Hiilijalanjälki

TIESITKÖ?

HJK:n veikkausliigajoukkueen, naisten joukkueen, sekä Klubi 04:n yhden kauden kotiotteluiden yhteenlaskettu päästökuorma kaudella 2022 oli 41,3 tonnia (CO2E). Päästöjen määrä väheni edellisvuodesta 6,3 tonnilla. 54 prosenttia kuluu ruokaan ja juomaan, 23 prosenttia yleisön matkoihin ja toiset 23 prosenttia energiaan, jätehuoltoon ja materiaaleihin. Päästöjen kokonaismäärä on jo yli puolittunut reilussa kolmessa vuodessa. Ympäristövastuuohjelman kumppanina toimii Lumme Energia.

HJK on kunnianhimoisen ilmastotyönsä ansiosta matkalla kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä. Seuran toiminnassa on kyse muustakin, kuin yksittäisen organisaation hiilijalanjäljestä.

– Meillä on iso sosiaalinen vastuu välittää lapsille ja nuorille tärkeitä arvoja ja taitoja. Voimme myös esimerkillämme kannustaa muita seuroja ja yrityksiä tekemään konkreettisia tekoja ympäristön eteen. Kaikenkokoiset seurat löytävät kyllä oman tapansa vaikuttaa, ja Lumme Energian kaltainen kumppani on siinä tärkeä apu, sanoo HJK:n myyntijohtaja Esko Villman.

Tutustu Lumme Energiaan tästä.

YMPÄRISTÖVASTUU

Konkreettisia tekoja ympäristön puolesta.

Ottelutapahtumissa tärkeää osaa näyttelee HJK:n yhteistyökumppanit, joiden valinnassa painottuvat yhteiset ympäristöarvot.

HJK pääsi kunnolla vauhtiin hiilijalanjäljen pienentämisessä, kun seura päivitti sähkösopimuksen uusiutuvaan energiaan. Lisäksi energiatehokkuutta edistäviä toimenpiteitä on tehty kotistadionilla, Bolt Arenalla. 

Bolt Arena

Esimerkiksi jätteiden lajitteluun on panostettu yhdessä Lassila & Tikanojan kanssa. Coca Colan tuottaa puolestaan Sinebrychoff, joka on maailman ensimmäinen hiilineutraali Colan valmistaja. Pelican Rougen kahvi, jota tarjotaan kaikissa tapahtumissa, on hiilineutraali koko elinkaareltaan.

Yleisölle tarjotaan muovisten mukien sijaan Kotkamillsin kartonkimukeja. Näiden lisäksi myös HJK:n vieraspeliasu on Adidaksen, merestä kerätystä muovista valmistettu.

-Sen lisäksi, että vanhat yhteistyökumppanimme ovat olleet innoissaan, niin ympäristövastuuohjelma on poikinut ihan uusia kumppaneita, jotka eivät olisi tulleet lähteneeksi mukaan ilman sitä. Rakennamme kumppaneidemme kanssa yhteistä tarinaa, myös viestinnällisesti ja kerromme yhteistyön tavoitteista avoimesti, Villman korostaa.

-Hiilineutraaliusmatkan haaste on pitkäjänteisyys, koska asiat eivät muutu yhdessä yössä. Saamme Lumme Energialta tärkeää asiantuntijaosaamista, joka on auttanut selättämään haasteet ja viestimään teoista tehokkaasti, kiittää Villman.

MITÄ SINÄ VOIT TEHDÄ

Helsingin Jalkapalloklubi ja Lumme Energia kannustavat kaikkia urheilun ystäviä ympäristöystävällisiin tekoihin.

Saavu Klubin matseihin jalan, polkupyörällä tai julkisella liikenteellä.

Vältä ruokahävikkiä ja huolehdi jätteiden kierrätyksestä. Suosi ostokissasi vastuullisesti tuotettuja tuotteita.

SANASTOA

Vihreä sähkö

  • Vihreä sähkö on ympäristöystävällistä sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Alkuperätakuu

  • Alkuperätakuu on takuu siitä, että valittu sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Bolt Arenalla käytettävä Loiste Puhdas -sähköllä on Guarantee of Origin -alkuperätakuu.

Uusiutuva energialähde

  • Tunnetuimpia uusiutuvia energialähteitä ovat aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia sekä maalämpö. Lisäksi aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatava energia on uusiutuvaa. Uusiutuva energia nimensä mukaisesti uusiutuu itsestään.

Hiilijalanjälki

  • Hiilijalanjälki tarkoittaa ilmastopäästöjä, joita ihmisten teot ja toiminnat aiheuttavat.

Hiilidioksidiekvivalentti (lyhenne CO2-ekv.tai CO2e)

  • Hiilidioksidiekvivalentti, josta käytetään usein lyhennettä CO2-ekv.tai CO2e, on ilmastotieteessä käytetty suure, joka kuvaa ihmisen tuottamien kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta.

Hiilineutraali

  • Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että kyseisen toiminnan tai teon laskettu hiilijalanjälki on nolla. Hiilijalanjälkeä voidaan pienentää erilaisilla päästöjä vähentävillä toimenpiteillä, esimerkiksi matkustamista, jätteen määrää ja energiankulutusta vähentämällä. Hiilineutraaliuden saavuttaminen edellyttää useimmiten myös sitä, että osa hiilijalanjäljestä hyvitetään.

Hiilijalanjäljen hyvittäminen

  • Hiilijalanjälki voidaan siis laskea auki ja hyvittää. Hyvittämisestä käytetään yleisesti myös termiä kompensoiminen, ja sen suorittamiseen on erilaisia malleja. HJK:n edustusjoukkueiden ottelutapahtumien hiilineutraalius toteutetaan pienentämällä päästöjä ympäristöohjelman avulla sekä hyvittämällä jäljelle jäävä osuus EU:n päästökaupan kautta.

Hiilidioksidipäästöjen kompensointi päästökaupassa

  • Laskemisen jälkeen hyvitys suoritetaan EU:n päästökaupan kautta ostamalla päästöoikeuksia pois markkinalta. HJK:n päästöoikeudet hankkii Lumme Energian yhteistyökumppani CO2Esto.

UUTISET