Ilona Walta kertoo pelaajatarinansa: ”Rakkaus lajiin syntyi jo ennen sen aloittamista” 

17-vuotias Ilona Walta nousi 15-vuotiaana HJK Akatemiasta Klubin liigajoukkueeseen. Optimaalisen kehityskaaren jatkamiseksi Walta hakee seuraavaksi lainasopimuksella peliaikaa PK-35 Vantaan riveistä. Walta on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista.

Ilona Walta - HJK Helsinki

Tähtiakatemia-juttusarjassa tuodaan tutuksi Klubin akatemian nykyisiä pelaajia sekä akatemian alumneja. Nyt vuorossa on akatemiasta naisten liigajoukkueeseen noussut ja parhaillaan PK-35 Vantaassa lainalla pelaava Ilona Walta, 17, joka on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista.

Ilona Walta hurahti jalkapalloon jo ennen kun ehti liittyä mukaan varsinaiseen joukkuetoimintaan. HJK:n naisten edustusjoukkueen, nyt PK-35 Vantaan joukkueessa lainalla pelaava, nuori lupaus päätyi aloittamaan jalkapallon paikallisessa kasvattiseurassa Pakkalan Palloseurassa (PPS). Nykyisin Tanskassa ammattilaisena pelaava isoveli Leo Walta, 19, oli yksi monista syistä rakkaudesta lajiin jo pelaajauran alkumetreillä.  

– Lapsena tuli vietettyä paljon aikaa kentällä jo ennen kuin virallisesti aloitin pelaamisen. Rakkaus lajiin syntyi jo ennen sen aloittamista.

– Isoveljeni pelasi jalkapalloa, joten siinä tuli luonnollisesti sellainen fiilis, että itsekin halusin pelata. Aloitin pelaamisen lähiseurassani, PPS:ssa, noin 6-vuotiaana. Pelasin siellä noin kolme vuotta.

Walta seurasi läheltä veljensä pelaamista nuoresta iästä alkaen, ja tunsi kiinnostuksen kasvavan ajan kanssa. Myöhäisemmässä iässä Walta alkoi pohtia tulevaisuuden unelmiansa ja tavoitteitansa enemmän, mutta nuorempana hän pyrki pääsääntöisesti keskittymään rakkauteensa pelaamiseen.  

– En alkuvuosina miettinyt liikaa tulevaisuuden tavoitteitani. Pelaaminen oli kivaa, ja nautin siitä.

Walta ehti pelaamaan muutaman vuoden kasvattiseurassaan PPS:ssa ennen siirtymistä Klubiin 8-vuotiaana. Myös isoveli pelasi tällöin Klubissa, joten HJK tuntui myös Ilonalle luonnolliselta vaihtoehdolta.  

– Veljeni pelasi Klubissa. Saimme myös sattumalta tietää, että seuraan perustetaan akatemiajoukkue 2005-syntyneille tytöille.

Kuullessaan uutisen uuden joukkueen perustamisesta Walta päätti ottaa ensiaskeleet kohti tulevaa jalkapallouraansa ja suuntasi tryoutteihin. Walta nousi 2005-syntyneiden tyttöjen akatemiajoukkueeseen, ja siirtymä tuntui sopivalta lupaavalle pelaajalle.  

– Akatemiajoukkueen tryoutteihin jännitti mennä, mutta näin tapahtuman pikemminkin mahdollisuutena kehittyä. Oli iso halu päästä HJK:n riveihin.  

Ilona Walta - HJK Helsinki

Walta pelasi HJK Akatemiassa noin seitsemän vuotta ennen nousua naisten liigajoukkueeseen. Akatemiajoukkueen toiminta antoi hyvää esimakua liigajoukkueen ympäristöstä. HJK Akatemian toiminnassa Ilona painottaa erityisesti tavoitteellisuutta sekä johdonmukaisuutta tärkeimpinä pilareina omalle kehittymiselleen. Harjoittelussa korostetaan monipuolisuutta, ja oheisharjoittelua ylläpidetään aktiivisesti painottaen loukkaantumisten ennaltaehkäisemistä.  

Vaikka Walta painottaa akatemiajoukkueen luomaa pohjaa kehittymiselleen pelaajana, hän kuitenkin uskoo toiminnan kehittäneen häntä myös ihmisenä. Joukkuetoiminta sosialisoi nuoria pelaajia, sillä pelaajat pyrkivät edustamaan Klubia sekä kentällä että myös sen ulkopuolella. Pelaajat kohtelevat toisiaan ja ympärillä olevia ihmisiä kunnioittavasti, ja akatemiajoukkueen ympäristö vahvistaa kyseisiä arvoja ja elämäntaitoja.  

– Akatemiajoukkueen ympäristö kehitti muun muassa sosiaalisia taitojani. Olen oppinut myös käsittelemään epäonnistumisia paremmin.

Walta muistelee myös akatemiajoukkueen luomaa pelaajalähtöisyyttä. Hänen mukaansa pelaajille annetaan resurssit kehittyä yksilöinä sekä pelaajina, jotta he voivat itsenäistyä joukkueen sisällä myös paremmin.  Valmentajat ovat antaneet hänelle mahdollisuuden kehittyä sellaiseksi pelaajaksi, joka hän on myös tänään. 

– Akatemiajoukkueessa oli ammattimainen ja pelaajalähtöinen valmennustyyli. Uskon vahvasti, että voisin sanoa jokaiselle valmentajalleni Klubissa ainakin yhden asian, josta voisin heitä kiittää. 

Walta nostettiin Klubin naisten edustusjoukkueeseen kaudella 2021. Joukkueella oli tuolloin paljon loukkaantumisia, ja kutsu liittyä joukkueeseen oli Wallalle iloinen yllätys.  

– Aikuisten joukkueeseen siirtyminen on aina iso askel. Olin silloin 15-vuotias, ja sekin oli yksi syy siihen, miksi minua alkuun jännitti.

Vaikka Walta painottaa näin varhaisen liigasopimuksen tulleen hänelle yllätyksenä, oli se kuitenkin ollut tavoite.

– Tähtäsin naisten edustusjoukkueeseen, mutta pyrin keskittymään jokapäiväiseen tekemiseen akatemiajoukkueessa. Kaikki palat lopulta loksahtivat paikalleen.

Wallan debyytti Kansallisessa Liigassa tapahtui 2021 avaus- ja kotiottelussa Jyväskylän Palloseuraa (JyPK) vastaan. Ensimmäinen varsinainen ottelu naisten joukkueen kanssa oli ollut vain kaksi viikkoa ennen liigakauden alkua. Walta huomasi eron naisten edustusjoukkueen ja akatemiajoukkueen pelaamisessa sekä ympäristössä heti alusta lähtien.  

– Naisten edustusjoukkueessa pelataan pääsääntöisesti pisteistä ja joukkueella on enemmän näkyvyyttä kuin akatemiajoukkueella. Olin jännittynyt ennen peliä, mutta lopulta onnistuin jopa syöttämään yhden maalin.

– Liigajoukkueessa kilpailu on tietysti paljon kovempaa kuin akatemiajoukkueessa, mutta siihen kuitenkin tottuu nopeasti. Pitää tehdä enemmän töitä edustusjoukkueessa, että saa myös pelata.  

Walta nostaa esiin myös perheensä roolin pelaajapolkunsa muovaamisessa. Ilonan isoveli Leo pelaa nykyisin ammattitasolla jalkapalloa Tanskassa, ja on ollut Wallan mukaan avainroolissa myös hänen jalkapallotaipaleessaan.  

– Perheeni on hurahtanut jalkapalloon mukaan ihan täysillä. Vanhempani ovat mahdollistaneet tämän kaiken ja eläneet aina täysillä kaikessa mukana. Ja erityisesti isoveljeni on aina ollut minulle esimerkillinen ihminen ja on sitä vieläkin. Hän on näyttänyt minulle mitä vaaditaan, jos haluaa menestyä. 

Walta on saavuttanut nuorena asioita, joista moni vanhempikin pelaaja unelmoi. Tästä huolimatta Wallan päättäväisyys kokea ja kerätä lisää saavutuksia ei ole loppunut, ja hänen matkansa pelaajana on vielä varhaisessa vaiheessa. Uusin askel pelaajauralla on HJK:n PK 35 Vantaan kanssa sopima laina, joka mahdollistaa Ilonalle enemmän peliaikaa ja sitä kautta kokemusta pääsarjatasolla. Se on kuitenkin vasta alkua.  

– Unelmana olisi pelata ammattilaisena, esimerkiksi Saksassa tai Englannissa. Naisten A-maajoukkueen edustaminen on myös yksi tärkeimmistä tavoitteistani.

Teksti: HJK:n viestinnän harjoittelija Sonia Antunovic

Tähtiakatemia: Ilona Walta – 10 Nopeaa. Katso Ilonan vastaukset!