TAKLATAAN ILMASTONMUUTOS

Aki Riihilahti: ”Tekoja, tekoja, tekoja!”

Osana HJK:n ja Loisteen yhteistä ympäristö­ohjelmaa HJK:n kaikki ottelu­tapahtumat ovat hiilineutraaleja. Ilmaston­muutoksen vastainen työ vaatii tekoja meiltä kaikilta.

Taklataan ilmaston­muutos yhdessä!

Taklataan ilmastonmuutos! – Osa 3
Taklataan ilmastonmuutos! – Osa 2
Taklataan ilmastonmuutos! – Osa 1

Katso myös: Loiste – Kohti hiilineutraalia yritystä »

TIESITKÖ?

Yhdestä HJK:n kotiottelusta syntyy noin 9,6 tonnin hiilidioksidipäästöt, selviää CO2Esto Oy:n tekemästä laskelmasta. Noin puolet päästöistä syntyy ruoasta ja juomasta, reilu kolmannes yleisön ja vierasjoukkueen matkoista sekä loput noin 15 prosenttia energiankulutuksesta, jätehuollosta ja materiaaleista.HJK ja Loiste järjestivät jo kaudella 2019 hiilineutraalin ottelutapahtuman HJK vs FC Inter 6.10.2019. Ottelun hiilijalanjäljestä tehtiin selvitys ja siitä aiheutuneet päästöt hyvitettiin.

Yhteistyö jatkuu kaudella 2020, jolloin kaikki HJK:n miesten Veikkausliigan ja HJK:n naisten Kansallisen Liigan kotiottelut ovat hiilineutraaleja tapahtumia. Tavoitteena on kauden 2020 loppuun mennessä vähentää stadionilla järjestettyjen ottelutapahtumien aiheuttamia päästöjä vähintään 20 % ja loput päästöistä hyvitetään CO2Eston toimesta EU:n päästökaupan kautta.

Kerromme tällä sivulla kauden aikana konkreettisista toimenpiteistä ja tavoitteiden toteutumisesta.

HJK ja Loiste - CO2 Neutral

YMPÄRISTÖVASTUU

Konkreettisia tekoja ympäristön puolesta.

– Myös meillä on velvollisuus näyttää esimerkkiä. Ilmastonmuutoksen vastainen työ vaatii tekoja meiltä kaikilta, ja järjestämällä hiilineutraalin pelin haluamme kannustaa kannattajiamme, muita liigajoukkueita ja kaikkia urheilun ystäviä tekemään ympäristöystävällisiä valintoja. Osana ympäristövastuuohjelmaamme me HJK:ssa teemme toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Seuraamme esimerkiksi reaaliajassa sähkön ja lämmön kulutusta kentillä ja hallissa, ja pyrimme mahdollisimman vähäiseen hukkakulutukseen, HJK Helsingin toimitusjohtaja Aki Riihilahti sanoo.

HJK:n matka kohti hiilineutraaliutta otti ison harppauksen, kun HJK vaihtoi sähkönsä kaikilla hallinnoimillaan kentillä ympäristöystävälliseen Loiste Puhdas sähköön, joka on ympäristöystävällistä, Suomessa ja pohjoismaissa tuotettua vihreää sähköä.

HJK ja Kotkamills
Changing the game, cup by cup.

HJK ja täysin kierrätettävää elintarvikekartonkia valmistava Kotkamills ovat sopineet yhteistyöstä, jolla HJK tavoittelee otteluissaan merkittävää hiilijalanjäljen pienentämistä jo tulevalla kaudella. Muovittomat kierrätettävät Cukca-kertakäyttöastiat otetaan käyttöön Bolt Arenan kaikissa tapahtumissa.

Bolt Arenan ilmastointilaitteistojen uusiminen on käynnissä ja kaikki laitteet on uusittu seuraavan kahden vuoden aikana. Ilmastoinnin aiheuttama sähkönkulutus saadaan näin lähes puolitettua. Olemme laskeneet, että investointi maksaa itsensä takaisin 1,5 vuodessa pelkästään sähkönkulutuksen säästönä, kertoo Bolt Arenan stadionpäällikkö Kim Lappalainen. Bolt Arenan ottelutapahtumien päästöt ovat vain osa kokonaispäästöistä. Bolt Arenan lisäksi HJK hallinnoi kolmea kenttää ja kahta hallia, joilla kaikilla on toimintaa jatkuvasti.

MITÄ SINÄ VOIT TEHDÄ

Helsingin Jalkapalloklubi ja energiayhtiö Loiste kannustavat kaikkia urheilun ystäviä ympäristöystävällisiin tekoihin.

Saavu Klubin matseihin jalan, polkupyörällä tai julkisella liikenteellä.

Vältä ruokahävikkiä ja huolehdi jätteiden kierrätyksestä. Suosi ostokissasi vastuullisesti tuotettuja tuotteita.

Mikä on oma ilmastolupauksesi?

SANASTOA

Vihreä sähkö

  • Vihreä sähkö on ympäristöystävällistä sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Alkuperätakuu

  • Alkuperätakuu on takuu siitä, että valittu sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Bolt Arenalla käytettävä Loiste Puhdas -sähköllä on Guarantee of Origin -alkuperätakuu.

Uusiutuva energialähde

  • Tunnetuimpia uusiutuvia energialähteitä ovat aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia sekä maalämpö. Lisäksi aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatava energia on uusiutuvaa. Uusiutuva energia nimensä mukaisesti uusiutuu itsestään.

Hiilijalanjälki

  • Hiilijalanjälki tarkoittaa ilmastopäästöjä, joita ihmisten teot ja toiminnat aiheuttavat.

Hiilidioksidiekvivalentti (lyhenne CO2-ekv.tai CO2e)

  • Hiilidioksidiekvivalentti, josta käytetään usein lyhennettä CO2-ekv.tai CO2e, on ilmastotieteessä käytetty suure, joka kuvaa ihmisen tuottamien kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta.

Hiilineutraali

  • Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että kyseisen toiminnan tai teon laskettu hiilijalanjälki on nolla. Hiilijalanjälkeä voidaan pienentää erilaisilla päästöjä vähentävillä toimenpiteillä, esimerkiksi matkustamista, jätteen määrää ja energiankulutusta vähentämällä. Hiilineutraaliuden saavuttaminen edellyttää useimmiten myös sitä, että osa hiilijalanjäljestä hyvitetään.

Hiilijalanjäljen hyvittäminen

  • Hiilijalanjälki voidaan siis laskea auki ja hyvittää. Hyvittämisestä käytetään yleisesti myös termiä kompensoiminen, ja sen suorittamiseen on erilaisia malleja. HJK:n edustusjoukkueiden ottelutapahtumien hiilineutraalius toteutetaan pienentämällä päästöjä ympäristöohjelman avulla sekä hyvittämällä jäljelle jäävä osuus EU:n päästökaupan kautta.

Hiilidioksidipäästöjen kompensointi päästökaupassa

  • Laskemisen jälkeen hyvitys suoritetaan EU:n päästökaupan kautta ostamalla päästöoikeuksia pois markkinalta. HJK:n päästöoikeudet hankkii Loisteen yhteistyökumppani CO2Esto.

UUTISET