Miksi valitsit HJK:n etkä päävalmentajan tehtävää Ruotsissa, Ferran Sibila?

Ferran Sibila tutustui tiistaina HJK:hon ja esittäytyi samalla suomalaiselle medialle. Virallisesti Klubin ensi kauden päävalmentaja aloittaa työt tammikuussa.

Ensinnäkin onnittelut Ruotsin mestaruudesta ja tervetuloa Helsinkiin, Ferran! Katsotaan aluksi vähän peruutuspeiliin: Kuinka paljon olet ehtinyt katsoa HJK:n pelejä viime viikkoina ja mitä olet pitänyt näkemästäsi?
Olen ollut kiireinen Malmössä, koska sopimukseni sinne on voimassa joulukuun puoliväliin, joten en ole ehtinyt seurata HJK:ta niin paljon kuin olisin halunnut. Mutta tottakai siitä asti, kun Vesku (urheilujohtaja Vesa Mäki) soitti, olen tarkkaillut joukkuetta. Olen analysoinut pelaajia etenkin yksilöinä oppiakseni heidän osaamisestaan ja siitä, kuinka he sopivat ensi kauden pelityyliimme.

Tiedän, että tämän kysyminen on kovin aikaista, ja kysymys on laaja, mutta kysyn silti: Mitä voit tässä vaiheessa kertoa meille ensi kauden HJK:sta? Millaista peliä haluat HJK:n pelaavan ensi vuonna?
Saatan nähdä asiat eri tavalla nyt, ulkopuolelta, kuin myöhemmin sisältä. Mutta näen haasteena sen, kuinka Veikkausliigassa dominoiva joukkue saadaan menestymään myös europeleissä. Haluan nähdä juoksuvoimaisen ja erittäin kovasti työskentelevän joukkueen. Juoksuvoiman avulla meidän pitää pystyä prässäämään ja hyökkäämään vastaan. Tottakai tiettyinä hetkinä haluan meidän myös hallitsevan palloa, joten meidän on löydettävä tasapaino pallonhallinnan ja nopeiden vastahyökkäysten välille.

Katso Ferran Sibilan haastattelu.

Mitä voit kertoa muusta valmennustiimistä tässä vaiheessa?
Minulla on ollut tilaisuus jo keskustella osan heistä kanssa, ja olen hyvin tyytyväinen tapaamiini henkilöihin niin persoonina kuin ammatillisesti. Odotan kovasti pääseväni tutustumaan kaikkiin paremmin: Työskentelemään päivittäin, keskustelemaan jalkapallosta ja niin edelleen. Kaikkea sitä, mikä vie meitä eteenpäin. Ryhmään on tulossa vielä yksi valmentaja, joten odotan innolla, että pääsemme kokoamaan ryhmän, joka nauttii päivittäisestä työnteosta.

Olet valmentanut useita vuosia Ruotsissa, joten kontaktiverkostosi niin Espanjassa kuin Ruotsissa ovat epäilemättä hyvät. Onko HJK:hon kenties luvassa iso määrä pelaajia näistä maista?
Pelaajisto näyttää oikein hyvältä jo nyt ja vaatii lähinnä tiettyjä täsmävahvistuksia, 2–4 kappaletta. Minulle olennaista ei ole pelaajan kansallisuus vaan se, että pelaaja pystyy toteuttamaan haluttua pelityyliä ja on halukas treenaamaan ja kehittymään. Ruotsin ja Espanjan lisäksi minulla on hyviä verkostoja muissakin maissa, kuten Englannissa ja Japanissa, joissa olen molemmissa valmentanut. Mutta kuten sanoin, pelaajan kotimaa ei ole minulle olennainen asia.

Mediassa ja kannattajien keskuudessa on spekuloitu aika paljonkin sitä, että sinulla ei ole aiempaa kokemusta aikuisten joukkueiden päävalmentajan tehtävästä. Miten kommentoisit näitä pohdintoja?
Ymmärrän nämä kommentit. Kannattajat ja kaupunkilaiset välittävät tästä seurasta ja haluavat sille parasta. Minua ei tunneta täällä, joten ymmärrän heidän huolensa. Itse ajattelen, että HJK ei ota minun kohdallani riskiä, vaan seura on rohkea. Jotta urheilussa ja elämässä menestyy ja saavuttaa asioita, täyttää suuret tavoitteet, pitää olla rohkea. Valmentajana vaadin sitä myös pelaajilta.

Sinulle tarjottiin päävalmentajan tehtävää ensi kaudeksi myös Ruotsin Allsvenskanissa. Miksi päädyit valitsemaan HJK:n?
Kyse on unelmien tavoittelusta. Kun pelasimme pienenä jalkapalloa, unelmana oli päästä ammattilaisiksi ja pelata eurokentillä. Pelasin Espanyolin akatemiassa, mutta lopulta en edennyt edustusjoukkueeseen asti. Olen siitä hetkestä (17-vuotiaasta) asti työskennellyt valmentajana. Pikkupojan unelma eurokentistä on silti edelleen olemassa, ja ensi vuonna voin elää eurounelmaa valmentajana.

Koetko paineita pestistä Suomen suurimman seuran päävalmentajana?
Olen ennemmin innostunut. Paine on olemassa, mutta suurimmat odotukset tulevat silti minulta itseltäni. Olen erittäin innoissani ja kiitollinen mahdollisuudesta olla päävalmentaja tällaisessa seurassa.

Katso kooste lehdistötilaisuudesta.