HJK on johtava kotimainen jalkapalloseura, joka tarjoaa pelaajille mahdollisuuden kehittyä kohti lajin huippua, aina kansainvälisille kentille asti. Kilpaurheilu on lähellä HJK:n sydäntä, mutta seura on paljon muutakin – haluamme, että jokaisella on mahdollisuus pelata jalkapalloa läpi elämän. 

Jalkapalloharrastuksen voi aloittaa missä iässä tahansa ja uudet pelaajat ovat aina tervetulleita kokeilemaan Klubissa harrastamista! Tutustu videolta HJK Harrasteen matalan kynnyksen harrastustoimintaan.

Yhteiskunnalle tuotettu hyöty

HJK osallistui vuonna 2021 UEFA GROW -hankkeeseen, joka on jalkapallotoiminnan kehittämiseksi rakennettu ohjelma, jonka tarkoituksena on tukea jalkapallon kehitystä ja kasvattaa lajin merkitystä Euroopassa. Osana hanketta HJK:lle tehtiin UEFA SROI -mallinnus (Social Return on Investment), jolla mitataan seuran yhteiskunnalle tuottamaa sosiaalista tuottoa, arvioiden erityisesti jalkapalloharrastuksen sosiaalisia, taloudellisia ja terveydellisiä vaikutuksia.  

HJK:n yhteiskunnalle tuottama kokonaishyöty on UEFA SROI -mallin mukaisesti 35,89 miljoonaa euroa vuodessa. Summaan sisältyy 16,4 miljoonaa euroa suoria taloudellisia vaikutuksia, 12,8 miljoonaa euroa jalkapalloharrastuksen tuomia terveydenhuollon säästöjä sekä 6,7 miljoonaa euroa sosiaalisten hyötyjen talousvaikutusta. 

Suoriin taloudellisiin vaikutuksiin (16,4 miljoonaa euroa) sisältyy harrastajien ja seuran suoraan talouteen tuomat vaikutukset, kuten jalkapalloharrastukseen liittyvät osallistumis- ja varustekulut sekä jalkapallon parissa syntyvät työpaikat.  

Jalkapalloharrastuksen positiiviset terveysvaikutukset (12,8 miljoonaa euroa) ilmenevät terveydenhuollon kustannussäästöinä, kuten sydän- ja verisuonitautien ehkäisynä sekä mielenterveysongelmien vähentämisenä. Lisäksi HJK:n toimintaan liittyvä liikunta edistää yleistä hyvinvointia ja vähentää sairaanhoidon tarvetta. Näiden terveyshyötyjen arvioidaan säästävän yhteiskunnalle noin 7,95 miljoonaa euroa vuosittain. 

Sosiaalisten hyötyjen taloudellinen vaikutus (6,7 miljoonaa euroa) muodostuu muun muassa vapaaehtoistyön, koulutuksen ja erilaisten ohjelmien ja projektien kautta. Esimerkiksi vapaaehtoistyö, joka EU:n arvioiden mukaan tuottaa 3,2 miljoonan euron arvon, on merkittävä panos yhteiskuntaan. Koulutuksellinen vaikutus näkyy oppimistulosten kohentumisena, mikä OECD:n laskelmien mukaan tuo lisäarvoa bruttokansantuotteeseen. Lisäksi erilaiset ohjelmat, kuten valmentajakoulutukset ja erityisryhmille suunnatut projektit, tuovat yhteiskunnallista arvoa. 

HJK UEFA SROI -raporttiin pääset tutustumaan tästä.

Joukkuetoiminta

HJK:n pelaajapolku alkaa 1-vuotiaasta futiskoululaisesta ja ulottuu ammattilaisuuteen saakka. Lapsi voi siirtyä joukkuetoimintaan 6-vuotiaana, ja 9–10-vuotiaista alkaen edistyneimmät pelaajat voivat liittyä akatemia- tai haastejoukkueisiin. Pelaajapolku huipentuu aikuisten liigajoukkueisiin, mutta harrastusta voi jatkaa myös kaupunginosajoukkueissa tai erityisryhmissä aikuisikään asti. HJK:ssa työskentelee yli 500 valmentajaa ja ohjaajaa, jotka liikuttavat noin 3500:aa lasta ja nuorta. 

Seura perustaa vuosittain uusia joukkueita noin 6-vuotiaille eri kaupunginosiin, ja kaikki ovat tervetulleita mukaan sukupuolesta riippumatta. Erityisesti nuorimmissa ikäluokissa tavoitteena on saada lapset rakastumaan jalkapalloon ja liikuntaan, samalla kun he oppivat toimimaan ryhmässä. Harrastuksen voi aloittaa missä iässä tahansa ja uudet pelaajat ovat aina tervetulleita kokeilemaan Klubissa harrastamista! 

HJK:n joukkuetoimintaan pääset tutustumaan tästä.

Iltapäivätoiminta

HJK tarjoaa perusopetuslain mukaista iltapäivätoimintaa 1.–2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille (3.–9. luokka) arkipäivisin klo 12–17. Toimintaa järjestetään Helsingissä 11 toimipisteessä, ja mukana on noin 700 lasta. Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala valvoo toimintaa. 

HJK:n iltapäivätoiminta keskittyy liikunnalliseen ja lapsilähtöiseen tekemiseen, jossa lapsen tarpeet ovat etusijalla. Päivittäin tarjotaan monipuolista, ohjattua ja omaehtoista liikuntaa, joka ei ole jalkapallopainotteista. Toiminta korostaa leikinomaisuutta, sosiaalisten taitojen kehittämistä ja lapsen hyvinvoinnin edistämistä yhdessä perheiden kanssa. 

HJK:n iltapäivätoimintaan pääset tutustumaan tästä.

Erityisjoukkueet

HJK kantaa vastuuta siitä, että jalkapallo on kaikkien saavutettavissa ja tarjoaa erilaisista taustoista ja tarpeista tuleville pelaajille mahdollisuuden harrastaa lajia omassa ympäristössään. Seura on sitoutunut rakentamaan yhteisöllistä ja osallistavaa kulttuuria, jossa jokaisella on oikeus kokea liikunnan ja joukkueurheilun tuoma ilo ja osallisuus. Erityisryhmien joukkueet ovat tärkeä osa Klubia, ja niiden kautta seura pyrkii edistämään yhdenvertaisuutta ja parantamaan pelaajien elämänlaatua niin fyysisesti kuin sosiaalisestikin.

HJK:lla on kaksi jalkapallon erityisryhmää, jotka tarjoavat harrastusmahdollisuuksia eri tarpeita omaaville pelaajille:

  • HJK Special: Kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille suunnattu jalkapallojoukkue, joka on perustettu vuonna 2004. Joukkue harjoittelee 1–2 kertaa viikossa ja osallistuu erityisryhmien SM-sarjaan. 
  • HJK Pallotaiturit: Soveltavaa jalkapalloa 6–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat harrastuksessaan erityistä tukea. Toiminta keskittyy turvallisen ympäristön luomiseen, jossa pelaajat voivat kehittyä sosiaalisesti ja liikunnallisesti omalla tasollaan. 

Erityisryhmien arki pyörii kuten minkä tahansa muunkin jalkapallojoukkueen. Joukkueet harjoittelevat säännöllisesti viikoittain HJK:n olosuhteissa. Toimintaan kuuluu olennaisesti yhteisöllisyys ja joukkuehenki. HJK:n erityisjoukkueet tarjoavat mahdollisuuden jokaiselle osallistua jalkapalloon, riippumatta fyysisistä tai henkisistä haasteista. 

HJK:n erityisryhmiin pääset tutustumaan tästä.

Kiinnostuitko pelaamisesta tai valmentamisesta? Ota yhteyttä! 

Aulis Rytkönen -rahasto

HJK:lle on tärkeää, että jalkapallon harrastaminen on mahdollista kaikille nuorille, riippumatta perhetaustasta, taloudellisista syistä tai fyysisistä rajoitteista. Tämän tavoitteen tukemiseksi HJK ry:n junioripelaajat voivat hakea vuosittain jaettavaa avustusta Aulis Rytkönen -rahaston kautta. 

Harrastustoiminta on tehokas keino ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä. Jalkapallo tarjoaa turvallisen kasvuympäristön, jossa nuoret voivat kehittää sosiaalisia taitojaan, löytää ystäviä ja omaksua terveellisiä elämäntapoja. Taloudellisten haasteiden ja harrastuksen kustannusten kasvaessa rahaston tuki on entistä tärkeämpää. 

Vuosittain rahaston kautta avustusta saa noin 100 pelaajaa ja avustussummat ovat vuosittain kymmeniä tuhansia euroja. Vuosina 2015–2024 avustuksia on jaettu 801 pelaajalle yhteensä 223 750 eurolla. 

Haluatko auttaa? Lahjoituksia voivat tehdä niin yritykset kuin yksityishenkilöt, ja ne käytetään kokonaisuudessaan junioreiden hyväksi. Pääset lahjoittamaan ottamalla yhteyttä: [email protected].  

Lue lisää Aulis Rytkönen -rahastosta tästä.

Saavutettavuus ja esteettömyys

Bolt Arena sijaitsee Taka-Töölössä, Olympiastadion vieressä, kävely-, bussi- tai raitiovaunumatkan päässä Helsingin keskustasta. Stadionille pääset kätevästi raitiovaunulinjoilla 2, 4 ja 10 sekä Mannerheimintien ja Nordenskiöldinkadun bussilinjoilla. Polkupyöräparkit sijaitsevat Urheilukadulla stadionin vieressä ja läheltä löydät myös kaupunkipyöräasemat Helsingin jäähallin edestä sekä Urheilukadun eteläpäästä. 

Katso reitti Bolt Arenalle HSL:n reittioppaasta!

Pyörätuolikatsomo sijaitsee stadionin Pääkatsomon eteläpäässä olevalla tasanteella (Pääkatsomon lohko 101, rivi 8), jonne on esteetön sisäänkäynti portista 2. Pääsylippu sisältää myös saattajan. Pyörätuolikatsomon vierestä löytyy esteetön wc-tila.  

Edustusjoukkueiden pelaajat mukana junioreiden harjoituksissa

Mun Klubi -hankkeessa pyritään vahvistamaan junioripelaajien ja miesten edustusjoukkueen välistä yhteyttä sekä korostamaan yhtenäistä Klubilaista identiteettiä. Edustusjoukkueen pelaajat vierailevat säännöllisesti junioreiden harjoituksissa, tarjoten nuorille konkreettista ohjausta ja kannustusta. Tämä toiminta motivoi junioreita jatkamaan jalkapallon parissa, kun he pääsevät oppimaan suoraan esikuviltaan. Samalla edustusjoukkueen pelaajat saavat paremman käsityksen seuran ruohonjuuritason toiminnasta ja sen merkityksestä. Lisäksi juniorijoukkueet kutsutaan Veikkausliigan kotiotteluihin kannustamaan omia idoleitaan, mikä lisää heidän sitoutumistaan HJK-yhteisöön. 

Tulevaisuuden tähdet -ohjelma tukee tyttöjunioreiden sitoutumista lajiin ja jalkapallokulttuuriin. Ohjelman kautta tytöt pääsevät tutustumaan Kansallisen Liigan edustusjoukkueisiin pelaaja- ja valmentajavierailujen sekä ottelutapahtumien kautta. Tavoitteena on tarjota nuorille esikuvia ja innostaa heitä jatkamaan jalkapallon parissa.  

Hankkeet ovat osa HJK:n yhteiskuntavastuuta, jonka tavoitteena on tukea nuorten pelaajien kasvua paitsi urheilijoina myös yhteisön jäseninä. 

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

HJK pyrkii edistämään kaikessa toiminnassaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Ihmisoikeudet, mukaan lukien lasten oikeudet, yhdenvertaisuuden periaate ja syrjinnän vastainen toiminta, ovat syvällä HJK:n arvomaailmassa, strategiassa ja arjessa. Seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu tai muut henkilökohtaiset ominaisuudet eivät saa rajoittaa kenenkään pääsyä harrastuksen pariin, harrastuksessa etenemistä, kilpailemista huipputasolla tai vaikuttaa negatiivisesti siihen, miten yksilö kokee tulevansa kohdatuksi. 

HJK:n erityisjoukkueet tarjoavat mahdollisuuden jokaiselle osallistua jalkapalloon riippumatta fyysisistä tai henkisistä haasteista. Kaupunginosa-, akatemia- ja haastejoukkueet sekä harrasteryhmät tukevat tyttöjen jalkapalloharrastusta. Seura panostaa myös vahvasti naisten kilpa- ja huippu-urheiluun. 

HJK:n naisten edustusjoukkue yhtiöitettiin vuonna 2023 osaksi uutta osakeyhtiötä, mikä on merkittävä strateginen panostus naisten huippujalkapalloon. Miljoonarahoitus ja uudet sijoittajat luovat vankan taloudellisen perustan, joka mahdollistaa panostukset naisten jalkapallon kehittämiseen ja edistämiseen. Yhtiön toiminnan ytimessä on vahva sitoutuminen yhdenvertaisuuden edistämiseen sekä huippu-urheilussa että laajemmin yhteiskunnassa. Ei mikään tytäryhtiö Oy vastaa HJK:n naisten edustusjoukkueesta. 

Ei mikään tytäryhtiö Oy vastaa HJK:n naisten edustusjoukkueesta.

HJK on aktiivisesti mukana rasismin vastaisessa työssä ja kampanjoissa. Seura osallistuu valtioneuvoston kanslian käynnistämään Me puhumme teoin -kampanjaan, jossa sitoudutaan puuttumaan syrjintään, torjumaan rasismia ja edistämään yhdenvertaisuutta kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla, yksilöstä yhteisöihin. Tavoitteena on oikeudenmukainen yhteiskunta, jossa jokainen, taustastaan riippumatta, kokee olevansa kunnioitettu, kuultu, nähty ja arvostettu. Tutustu Me puhumme teoin -kampanjaan tästä.

HJK ei hyväksy toiminnassaan minkäänlaista syrjintää tai rasismia. Urheilu kuuluu kaikille.

HJK ja Vaasan yhteistyössä lasten liikunnan tukemiseksi

HJK:n ja leipomoyhtiö Vaasanin kumppanuus tukee lasten jalkapalloharrastusta ja edistää terveellisiä elämäntapoja. Erityisesti Ruispaloistaan tunnettu Vaasan tukee vuosittain jalkapalloharrastuksen aloittaneita lapsia. Vaasan tarjoaa aloittavan ikäluokan jokaiselle pelaajalle ensimmäisen pelipaitansa. Sadat 5–6-vuotiaat klubilaiset pääsevät tunnustamaan HJK:n värejä kumppanuuden ansiosta. Vaasanin tuella myös aloittavan ikäluokan perheiden harrastuskustannukset voidaan pitää maltillisina. 

Yhteistyö painottaa lasten liikunnan ja aktiivisen elämäntavan merkitystä. Pelipaidan saaminen symboloi yhteisöllisyyttä ja kannustaa lapsia jatkamaan jalkapalloharrastusta, luoden yhteenkuuluvuuden tunnetta niin joukkueen kuin suurten jalkapalloidolien kanssa. HJK:n pitkä pelaajapolku tarjoaa mahdollisuuden kehittyä aina ammattilaisuuteen asti, ja Vaasanin tuki on tärkeä osa tämän polun alkua. 

Vaasan ansiosta aloittava ikäluokka pääsee pukemaan ylleen ensimmäisen pelipaidan.