytetään aikuis- ja juniorijoukkueissa tällä hetkellä kuudessa eri maassa.

Veikkausliigajoukkueista Quanteria käyttää HJK:n lisäksi Vaasan Palloseura sekä Rovaniemen Palloseura. Naisten liigassa HJK, FC Honka, Åland United sekä Ilves hyödyntävät Quanterin palveluja.

Quanter ja HJK

HJK solmi kahden vuoden mittaisen sopimuksen Kvantian OY:n kanssa ja laajensi yhteistyön myös edustusjoukkueeseen. HJK on ollut mukana Quanterin kehitysprosessissa alusta alkaen, Klubi04:n kerätessä dataa Quanterilla jo vuodesta 2015, jolloin sovellus oli vasta pilottivaiheessa. Edustusjoukkue on käyttänyt sovellusta viime marraskuusta lähtien.

Kvantian toimitusjohtaja Edward Finch on ollut erittäin ilahtunut yhteistyöstä HJK:n kanssa. Erityisesti keskustelut valmennusryhmän kanssa ovat olleet avainroolissa Quanterin kehityksessä.

Yhteistyön päämäärä ei kuitenkaan ole yksinomaan sovellus ja sen kehitys. Toimitusjohtaja Finch toivookin että kehitys olisi molemminpuolista.

– Kumppanuuden ensisijainen tavoite on auttaa HJK:n valmentajia vähentämään pelaajien loukkaantumis- ja sairastumisriskiä. Autamme kehittämään systemaattisen ja data-analyyttisen lähestymistavan pelaajan henkistä ja fyysistä jaksamista sekä suoritusta koskevan informaation käsittelyyn. Seura käyttää useita eri tiedonkeruumenetelmiä, mukaan lukien Quanter-sovellus. Me autamme seuraa luomaan huippuvalmennusympäristön, joka reagoi dataan ja ohjaa valmennusohjelmiaan päivittäin.

HJK:n fysiikkavalmentaja Anton Matinlauri pitää Quanteria onnistumisena ja hyvänä lisänä valmennukselle, heidän etsiessä lisätietoa pelaajien omista tuntemuksista palautumisen ja harjoitteluvalmiuden suhteen.

– Me käytämme Quanteria siten, että yhdistämme pelaajien omat tuntemukset treenaamisesta tai palautumisesta ja liitetään niihin GPS- ja sykedatat. Mikäli huomataan, että treenidata on normaalista poikkeava, niin tutkin tarkemmin yksittäistä pelaajaa. Kun ei ole aikaa seurata kaikkia koko aikaa, niin seurataan poikkeavuuksia ja keskitytään niihin. Sovellus on jo nyt helpottanut meitä valmentajia luomaan kuormitukselta oikeanlaisia harjoitteita.

HJK:n ja Kvantia Oy:n yhteistyön tärkein tehtävä on kerätä UEFA:n loukkaantumisluokitteluun perustuvaa loukkaantumisia koskevaa dataa. Prosessi on osa muiden yhteistyöseurojen kanssa toteutettavaa tutkimustyötä, koskien loukkaantumis- ja sairastumisriskin ennustamista. Kerätty data auttaa HJK:ta ymmärtämään urheilijoidensa terveyden, käytettävyyden sekä poissaolojen yhteydet.

Edvard Finchin mukaan oikealla tavalla kerätyt ja käsitellyt tiedot helpottavat valmentajia, sekä antavat heille työkalut soveltaa kerättyä dataa.

– Kun valmentajilla on tämä tieto käytössään muiden pelaajien, harjoittelun, ja suoritusdatan muodostamassa kokonaisuudessa ja heidän on mahdollista verrata tätä myös toisiin sarjoihin ja julkaistuun tutkimustietoon. Tämän tiedon avulla, valmentajat voivat tunnistaa riskialueita ja kehityskulkuja sekä tarpeellisia tehostamistoimia.

HJK Kausari 2019 myynnissä nyt!

Lisää uutisia

Tämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisää tietoa tästä ».