HJK aloitti europelit voitokkaasti

Klubi kaatoi RFS:n tasaisen ottelun päätteeksi lukemin 1–0 – jatkopaikka ratkaistaan ensi viikolla Latviassa.

HJK vs RFS – HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK vs RFS 1–0

HJK tarrasi kiinni jatkopaikkaan voittamalla Latvian mestari RFS:n lukemin 1–0. Avausjakso oli enemmän Klubin hallinnassa, mutta ottelun edetessä RFS sai paremmin juonen päästä kiinni. HJK:n puolustuspelaaminen oli kuitenkin tehokasta, eikä RFS saanut luotua todellista uhkaa Klubin maalille.

Toinen osaottelu pelataan Latvian Jurmalassa tiistaina 12. heinäkuuta. Otteluparin voittaja etenee Mestarien liigan toiselle karsintakierrokselle, jossa vastaan asettuu tshekkiläinen Viktoria Plzen. Häviäjä puolestaan jatkaa pelejään Konferenssiliigan 3. karsintakierroksella, jonka arvonta on edessä myöhemmin.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela piti ottelun kuvaa odotetunlaisena ja oli tyytyväinen joukkueensa puolustuspelaamiseen.

– Ottelun kuva oli aika odotetunlainen. Tiesimme, että vastassa on hyvä joukkue, jolla on hyviä pelaajia. Puolustimme mielestäni erittäin hyvin, vastustajalla ei ollut käytännössä yhtäkään maalipaikkaa. Hoidimme myös erikoistilanteet hyvin. Parannettavan varaa jäi omaan pallolliseen pelaamiseemme. Meidän pitää liikutella palloa hieman enemmän puolelta toiselle, jotta pystymme hyödyntämään isompia tiloja, ja päästä paremmin vastaprässeihin, jotta vastustaja ei saisi organisoitua omaa pallollista pelaamistaan haluamallaan tavalla.

Katso Toni Koskelan kommentit lehdistötilaisuudesta.

Muutama HJK-pelaaja nähtiin keskiviikon ottelussa hieman totutusta poikkeavassa roolissa: esimerkiksi Murilo liikkui paljon kymppialueella, ja avausmaalin tehnyt Manuel Martic oli usein prässäämässä korkealla.

– Kokeilimme [Pyry] Soirin ja Murilon peluuttamista siten, että he vaihtelivat paikkaa läpi ottelun: välillä toinen pelasi vähän alempana, välillä taas ylempänä. Saamme sen avulla hieman erilaisia rotaatioita aikaan. Martic nostettiin tänään vähän ylemmäs, ja hän pääsi osallistumaan peliin vähän eri tavalla kuin yleensä. Mielenkiintoisia variaatioita, jotka voivat tuoda lisää pelaamiseemme.

Neljän ottelun voitottoman putken katkeaminen on luonnollisesti huojentavaa, mutta samalla Koskela muistuttaa, että ottelu on vasta puoliajalla.

– Totta kai voittaminen on tärkeää, ja siitä saa itseluottamusta. Kaikki kuitenkin tietävät, että olemme vasta puoliajalla – ensi viikolla on tärkeä matsi. Uskon, että näemme silloin samantyyppisen ottelun. Meidän täytyy pitää kiinni puolustuspelaamisestamme ja samalla parantaa pallollista peliämme.

Manuel Martic – HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Manuel Martic

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu alkoi tunnustelevasti, ja molemmat joukkueet saivat alkuun pidemmät pallonhallintajaksot. Klubin ensimmäinen hyökkäys syntyi keskialueen riiston jälkeen, kun pallo pelattiin nopeasti Anthony Olusanyalle. HJK-kärki latasi nousunsa päätteeksi pallon noin 20 metristä ohi maalin.

HJK siirtyi hieman yllättäen johtoon kesken RFS:n pallonhallinnan, kun riikalaisten kapteeni, Tomislav Šarić, tiputti pallon alaspäin Stefan Panićille. Serbialaisen kosketus oli louhikkoinen, ja Manuel Martic haistoi tilaisuutensa: itävaltalainen spurttasi takamatkalta Panicin kylkeen, riisti pallon itselleen ja siirsi pelivälineen varmasti ohi RFS-vahti Vytautas Černiauskasin.

24. minuutilla Murilo viihdytti kotiyleisöä peippailemalla tiensä kahden RFS-pelaajan ohi vasemmalla kaistalla. Brassi tavoitteli vielä Bojan Radulovicia maalinedustalta, mutta riikalaisten puolustus piti serbihyökkääjän aisoissa.

Bojan Radulovic – HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Bojan Radulovic

Heti perään Matti Peltola riisti pallon RFS:n rangaistusalueen rajalla Jukka Raitalan epäonnistuneen keskityksen jälkeen. HJK-kasvatti päätti kokeilla itse, mutta laukaus viuhui ohi takakulmasta.

Vaarallisena erikoistilannejoukkueena tunnettu RFS sai oivallisesta paikasta sivuvapaapotkun. Tshekkiläinen Petr Mareš lähetti kierteisen pallon takatolpalle, josta puolustuksen apuna ollut Radulovic nikkasi pallon väljemmille vesille.

Viitisen minuuttia myöhemmin Mareš pääsi jälleen keskittämään hyvältä tontilta, tällä kertaa nopean hyökkäyksen päätteeksi. Murilo sekä Raitala hyödynsivät kuitenkin ylivoimansa ja onnistuivat pelaamaan RFS-kärki Kevin Friesenbichlerin ulos tilanteesta.

HJK loi vielä ensimmäisen jakson lisäajalla pidemmän paineen RFS:n boksin ympärille. Pallo päätyi lopulta Murilon jalasta Olusanyan päähän, mutta Klubin epäonneksi Olusanyan pusku ohitti vasemman tolpan väärältä puolelta.

Anthony Olusanya – HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Anthony Olusanya

Toinen puoliaika

Toinen jakso alkoi vauhdikkaasti: peli aaltoili päästä päähän, ja joukkueet antoivat kulmapotkuja vuorotellen. Vaarallisimmasta tilanteesta vastasi vierasjoukkue RFS, kun Klubin purku tippui rangaistusalueen rajan taakse Artūrs Zjuzinsille, jonka ilkeän volleyn Conor Hazard torjui.

Klubin parhaan hyökkäyksen järjesteli suorastaan häikäisevän ottelun pelannut Murilo, joka vapautti pystysyötöllään Pyry Soirin vasemmalla kaistalla. Vikkelä HJK-laituri tavoitteli syötöllään vielä Klubin avausmaalin iskenyttä Marticia, mutta RFS selvitti tilanteen.

Pyry Soiri – HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Pyry Soiri

Tunnin kohdalla peli alkoi kääntyä yhä enemmän tasoitusmaalia hakeneelle RFS:lle. Zjuzins järjesteli vetopaikan Friesenbichlerille, jonka laukaus ei tuottanut ongelmia Hazardille.

Parikymmentä minuuttia ennen loppua Klubi sai käännettyä pelin painopisteen takaisin RFS:n puolustuskolmannekselle. Kotijoukkue sai palkinnoksi tukun erikoistilanteita, jotka eivät kuitenkaan päättyneet toivotulla tavalla.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela käytti ensimmäisen vaihtonsa vasta 75. minuutilla, kun viimeksi toukokuussa pelannut Perparim Hetemaj otti Marticin paikan keskikentän pohjalla. Hetemaj rauhoitti hyvin Klubin keskialueen pelaamista ja hankki hyvästä paikasta sivuvaparin, kun RFS:n Vladislavs Sorokins sukitti ”Perpan” rumasti.

HJK:n toinen ja samalla viimeinen vaihto nähtiin 84. minuutilla: tunnollisesti laidallaan sahannut Soiri asteli vaihtoon, ja Casper Terho pääsi irti.

HJK:n hallitut hyökkäykset olivat viimeisen puolituntisen aikana vähissä. RFS hallitsi kenttätapahtumia, mutta Klubin rautainen puolustuslinja piti hyökkäysvoimaisen vierailijan pois tekopaikoilta. Riikalaisryhmä sai viimeisen mahdollisuutensa lisäajan kuudennella minuutilla, mutta Marešin antama sivuvapaapotku päättyi RFS-pelaajan rikkeeseen.

Klubipääty – HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Kiitos, Klubipääty!

HJK vs RFS 1-0 (1–0)
11’ Manuel Martic 1–0

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Arttu Hoskonen, Miro Tenho, Jukka Raitala – Matti Peltola, Manuel Martic (75’ Perparim Hetemaj), Santeri Väänänen, Murilo – Pyry Soiri (84’ Casper Terho), Anthony Olusanya, Bojan Radulovic

Conor Hazard – HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist