HJK kohtaa UECL:n avauksessa LASKin

Historian havinaa uhkuva UEFA Europa Conference Leaguen lohkovaihe alkaa Helsingissä mielenkiintoisella ottelulla, kun HJK saa vieraita Itävallasta. 

Roope Riski - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Roope Riski

HJK vs LASK
To 16.9.2021 klo 19:45
UEFA Europa Conference League – Bolt Arena

Linzer Athletik-Sport-Klub, joka nykyisin tunnetaan nimellä LASK, on vuonna 1908 perustettu jalkapalloseura Linzistä. LASK sijoittui viime kaudella Bundesliigassa neljänneksi, oltuaan runkosarjan jälkeen vielä kolmantena, mutta putosi podiumin ulkopuolelle Sturm Grazin ohitettua sen jatkosarjassa. Neljäs sija toi kuitenkin paikan Conference Leaguen kolmannelle karsintakierrokselle.

Karsinnoissa kaatui ensin Vojvodina yhteismaalein 7-1, kun 1-0 vierasvoiton päälle serbivastus ryöpytettiin kotistadionilla peräti 6-1. Skotlantilaisen St Johnstonen kanssa oli jo huomattavasti tiukempaa. 1-1 tasuria kotona seurasi 2-0 vierasvoitto, mikä toi lohkopaikan. LASK arvottiin HJK:n kanssa samaan lohkoon ykköskorista.

Itävallan jalkapallo tunnetaan näinä päivinä parhaiten Champions Leaguessakin menestyksekkäästi tahkoneen Red Bull Salzburgin ansiosta. RBS:n valtakausi on kestänyt nyt jo täyden vuosikymmenen, jonka aikana se on voittanut kahdeksan viimeisintä mestaruutta.

Ennen Salzburgin ylpeyden dynastiaa maan kansallista futista hallitsi Wienin suurseurat Rapid ja Austria, jotka ovat kahdestaan vieneet yli puolet maan 1912 alkaen jaetuista mestaruuksista. LASK on kruunattu mestariksi kerran, vuonna 1965. Samana vuonna seura juhli myös Itävallan Cupin voittoa. Hopealle LASK on sijoittunut vuosina 1963, 1967, 1970 ja 1999.

Kauden 2021/22 Bundesliiga on alkanut takkuillen. LASK on 12 joukkueen liigassa toiseksi viimeisenä. Seitsemän pelatun kierroksen jälkeen saaliina on yksi voitto ja kolme tasapeliä, jotka kaikki lukemin 1-1. Seurassa on viime vuosina ollut kosolti turbulenssia valmennusosastolla. Vuoden 2010 aikana joukkueella oli kolme, ja yksistään vuoden 2015 aikana peräti viisi eri valmentajaa, eikä tänäkään vuonna selvitty ilman potkuja.

Viime sunnuntaina Rapid Wienille kärsitty tappio oli viimeinen niitti seurajohdolle, joka vapautti vuodesta 2020 joukkuetta koutsanneen Dominik Thalhammerin tehtävistään. Uudeksi päävalmentajaksi valittiin Thalhammerin apuvalmentajana toiminut Andreas Wieland.

Mistään täysin turhasta joukkueesta ei alkukauden ongelmista huolimatta ole kyse. LASK on neljättä kautta putkeen mukana UEFA:n Eurocupeissa, ja postunut estradilta vasta väkevän vastuksen kautta. Vuonna 2019 Europa Leaguessa tie tyssäsi Beşiktaşiin, 2020 Champions Leaguen karsinta Club Brüggeen ja Europa Leaguen vastaava Manchester Unitediin. Viime kaudella Europa Leaguen lohkossa tuli Tottenhamin, Ludogoretsin ja Antwerpin seurassa kolmas sija.

Suomalaiset ja itävaltalaiset eivät kovin usein ole osuneet pelaamaan vastakkain, maajoukkuetasollakin viimeksi 2017. HJK:lla on kuitenkin mieluisia muistoja alppimaasta, sillä kauden 2014/15 Eurooppaliigan lohkopaikka saavutettiin Rapid Wienin kustannuksella. Tuolloin Robin Lod ja Mika Väyrynen pohjustivat maaleillaan 2-1 kotivoiton kautta jatkopaikan yhteismaalein 5-4.

UEFA Europa Conferene Leaguen lohkovaiheessa on mukana 32 joukkuetta, jotka on jaettu kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon. Jokaisen lohkon voittaja etenee suoraan 16 parhaan joukkoon, toiseksi sijoittuneet pelaavat ylimääräisen kierroksen UEFA Europa Leaguen lohkoissaan kolmanneksi sijoittuneita vastaan paikasta 16 parhaan joukkoon. Loppuottelu pelataan 25.5.2022 Albanian pääkaupungissa Tiranassa.

Tästä se lähtee! HJK vs LASK torstaina kello 19:45 Boltilla. Liput ja lippupaketit otteluun HJK:n lippukaupasta: liput.hjk.fi »

Ottelu on katsottavissa Elisa Viihde Viaplaysta ja V Sportin kanavilta.

Edit: Lisätty kappale koskien LASKin valmentajanvaihdosta.