HJK Klubi 04 voitti Porissa mutta putosi Kakkoseen

HJK Klubi 04 kukisti lauantaina kauden viimeisessä Ykkösen pelissään Porissa MuSan puhtaasti 3-0. Kolmas peräkkäinen voitto ei kuitenkaan auttanut, vaan klubilaiset putosivat kauden päätteeksi Kakkoseen.

HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

MuSa vs HJK Klubi 04 0-3

Ottelun ennakkotilanne oli se, että Ykkösen viimeisestä säilyjän paikasta taisteli kolme seuraa, Mikkelin Palloilijat, MuSa ja HJK Klubi 04. MP pelasi viimeisessä ottelussaan kotonaan JIPPOa vastaan. Mikkeliläisten voitto varmistaisi heille sarjapaikan. Tasapeli ei riittäisi MuSalle, eikä nollaneloselle missään tilanteessa. MP:n pelatessa tasan MuSa tai nollanelonen säilyisi voitolla. Kun MP voitti oman ottelunsa 2-0, kauden 2021 Ykkösen putoajat ovat HJK Klubi 04, Musan Salama ja JIPPO.

Aurinkoisessa syyssäässä Porin stadionin uusitulla nurmella käyty kamppailu oli vaihteleva. Kotijoukkue aloitti vahvemmin, mutta Samuel Anini Jr:n johtomaali reilun 20 minuutin pelin jälkeen siirsi otetta vierasjoukkueelle. Kokonaisuutena peli oli suhteellisen tasainen, mutta vieraat olivat maalin edessä huomattavasti vaarallisempia. Kun Marcello Beuker lisäsi nollanelosen johdon kahteen maaliin reilu vartti ennen loppua, kotijoukkueen takaa-ajo tyrehtyi. Vaihdosta sisään tullut Kalle Wallius vielä viimeisteli loppulukemat kymmenisen minuuttia ennen loppua.

Nollanelonen lähti kauden viimeiseen peliin täsmälleen samalla kokoonpanolla kuin viikko sitten voittoisassa MP-ottelussa; maalissa Elmo Henriksson. Puolustuslinjassa oikealla Juho Lehtiranta, toppariparina Baba Mensah ja kotikaupunkiinsa nollanelosen kanssa tullut Patrik Raitanen sekä vasemmalla Marcello Beuker. Keskikentän kolmikko oli Didí, kapteeni Saku Heiskanen sekä Tommi Jäntti. Vasemmalla laidalla avasi Samuel Anini Jr., oikealla Daniel Rökman, kärjessä Johannes Yli-Kokko.

Ensimmäinen puoliaika

MuSa aloitti kamppailun pirteämmin. Isokokoisempi kotijoukkue pyrki läpi ottelun hyödyntämään erikoistilanteitaan. Jo viidennellä minuutilla porilaisilla oli vaarallinen kulmapotku, josta Joonas Lakkamäki pääsi puskemaan vaarallisesti. Klubi-vahti Elmo Henriksson oli kuitenkin hyvin sijoittunut ja nappasi pallon varmasti hyppysiinsä. Reilut viisi minuuttia myöhemmin nollanelonen menetti pelivälineen vaarallisesti oman maalin lähellä. Jälkitilanteesta MuSan keskikenttäpelaaja Juho Montola onnistui vetämään pienehköstä kulmasta vajaasta 10 metristä, mutta Henrikssonin jalkatorjunta esti maalin.

Vierasjoukkueen ensimmäinen puolittainen tilanne tuli vartin pelin jälkeen. Nollanelosella oli kamppailun ensimmäinen pitkä pallonhallinta, jonka päätteeksi pallon sai keskialueella Patrik Raitanen. Tämä antoi erinomaisen syötön vastustajan linjan taakse murtautuvalle Daniel Rökmanille. Valitettavasti epäonnistunut haltuunotto vesitti potentiaalisen läpiajon.

24. minuutilla nollanelonen kuitenkin siirtyi johtoon. Patrik Raitanen syötti pelivälineen rauhallisen rakentelun jälkeen keskiympyrään Saku Heiskaselle. Määrätietoista kuljetusta seurasi erinomainen pystysyöttö MuSan puolustuslinjan läpi boksin sisälle. Vasemmalta sisään leikannut Samuel Anini ehti palloon kiinni rangaistusalueen vasemmassa reunassa noin 14–15 metriä maalista. Anini huomasi, että MuSa-vahti Olli Hakanpää oli huonosti sijoittunut. Näin Anini ei ottanutkaan palloa haltuunsa vaan laukoi suoraan ensimmäisellä kosketuksella pallon etukulmaan. Yllättävä, hallittu suoritus oli Klubi-laiturin 9. osuma tällä kaudella.

Johdon myötä pelin hallinta siirtyi melko selvästi vierasjoukkueelle, vaikka nollanelonen ei mitään aivan huippupaikkoja pystynytkään luomaan. Avausjakson lopun ainoa tilastotapahtuma oli MuSan varoitus 33. minuutilla, kun Juho Heikkinenkaatoi Saku Heiskasen. Hyvin pelannut Klubin keskikentän maestro pääsi vielä kokeilemaan reilut viisi minuuttia ennen taukoa kaukovetoa, mutta veto meni reilusti yli maalin. Kotijoukkueen viimeinen tilanne ennen taukoa tuli muutama minuutti myöhemmin; MuSan kauden paras maalintekijä Fareed Sadat yritti boksin rajalta sijoitusta takakulmaan, mutta Elmo Henriksson venytti kätensä vedon eteen. Näin tauolle mentiin vierasjoukkueen maalin johdossa.

Toinen puoliaika

Kumpikaan joukkue ei tehnyt tauolla vaihtoja. Nollanelonen tuli pukukopista kentälle pirteänä, ja Johannes Yli-Kokolla oli ensimmäisen viiden minuutin aikana pari puolittaista paikkaa. Toisen puoliajan alun ylivoimaisesti vaarallisimman tilanteen loi kuitenkin MuSa. Juho Lehtiranta rikkoi oikeassa reunassa boksin tuntumassa. Rudi Dieter antoi tuomitun vapaapotkun vaarallisesti takatolpan alueelle. Juho Heikkinen pääsi ohjaamaan palloa lähietäisyydeltä, mutta jälleen Henriksson sai lähellä maaliviivaa kätensä eteen. Pallo pomppasi lopulta tolpan kautta Didíin ja hänestä päädystä yli.

Muutama minuutti myöhemmin vierasjoukkue pääsi keskialueen riiston seurauksena 3v1-hyökkäykseen. Johannes Yli-Kokon syöttö boksin sisällä Tommi Jäntille oli kuitenkin liian kova, ja niin tilanne kuivui kokoon.

Noin tunnin kohdalla ottelussa oli sekava vaihe. Peli oli rikkonaista molempien joukkueiden syyllistyttyä sääntöjen vastaisiin otteisiin. Päätuomari Toni Pohjoismäki yritti palauttaa varoituksilla järjestyksen pelin kulkuun; 63. minuutilla hän varoitti Rudi Dieteriä tämän kaadettua Juho Lehtirannan. Heti perään Baba Mensah puolestaan sai katsoa keltaista korttia pelin viivyttämisestä. Yksi rikettä seurannut vapaapotku johti vaaralliseen tilanteeseen nollanelosen maalilla; 61. minuutilla Dieter pääsi antamaan erikoistilanteesta vasemmalta laidalta aivan päädystä kauniin keskityksen, joka löysi ylös nousseen topparin Samuli Virtasen. Tämän pusku lähietäisyydeltä osui kuitenkin vierasjoukkueen onneksi ylärimaan.

Reilu vartti ennen loppua nollanelonen siirtyi kahden maalin johtoon hiukan erikoisesta tilanteesta. MuSa-vahti Hakanpää oli antamassa pitkää avausta saatuaan syötön omalta pelaajaltaan. Potku epäonnistui kuitenkin täydellisesti ja osui prässäävään Tommi Jänttiin. Peliväline kimposi oikeaan laitaan, eikä tilanne vaikuttanut vaaralliselta. Nollanelonen piti kuitenkin rauhassa palloa MuSan alueella. Saku Heiskanen sai pelivälineen keskelle noin 25 metriä maalista. Hän syötti rauhassa vasemmalle ylös nousseelle Marcello Beukerille. Tämä kuljetti hiukan eteenpäin ja laukoi sitten terävästi vajaasta 25 metristä; kova laukaus etualakulmaan yllätti Hakanpään, 0-2.

Kahden maalin tappioasema tuntui lannistavan kotijoukkueen. Maalia seurasi tapahtumarikas viiden minuutin jakso. Ensiksi 75. minuutilla Johannes Yli-Kokko sai varoituksen jälkipelistä. Samassa yhteydessä päävalmentaja Mika Väyrynen vaihtoi Yli-Kokon tilalle Väinö Vehkosen ja Daniel Rökmanin paikalle Kalle Walliuksen. Muutama minuutti myöhemmin Samuel Anini yritti pujotella vasemmalta ahtaasta välistä MuSan boksin sisälle. Kotijoukkueen puolustus kuitenkin kaatoi vikkelän laiturin sääntöjen vastaisesti. Tilanteesta tuomitun vapaapotkun laukoi näyttävällä yläkierteellä ylärimaan Saku Heiskanen.

Seuraavasta tilanteesta vierasjoukkue siirtyi jo kolmen maalin johtoon. Pallon pompattua ylärimasta takaisin kentälle nollanelonen piti pelivälineen itsellään. Joukkue pelasi pallon rauhallisesti omalle maalille asti. MuSa ei pitänyt muotoaan riittävän tiiviinä. Elmo Henriksson antoi myötätuuleen pitkän avauksen, joka leijaili pitkälle MuSan kenttäpuoliskolle. Se ylitti myös kotijoukkueen puolustuslinjan. Paikalle ryntäsi Kalle Wallius, joka ehti palloon ensimmäisenä. Maalivahti Hakanpää ei ollut tilanteessa aivan hereillä; hän yritti tulla vastaan, mutta Wallius pääsi ”chippaamaan” pallon hallitusti takakulmaan.

Ottelu oli käytännössä ratkennut, eikä pelissä nähty enää kuin yksi vaarallisten tilanteiden rypäs, jossa kotijoukkueella oli vielä mahdollisuus kavennukseen. 10 minuuttia ennen loppua Elmo Henriksson pomputti oudon näköisesti korkean irtopallon. Tilannetta seurasi kolme peräkkäistä kulmapotkua, joista keskimmäisessä Jussi Välilä pääsi puskemaan terävästi, mutta vierasjoukkueen pelaajamuuri oli kuitenkin edessä.

Väyrynen teki vielä loppuminuuttien aikana kolme vaihtoa. 84. minuutilla Kai Meriluoto ja Chris James saivat tulla kentälle Saku Heiskasen ja Marcello Beukerin tilalle. Aivan loppuhetkillä Denis Cukici puolestaan korvasi Didín. Kolmas peräkkäinen voitto oli luonnollisesti hieno päätös kaudelle, mutta se ei valitettavasti riittänyt sarjapaikan säilyttämiseen. HJK Klubi 04 oli sarjassa 29 pisteellään 10. ja viimeinen putoaja. Eroa viimeiseen säilyjään eli Mikkelin Palloilijoihin jäi kaksi pistettä.

Päävalmentaja Väyrynen jakoi tilanteesta huolimatta joukkueelleen kiitoksia.

– Putoaminen on tietenkin pettymys ja päällimmäisenä mielessä. Silti on positiivinen mieli siitä, miten joukkue esiintyi pelillisesti suurimman osan kaudesta. Moni nuori pelaaja antoi edullisen kuvan itsestään. Voisi kuvitella, että myös liigaseurat ovat seuranneet mielenkiinnolla pelaajiemme otteita kauden aikana. Nostan hattua pelaajillemme sekä taustaryhmällemme siitä, millä fiiliksellä kaikki ovat painaneet hommia koko kauden viimeiseen päivään asti.