Tilastoraportti: HJK:n kausi kotikentällä päättyi voittoputkeen

SJK saapui Töölöön putoamispeikko mukanaan, sillä sekä SJK, IFK Mariehamn että TPS olivat vielä vaarassa joutua liigakarsintaan. SJK:n tilanne oli näistä kolmesta vahvin, sillä TPS oli kaksi pistettä perässä ja seinäjokisilla oli reippaasti tasapisteissä ollutta IFK Mariehamnia parempi maaliero.

SJK oli selvästi tullut hakemaan ottelusta pisteitä ja samalla apuja sarjan häntäpään taisteluun. Se onnistui luomaan 12 maalintekoyritystä, mikä on enemmän kuin yhdelläkään toisella vierasjoukkueella tällä kaudella Telia 5G Areenalla. SJK:n harmiksi Klubi-puolustajat blokkasivat laukauksista puolet ja vain kaksi laukauksista meni maalia kohden. Eniten laukauksia oli Denys Oliinykillä, kolme.

xG

Myös HJK:n laukauksista vain kaksi meni maalia kohti, mutta yli 5700-päisen kotiyleisön iloksi toinen niistä, João Klaussin kaunis kääntölaukaus rangaistusalueen takaa, upposi takakulmaan. HJK:lta eniten laukoi ehkä hieman yllättäen Ville Jalasto, joka yritti maalintekoa viidesti, yksi vedoista meni maalia kohden. Klaussilla laukauksia oli kolme.

HJK piti ottelussa palloa 56-prosenttisesti, yhteensä reilut 32 minuuttia, SJK:n vajaata 26 minuuttia vastaan. Syöttöjä Klubilla oli 530, jotka menivät perille 84 prosentin tarkkuudella. Eniten HJK-pelaajista syötti Rafinha, (77 kpl/90 % omille), Anthony Annan (67/90 %) ja Sebastian Dahlström (60/88 %). SJK:n 441 syötöstä tarkkoja oli 80 %, ja eniten niitä oli Peter Opiyolla, 63, joista 84 % löysi myös vastaanottajansa.

Vaikka SJK hävisi ottelunsa Töölössä, tilanne sarjan hännillä pysyi kauden toiseksi viimeisen kierroksen jälkeen ennallaan, sillä kaikki kolme joukkuetta hävisivät ottelunsa, IFK Mariehamn Kemissä ja TPS Kuopiossa.

Kauden kolmesta ensimmäisestä kotiottelustaan HJK voitti yhden ja hävisi kaksi. Toukokuun kolmannen päivän FC Lahti -häviön jälkeen Klubi otti seitsemän kotiottelun voittoputken eikä sitten koko loppukauden hävinnytkään kotonaan enää otteluakaan.

Kausi päättyi 14 tappiottoman kotiottelun putkeen. Kuusi viimeistä kotiotteluaan HJK pelasi päästämättä maaliakaan ja viisi viimeistä joukkue myös voitti, yhteismaalierolla 10–0.

HJK:n ja vastustajan maalikeskiarvot kotiotteluissa

Yllä olevassa kuvaajassa on HJK:n tehtyjen ja päästettyjen maalien viiden ottelun liukuvat keskiarvot. Kauden kolmessa ensimmäisessä matsissa Klubi-puolustus päästi maaleja 1,5 maalin keskiarvolla, mutta kun kautta mentiin eteenpäin, putosi samalla päästettyjen maalien määrä.

HJK:n omat maalihanat aukesivat kunnolla toukokuun loppupuolella. Kahdeksan ottelun putkessa elokuun alkuun asti HJK teki kotonaan 23 maalia, eli mukavat 2,9 maalia ottelua kohden.

Koko kauden aikana HJK teki kotiotteluissaan keskimäärin 2,2 maalia per ottelu, kun viime kaudella vastaava lukema oli 2,4 maalia ja toissa kaudella 2,1. Päästettyjä maaleja oli 0,6 per ottelu, viime kaudella 0,4 ja kaudella 2016 keskimäärin 1,1 maalia ottelua kohden.

HJK otti kotiotteluistaan tällä kaudella 41 pistettä, mikä on Mika Lehkosuon aikakauden (2014–>) jaetusti paras saldo. Myös viime kaudella Klubi pääsi samaan lukemaan. Kausina 2014–2016 HJK otti jokaisella 37 pistettä kotiotteluistaan.

 

Haetaan tilastodataa HJK vs SJK…