HJK Klubi 04 kärsi kirvelevän tappion

HJK Klubi 04 joutui lauantaina Bolt Arenalla luovuttamaan täyden pistepotin vierailleelle FF Jarolle. Samuel Haglundin rangaistuspotkumaalilla tullut niukka 1-0 voitto nosti pietarsaarelaiset samalla sarjataulukossa Ykkösen kärkeen.

HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs FF Jaro 0-1

Upeassa hellesäässä käyty kamppailu oli tapahtumarikas Ykkösen peli. Kotijoukkueen näkökulmasta tappion kalkki oli tavallistakin karvaampi. Nollanelosen peli sujui pääosin mallikkaasti, mutta maalisarake jäi nollaan. Kun joukkue pääsi vielä pelaamaan ylivoimalla miltei tunnin, lopputulos oli iso pettymys. Lisäksi huolta aiheutti toppari Johannes Kytilänloukkaantuminen toisella puoliajalla.

Nollanelosen sarjasijoitus ei ottelun seurauksena muuttunut. Joukkue on edelleen kymmenentenä JIPON ja KPV:n yläpuolella. Jaro puolestaan nousi sarjan kärkeen 18 pisteellä. Tilanne voi kuitenkin muuttua jo tänään, kun Gnistan kohtaa kotonaan VPS:n.

HJK Klubi 04:n kokoonpanossa maalivahti Elmo Henrikssonin edessä puolustuslinjan muodostivat Juho Lehtirantavasempana laitapuolustajana, Didí ja kapteeni Johannes Kytilä toppareina sekä Kalle Wallius oikeana laitapuolustajana. Keskikentän kolmikko oli Denis CukiciChris James sekä Saku Heiskanen. Joukkueen ylimmän oksan muodostivat Samuel Anini Jr. vasemmalla, Robbie Azodo oikealla sekä Kai Meriluoto kärjessä.

Ensimmäinen puoliaika

Jaro tuli kamppailuun poikkeuksellisella kokoonpanolla, koska joukkueen normaalimiehityksestä oli kolmella pelaajalla pelikielto. HJK Klubi 04:llä puolestaan ei ollut tällä kertaa yhtään pelaajaa Veikkausliigajoukkueesta. Nollanelonen aloitti ottelun vahvasti; heti ensimmäisellä minuutilla Saku Heiskasen hyvä syöttö oli lähellä vapauttaa Kai Meriluodon yksin läpi. Seuraavalla minuutilla Denis Cukici teki saman Robbie Azodolle. 9. minuutilla Heiskanen antoi upean ensimmäisen kosketuksen syötön Azodolle boksin sisään, mutta Jaron yhdysvaltalainen maalivahti Thomas Olsen torjui helpohkon vedon kulmaksi.

Erinomaisesti koko pelin esiintynyt Saku Heiskanen murtautui 10. minuutilla hienosti oikealta Jaron boksin sisään ja leikkasi keskelle parhaalle maalintekosektorille. Tällä kertaa Heiskasen vaarallinen vasen jalka ei toiminut odotetusti, ja epäonnistunut laukaus meni ohi. Muutama minuutti myöhemmin Heiskasella oli miltei identtinen tilanne; veto oli nyt parempi, mutta tällä kertaa Olsen venytti hienosti laukauksen eteen.

Ensimmäiset 20 minuuttia olivat käytännössä täydellistä kotijoukkueen dominointia. Kesken nollanelosen pallonhallinnan 18. minuutilla Jaro sai keskialueen riiston. Chris James yritti liukutaklauksella voittaa pallon takaisin. Riistoyritys oli kuitenkin kohtuuttoman aggressiivinen, ja niin päätuomari Juho Nieminen antoi Jamesille ottelun ensimmäisen varoituksen.

Pian tämän jälkeen tuli vierasjoukkueen ensimmäinen tilanne, kun Samuel Haglund pääsi kokeilemaan volleystä pitkän keskityksen jälkeen. Suoritus oli kuitenkin vaikea, ja veto suuntautui selkeästi ohi maalin. 10 minuuttia myöhemmin ex-nollanelosen pelaaja kuitenkin onnistui. Jarolla oli ottelun ensimmäinen pitkä pallonhallintajakso; Marcel Wargh antoi oikealla boksin reunalla näppärän kantapääsyötön Haglundille, joka murtautui rangaistusalueelle. Chris James kurotti jalkansa Haglundin juoksulinjalle siten, että tämä kaatui. Erotuomari Juho Nieminen ei epäröinyt: rangaistuspotku. Laukausta asettui ampumaan Haglund itse; varma sijoitus vasempaan alakulmaan oli samalla miehen kauden kolmas osuma. Nollanelosen rangaistuspotkutilasto tällä kaudella on puolestaan koruton; 11 ottelussa viisi rangaistuspotkua, jotka ovat kaikki menneet sisään.

Pian Jaron johtomaalin jälkeen ottelu sai erikoisen käänteen. 34. minuutilla Marcel Wargh repi Klubin rangaistusalueen ulkopuolella kumoon Saku Heiskasen, joka oli lähdössä nopeaan vastaiskuun HJK:n purkupallon jälkeen. Tämä taktinen rike koitui kohtalokkaaksi minuutti myöhemmin, kun Wargh taklasi rajusti takaapäin Chris Jamesia. Toinen keltainen kortti minuutin sisään tiesi 18-vuotialle Jaron keskikenttäpelaajalle ulosajoa. Näin kotijoukkue sai pelata ylivoimalla seuraavat 55 minuuttia. Tämä oli Jarolle toinen ottelu peräkkäin, jossa joukkue joutuu pelaamaan vajaalla.

Ulosajosta huolimatta avausjakson lopun paras maalintekopaikka tuli vierasjoukkueelle: nollanelosen Saku Heiskasella tosin oli hyvä sijoitusyritys 20 metristä 38. minuutilla, mutta hallittu kierrelaukaus meni hiukan takatolpan ohi. Pietarsaarelaiset pääsivät kuitenkin pari minuuttia myöhemmin vielä lähemmäksi maalia, kun Patrick Byskata puski upeasti Jaron kulmasta pelivälineen ylärimaan. Hiukan tämän jälkeen vierailla oli myräkkä nollanelosen maalin edessä, mutta kulmapotkua vaarallisempaa siitä ei syntynyt. Näin tauolle mentiin vieraiden maalin johdossa.

Toinen puoliaika

Tauolla kotijoukkue ei tehnyt vaihtoja. Vajaamiehisyydestä huolimatta toisen jakson ensimmäinen vaarallinen tilanne tuli Jarolle. Pari minuuttia pelin alkamisen jälkeen pietarsaarelaiset saivat vaarallisen neljä vastaan kolme vastahyökkäyksen, jonka seurauksena Haglund pääsi laukomaan vajaasta 20 metristä, mutta hiukan ohi Elmo Henrikssonin vartioiman maalin.

Tämän jälkeen vierailla ei enää ollut yhtä vaarallista tilannetta koko loppupelin aikana. Ottelun hallinta siirtyi miltei totaalisesti nollaneloselle. Päävalmentaja Mika Väyrynen halusi tuoda uutta energiaa kentälle suhteellisen aikasilla vaihdoilla. 55. minuutilla kentälle tulivat Willem Haapiainen toiseksi kärjeksi ja joukkueen uusi hollantilaisvahvistus Marcello Beuker ensimmäiseen peliinsä vasemmaksi puolustajaksi. Kentältä pois tulivat Denis Cukici ja Juho Lehtiranta. Samalla Väyrynen muutti joukkueensa ryhmityksen muotoon 4-4-2.

Vain muutama minuutti vaihdon jälkeen kotijoukkueen toppari Johannes Kytilä loukkaantui erikoisessa tilanteessa; juuri vaihdosta sisään tullut Beuker yritti häiritä Jim Myrevikin prässäämistä. Tämä kuitenkin horjahti päin Kytilää, jonka toinen jalka jäi pahasti ”kasan alle”. Kytilä loukkaantui tilanteessa niin pahoi, että hänet jouduttiin kantamaan paareilla kentän sivuun. Hänen tilalleen tuli Joose Mäkinen.

Reilun tunnin kohdalla Kalle Walliuksella oli minuutin sisään pari paikkaa. Ensiksi hän pääsi kokeilemaan noin 20 metristä, mutta Jaron puolustus blokkasi vedon maalin edessä. Pari minuuttia myöhemmin Wallius pääsi yrittämään nollanelosen pitkän pallonhallinnan jälkeen miltei samasta paikasta Azodon syötöstä. Tällä kertaa roikkoyritys takakulmaa kohti leijaili ohi maalin.

69. minuutilla Jaron Joni Remesaho taklasi Robbie Azodoa vapaapotkun arvoisesti. Hän loukkasi kuitenkin tilanteessa itsensä niin pahasti, että myös hän joutui jättämään pelin kesken. Kotijoukkueen seuraava tilanne tuli jälleen Saku Heiskaselle. Terävä vasemman jalan laukaus reilusta 20 metristä meni kuitenkin sen verran keskelle, että Jaro-vahti Olsen ehti hyvin laukauksen eteen.

79. minuutilla nollanelosen toppari Didí nousi pallon kanssa hyvin ylös ja antoi erinomaisen syötön Kai Meriluodolle aivan rangaistualueen rajan tuntumaan. Jaro-puolustus kaatoi Mariluodon, ja nollanelosen pelaajat vaativat kovaäänisesti rangaistuspotkua. Erotuomari Juho Nieminen näki kuitenkin toisin ja vihelsi tilanteesta suoran vapaapotkun. Sen laukoi Kalle Wallius; veto kimposi muurista kohti takakulmaa, ja Robbie Azodo oli myös lähellä ehtiä pallon kiinni. Lopulta peliväline kuitenkin vieri kulmaksi.

Väyrynen vaihtoi vielä loppuminuuteiksi kentälle Chris Jamesin tilalle Anton Aaltosen. Loukkaantumisten vuoksi lisäaikaa annettiin peräti kuusi minuuttia. Mitään huippuvaarallista isäntäjoukkue ei kuitenkaan enää saanut aikaiseksi. Näin pietarsaarelaiset veivät länsirannikolle mukanaan täýden pistepotin kovan taistelun jälkeen. Nollanelosen leirissä tunnelmat puolestaan olivat ymmärrettävän pettyneet.

Päävalmentaja Mika Väyrynen oli pettynyt lopputulokseen, mutta peliesityksestä hän antoi kiitosta.

– Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla me pelasimme hyvin. Loimme myös riittävän määrän maalintekopaikkoja, vaikka viimeistely ei ollutkaan riittävällä tasolla.

– Toisella puoliajalla meillä oli miesylivoimasta huolimatta hiukan vaikeampaa, koska Jaro puolusti hyvin. He pakottivat meidät laitoihin, ja keskellä he voittivat suurimman osan keskityspalloista. Tämä on meille kova sarja, mutta myös opettava sarja. Pelaajamme joutuvat esimerkiksi oman boksin sisällä tilanteisiin, joihin he eivät ole junioripeleissä juurikaan tottuneet.

HJK Klubi 04:n seuraavaa ottelu on sunnuntaina 25.7. klo 18.30 Mikkelissä MP:tä vastaan.

HJK Klubi 04 vs FF Jaro 0-1 (0-1)

31′ Samuel Haglund 0-1 rp

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Lehtiranta (55. Haapiainen), Didí, Kytilä (k) (60. Mäkinen), Wallius – Heiskanen, Cukici (55. Beuker), James (85. Aaltonen) – Anini Jr., Azodo, Meriluoto