Rangers Football Club

Skottijätti Rangersin seurahistoriasta ei menestystä puutu. 54 mestaruutta, 33 Skotlannin Cupin voittoa ja 27 Liigacupin pystiä on saldo josta valtaosa maailman muista seuroista voi vain haaveilla. Peräti seitsemän kertaa Rangers on juhlinut triplaa, valloitettuaan kaikki Skotlannin kolme tärkeintä titteliä saman kauden aikana.

Vuonna 1872 perustettu seura pelasi yhtäjaksoisesti Skotlannin pääsarjassa sen perustamisesta alkaen aina kauteen 2011-2012 asti, jolloin kohtalona oli putoaminen neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle seuran tehtyä konkurssin. Rangers on kuitenkin tehnyt paluun skotlantilaisen jalkapalloilun huipulle nopeasti, mutta edellisestä liigamestaruudesta on vierähtänyt jo kahdeksan vuotta.

Rangers ehti voittaa kaksi mestaruutta 1800-luvulla, mutta todellinen menestyskulku tuli vuosisadan vaihtumisen jälkeen. Seura voitti kymmenen mestaruutta William Wiltonin alaisuudessa, ennen kuin vuonna 1920 Bill Struth otti joukkueen komentoonsa. Struthista tuli seurahistorian menestynein manageri luotsattuaan Rangersin peräti 14:ään mestaruuteen ennen Toista maailmansotaa. Vuonna 1954 päättyneellä jaksolla seuran peräsimessä Struth juhli lopulta 18 kertaa Skotlannin mestaruutta.

Menestystä tuli tasaisesti läpi 1900-luvun, mutta erityisesti ajanjakso vuosien 1988-1997 välillä on jäänyt historiaan. Tuona aikana Rangers voitti Skotlannin liigan peräti yhdeksän kertaa putkeen, nousten jakamaan perättäisten mestaruuksien ennätystä paikallisvastustaja Celticin kera.

Rangersin ja Celticin kohtaaminen, Old Firm, on ottelu joka tunnetaan läpi jalkapalloa seuraavan maailman. Joukkueita ja niiden kannattajia ei erota ainoastaan seurojen värit, vaan myös ideologia, politiikka ja uskonto.

Kilpailu kahden joukkueen kesken alkoi, kun vuonna 1887 perustettu Celtic pyysi Rangersin vieraaksi sen ensimmäiseen otteluun. Belfastilainen Harland & Wolff laajensi telakkatoimintansa Govanin kaupunginosaan Glasgowhun vuonna 1912, jota pidetään lähtölaukauksena todelliselle jakautumiselle. Pian Skotlannin katolilaiset liittyivät vahvasti Celticiin, kun taas protestanttinen yhteisö oli valinnut Rangersin omakseen. Celticin fanipohja muodostui irlantilaisia sukujuuria omaavista ja natiivit Skotit seisoivat Rangersin joukoissa.

Celticin nopea nousu huipulle ärsytti Rangersin seurayhteisöä, ja Rangersissa olikin vuosikymmeniä käytössä kirjoittamaton sopimus, ettei seura palkkaa katolilaisia pelaajia. Vasta vuonna 1989 manageri Graeme Souness hankki Mo Johnstonin joukkueeseen, joka oli ensimmäinen katolilainen profiilipelaaja Rangersissa sitten ensimmäisen maailmansodan.

Selkeiden kannattajaprofiilien myötä molemmat suurseurat ovat saaneet lukuisia ystäviä eri Euroopan maiden jalkapallokannattajista. Vaikkei nykypäivänä oman joukkueensa valitsemiseen välttämättä liity tiettyä identiteettiä, on Rangersin kannattajien lämpimät suhteet esimerkiksi saksalaisen HSV:n kannattajien kanssa pysyneet voimissaan.

Rangersin putoaminen neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle vuonna 2012 tarkoitti myös Old Firm -kohtaamisten päätöstä. Vuonna 2015 joukkueet kohtasivat vihdoin uudelleen Skotlannin Liiga cupissa, mutta Rangersin nousua pääsarjaan saatiin odottaa aina kauteen 2016-17 asti.

Nykyään Rangersin managerina toimii Liverpool-legenda Steven Gerrard, joka on jo neljäs käskyttäjä joukkueen peräsimessä pääsarjaan tehdyn paluun jälkeen.

Rangersin arkkivihollisen, Celticin, mestaruusputki on jo seitsemän kauden mittainen, mutta tällä hetkellä joukkueet hallitsevat sarjaansa tasapisteissä. Kenties jo tänä keväänä Rangers tekee paluun sille niin tutulle paikalle mestariksi.

ISTV näyttää ottelun Rangers vs HJK suorana lähetyksenä sunnuntaina 20.2.2019 kello 14.00 ilmaiseksi Ruutu-palvelussa »