PK-35 Vantaa parempi Suomen Cupin finaalissa

Vantaalaisten maalit viimeistelivät Eveliina Parikka ja Hanne Ojanperä, joka palkittiin myös ottelun parhaana pelaajana.

HJK ei hävinnyt huonolle joukkueelle. PK-35 Vantaa voi pitää itseään tällä hetkellä suomalaisen naisjalkapallon valtiaana; seuralla on kolme peräkkäistä mestaruutta sekä liigassa että Suomen Cupissa. Tosin liigassa näyttää vahvasti siltä, että Åland United syrjäyttää tämän kauden päätteeksi vantaalaiset valtaistuimelta.

HJK lähti peliin 4-4-2 -järjestelmällä, jossa maalivahti Noora Matikaisen edessä oli puolustuslinja Petra Koivuvaara, Jennifer Ludemann, Sanna Huhtamo ja Heidi Paajonen, keskikentän nelikon puolestaan muodostivat Veera Viitikko, IIda Muinonen, Laura Hyvönen ja Jessi Hietanen. Kärjen taistelupari oli Vera Saastamoinen ja Stephanie Rose.

PK-35 aloitti koleahkossa syyssäässä pelatun kamppailun vahvasti ja hallitsi pelin ensimmäistä varttia. Joukkueella oli mm. muutamia kulmia, mutta Noora Matikainen HJK-maalissa oli keskitystilanteissa varma. Klubin vaarallisimmat tilanteet tulivat vastahyökkäyksistä pääasiassa Vera Saastamoisen kautta.

Vera Saastamoinen ahdistelee PK-35:n maalia.

Klubilaisittain heikon alun jälkeen peli tasaantui selvästi. Noin puolen tunnin kohdalla Klubilla oli pari kohtuullista maalintekopaikkaa. Ensiksi Saastamoinen oli pääsemässä läpi, mutta vantaalaisten puolustus ehti viime tingassa vedon eteen pelastaen tilanteen kulmaksi. Muutama minuutti myöhemmin Klubilla oli kulma, josta seuranneesta maalinedushässäkästä Heidi Paajonen pääsi laukomaan läheltä, mutta veto epäonnistui.

38. minuutilla Klubilla oli epäonnea, kun Iida Muinonen loukkasi pallontavoittelutilanteessa nilkkansa niin pahoin, että hänet kannettiin paareilla kentältä. Muinosen tilalle vaihdettiin Annika Tossavainen.

Avausjakson loppupuoli oli varsin tasainen, ja 0–0-taukotulos vaikutti todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Muutama minuutti ennen taukoa PK-35 Vantaa kuitenkin iski. Ansaitusti ottelun parhaana pelaajana palkittu Hanne Ojanperä sai pelivälineen Klubin rangaistusalueen sisälle oikealle puolelle. Ojanperä kuljetti hetken ja laukoi reilusta 10 metristä melko pienestä kulmasta pallon Matikaisen käsien kautta takakulmaan. Laukaus oli kova ja matala, mutta erinomaisen kauden pelannut Noora Matikainen olisi parhaana päivänään torjunut laukauksen vähintään kulmaksi. Nyt ei, ja niin tauolle mentiin vantaalaisten 1–0-johdossa.

Tinkimätön taistelija Annika Tossavainen vantaalaispelaajien puristuksessa.

Tauolla Klubin päävalmentaja Maria Virolainen vaihtoi Veera Viitikon tilalle Julia Säpin. Toisen jakson alussa Vera Saastamoinen oli pari kertaa lähellä karata vantaalaisten puolustukselta, mutta mitään huippupaikkoja klubilaisilla ei muuten ollut. Sen sijaan PK-35 pääsi 56. minuutilla vaaralliseen kolme vastaan kaksi vastahyökkäykseen, jonka lopuksi Ojanperä murtautui vasemmalta puolelta läpi. Klubilaisten onneksi Ojanperän sijoitusyritys meni kuitenkin takatolppaa hipoen ohi.

Heti seuraavassa hyökkäyksessä Stephanie Rosen kaadettiin rangaistusalueella aika tylysti, mutta erotuomari Lina Lehtovaara ei nähnyt tilanteessa rikettä.

59. minuutilla PK-35 kasvatti johtonsa jo kahteen maaliin. Jatkuvasti Klubin puolustukselle harmeja aiheuttanut Ojanperä tuli voimalla vasemmalta laidalta ja keskitti matalan, kovan pallon HJK-maalille. Parhaana päivänään Noora Matikainen olisi saattanut katkaista tämän syötön, mutta nyt pallo lipui hänen ohitseen tilanteeseen hyvin nousseelle Eveliina Parikalle, joka viimeisteli läheltä Klubipuolustuksen ahdisteluista huolimatta.

HJK vaihtoi vielä viimeiseksi vartiksi kentälle Ella Rinta-Filppulan ja Sanna Mäen Jessi Hietasen ja Laura Hyvösen tilalle. Maria Virolainen nosti vaihtojen lisäksi keskikentälle toppari Jennifer Ludemannin, joka toikin voimaa ja energisyyttä Klubin pelinrakenteluun. HJK taisteli ottelun loppuajan ansiokkaasti ja sai lopussa luotua muutaman hyvän maalintekopaikan. Ensiksi Vera Saastamoinen laukoi terävästi, mutta PK-35:n maalivahti Rachel Ayegba torjui varmasti. Sanna Mäellä oli vielä parempi tilanne, mutta hänen laukauksensa noin 10 metristä suuntautui vähän ohi maalin.

Totuuden nimissä myös PK-35:llä oli lopussa muutama hyvä paikka lisätä johtoaan. Kun nämäkin tilanteet kuivuivat kokoon, lopputulokseksi jäi 2–0.

Klubin päävalmentaja Maria Virolainen onnitteli vastustajaa hyvästä pelistä. Virolainen oli tyytyväinen oman joukkueensa yritykseen mutta yllättyi joukkueensa hermoilusta.

– Joukkueemme oli selvästi jännittynyt, mikä näkyi myös peliesityksissä. Jalat eivät olleet ihan niin herkät kuin mitä olisi toivonut. Näin pelistä tuli hiukan väkinäistä.

– Minulla oli vähän isommat odotukset meidän omasta pelistämme. Olisin esimerkiksi toivonut aggressiivisempaa puolustuspeliä.

Virolainen piti joukkueensa esitystä varsin tasaisena. Yksi pelaaja sai kuitenkin erityismaininnan.

– Sanna Huhtamo palasi pelikiellon jälkeen kentälle hienosti, hän oli nainen paikallaan.

Otteluselostus Palloliitton sivuilla

Hanne Ojanperän haastattelu tästä.

PK-35 Vantaa – HJK 2–0 (1–0)

42. 1–0 Hanne Ojanperä

59. 2–0 Eveliina Parikka

HJK:n avauskokoonpano:

Noora Matikainen; Petra Koivuvaara, Jennifer Ludemann, Sanna Huhtamo, Heidi Paajonen; Veera Viitikko, Laura Hyvönen, Jessi, Hietanen, Iida Muinonen; Stephanie Rose, Vera Saastamoinen

Vaihtopelaajat:                                                                                                                                                               Minna Kallio, Mari Perasto, Ulla Matikainen, Annika Tossavainen, Julia Säppi, Sanna Mäki, Ella Rinta-Filppula

Vaihdot:

39′ Iida Muinonen -> Annika Tossavainen

46′ Veera Viitikko -> Julia Säppi

75′ Jessi Hietanen -> Ella Rinta-Filppula

77′ Laura Hyvönen -> Sanna Mäki

Klubin jenkkivahvistukset Stephanie Rose ja Jennifer Ludemann jakoivat ottelun jälkeen nimikirjoituksia nuorille faneille.