HJK:n valitus ei mennyt läpi – Boltin päädyt kiinni kahdessa ottelussa

Klubipäädyn kausikorttilaiset Honka- ja VPS-otteluissa toiseen katsomoon – Lyytikäinen tuomitsee rangaistukseen johtaneet teot

Olli-Pekka Lyytikäinen

HJK valitti Palloliiton kurinpitovaliokunnan päätöksestä koskien 16.10. pelattua HJK–KuPS-ottelua. Kurinpitovaliokunta rankaisi HJK:ta 4000 euron sakolla sekä molempien päätykatsomoiden sulkemisella kahdessa ensimmäisessä kotiottelussa Veikkausliigakaudella 2023. HJK vaati valituksessaan vähintäänkin rangaistuksen lieventämistä. HJK:n tekemä valitus ei mennyt valitusvaliokunnassa läpi.

Kurinpitovaliokunnan mukaan noin kymmenen HJK:n kannattajaa oli poistunut katsomosta kenttätasolle ottelun aikana, ja ottelun päätösvihellyksen jälkeen noin 50 HJK:n kannattajaa oli rynnännyt kentälle ja päässyt kontaktiin pelaajien kanssa. 

Lisäksi kurinpitovaliokunta katsoi, että HJK:n kannattajat olivat sytyttäneet katsomossa ainakin kolmella eri kerralla yhteensä yli 20 soihtua ja stroboa. Yksi stroboista oli osunut järjestyksenvalvojan jalkaan polttaen tämän housuihin jäljen.

– Tuomitsen jyrkästi sellaiset teot, mistä tässä rangaistaan. Emme voi seurana hyväksyä sellaista käytöstä. Kentälle ryntääminen on ehdoton ”no go”. Kenttä on pyhä paikka. Kaikenlainen väkivalta ja rasismi on seuran arvojen vastaista. Lisäksi kun pyrotekniikka on kiellettyä, niin se on kiellettyä, HJK Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen toteaa.  

Kurinpitovaliokunta katsoi myös HJK:n suhtautuneen aikaisempaan rangaistukseen Klubipäädyn sulkemisesta välinpitämättömästi, koska suljetun katsomonosan kausikorteilla oli HJK–Inter-ottelussa päässyt toiseen katsomoon. 

HJK vaati valitusvaliokunnalta selvyyttä siihen, oliko kausikorttilaisten kutsuminen toiseen katsomo-osaan HJK–Inter-ottelussa lokakuussa nuhdeltava teko, kuten kurinpitovaliokunta oli päätöksessään todennut – eli olisiko rangaistuksen kuulunut kohdistua myös satoihin syyttömiin kannattajiin.

– Ymmärrän, mistä tällainen kollektiivinen rangaistus tulee, mutta syyttömien rankaiseminen on väärin, Lyytikäinen sanoo.

Valitusvaliokunta totesi lausunnossaan, ettei HJK ollut syyllistynyt kausikorttilaisten ohjaamisessa toiseen katsomoon mihinkään sellaiseen, mikä olisi vaikuttanut rangaistuksen korottamiseen. HJK–Inter-ottelussa ei myöskään tapahtunut järjestyshäiriöitä. 

4000 euron sakkorangaistus ja päätykatsomoiden sulkeminen HJK–Honka- ja HJK–VPS-otteluissa 5.4. ja 19.4. pysyy valitusvaliokunnan päätöksellä voimassa. 

– Tuore päätös tarkoittaa, että olemme hankaluuksissa kahdessa ensimmäisessä kotiottelussa. Joudumme tekemään esimerkiksi uusia järjestelyjä sen suhteen, mihin kausikorttilaiset sijoitetaan. Tämä ei ole pelkästään rahakysymys, Lyytikäinen muistuttaa.

Päätöksestä on mahdollista valittaa urheilun oikeusturvalautakunnalle. HJK harkitsee valituksen tekemistä periaatteellisista syistä saadakseen rangaistuksesta ennakkotapauksen.

”Pääty on loistava asia, mutta tällaista häiriökäyttäytymistä ei voida hyväksyä”

HJK maksoi viime vuonna yli 90 000 euroa sakkoja häiriökäyttäytymisen takia. Lukema on ennätyksellisen suuri – ja aidosti merkittävä rahareikä myös HJK:n kokoiselle seuralle. 

– Nämä sakot ja katsomo-osien sulkemiset ovat sen verran kovia seuraamuksia, että nyt pitäisi ymmärtää, ettei tällainen käytös ole hyväksyttyä. Tämän pitää olla viimeinen herätys, koska seuraavaksi pelataan kokonaan tyhjille katsomoille. Sakkojen määrä on esimerkiksi jo enemmän kuin Klubipäädyn kausikorttien tuomat tulot. Summalla olisi parempaakin käyttöä, kuten esimerkiksi laadukkaan vahvistuksen palkkaaminen tai vaikka vähävaraisten pelaajien tukeminen, Lyytikäinen huomauttaa. 

HJK on kiitollinen kannattajien luomasta upeasta tunnelmasta ja tuesta kotijoukkueelle, mutta tuomitsee jyrkästi häiriökäyttäytymisen. Lyytikäinen korostaakin kannattajatoiminnan ja häiriökäyttäytymisen eroa. 

– Pääty on loistava asia. Olemme seuranakin panostaneet isolla rahalla Klubipäädyn olosuhteisiin ja haluamme tehdä niin jatkossakin, koska kannustus ja tunnelma ovat meille hyvin tärkeä asia ja yksi osatekijä urheilulliseen menestykseen. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kannustusta voisi tehdä sääntöjen puitteissa. Lievä pottuilu vastustajille kuuluu asiaan, mutta tällaista häiriökäyttäytymistä ei voida hyväksyä. 

– Uskon, että suuri osa päädystä tietää, mitä saa ja mitä ei saa tehdä, mutta sitten on pieni vähemmistö, joka ei halua kunnioittaa pelin sääntöjä. 

HJK tiedottaa Klubipäädyn kausikorttilaisten uudelleensijoittamisesta kahteen ensimmäiseen kotiotteluun myöhemmin.

Bolt Arena