6
Jair Silva

Jair Tavares Silva
Midfielder

  • Birthdate: 03/08/1994
  • Age: 29 years
  • Height: 174 cm
  • Nationality: Brazil

Brasilialainen Jair Tavares Silva, taiteilijanimeltään Jair Silva, liittyi HJK:n miehistöön kaudeksi 2021. Hänen nykyinen sopimuksensa kattaa kauden 2022 ja siinä on optio kaudesta 2023. Jair Silva pystyy pelaamaan kaikkia rooleja keskikentän keskustassa mutta on vahvimmillaan niin sanotulla kasipaikalla box-to-box-pelaajan roolissa. 

174-senttinen Jair Silva on pallovarma ja hyvän pelikäsityksen omaava pelaaja. Laadukkaana kuljettajana hän pystyy luomaan epätasapainoa vastustajan puolustukselle monin eri tavoin.

Helsingin Sanomat on kertonut mainiossa haastattelussaan Jairin lapsuudesta. Brasiliassa Barra de Santo Antonion kaupungissa syntynyt Jair vietti lapsuutensa köyhissä oloissa. Kahdeksanhenkinen perhe asui pienessä asunnossa, jossa oli vain yksi makuuhuone. 

Vaikka rahaa oli niukasti, perheen isä hankki Jairille jalkapallokengät, ja Jair viettikin lapsuutensa pelaten katujalkapalloa veljiensä ja ystäviensä kanssa. Jairin velipuoli oli aiemmin pyrkinyt jalkapalloammattilaiseksi ja auttoi Jairia alkuun tämän uralla.

Nuori Jair Silva matkusti näytille 3000 kilometrin päähän Porto Alegren kaupunkiin, brasilialaisen suurseuran Internacionalin akatemiaan. Testissä oli Jairin lisäksi 212 muuta lasta, mutta Jair oli lopulta kahden akatemiaan valitun lapsen joukossa. 

Jair muutti asumaan suurkaupunkiin ja vietti seuraavat vuodet jalkapallokoulussa: aamuisin treenattiin, päivisin käytiin koulua ja illat sekä yöt vietettiin asuntolassa. Vuonna 2013 Jairin kova työnteko palkittiin, kun keskikenttämies sai sopimuksen São Paulon osavaltiosarjaa pelanneeseen Ituano FC:hen.

Kun sopimus Ituanossa päättyi, Jair sai tilaisuuden lähteä kauas kotimaastaan: suomalainen AC Oulu halusi riveihinsä kolme brasilialaista, ja Jair oli yksi heistä. Kauden 2016 mittainen lainasopimus muuttui kahden vuoden mittaiseksi pysyväksi siirroksi, kun Jair onnistui ainoana kolmesta brasilialaisesta vakiinnuttamaan asemansa Ykkösen seurassa. Jair vietti Oulussa ja Ykkösessä lopulta kolme vuotta ja hänet valittiin viimeisellä kaudellaan 2018 sarjan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi.

Loistavan kauden 2018 jälkeen Veikkausliigajoukkue Ilves hankki brassipelurin Tampereelle kahden vuoden sopimuksella. Jair Silva debytoi Veikkausliigassa huhtikuussa 2019 KPV:tä vastaan ja teki ensimmäisen maalinsa Honkaa vastaan kauden kuudennessa ottelussa. Keskikenttäpelaaja osoitti nopeasti kuuluvansa sarjan eliittiin myös porrasta ylempänä ja Jair valittiinkin Veikkausliigan Vuoden tulokkaaksi ensimmäisellä kaudellaan. Brasilialainen sai myös täytettä palkintokaappiinsa Ilveksen voitettua Suomen Cupin.

Kaudella 2020 Jair Silvan kehityskulku jatkui vahvana, ja kauden päätteeksi hän siirtyikin Klubin riveihin 2+1-vuotisella sopimuksella. Brasilialainen oli alkukaudesta sivussa polvivamman vuoksi, mutta otti toivuttuaan nopeasti paikan sinivalkoisten avauskokoonpanosta. 

Jairista kuoriutui kauden aikana hyvän joukkuepelaajan lisäksi myös yllättävä maalipyssy: Keskikenttäpelaaja tykitti kauden aikana Klubille kahdeksan maalia ja oli Veikkausliigassa joukkueen paras maalintekijä yhdessä Roope Riskin kanssa. Jair Silvan ensimmäinen kausi HJK:ssa päättyi Veikkausliigan mestaruuteen ja historialliseen paikkaan Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

Uran tilastot:

Veikkausliiga 66 ottelua, 11 maalia, 8 syöttöä
Ykkönen 71 ottelua, 8 maalia