HJK kotivoittoon IFK Mariehamnista

HJK:n nuoren Anthony Olusanyan millintarkka pusku toi Klubille arvokkaat kolme pistettä. – Toni Koskela: ”Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä kolmen pisteen pelejä.”

Anthony Olusanya - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Anthony Olusanya

HJK vs IFK M 1-0

Torstaina upean illan päätteeksi lohkopaikan syksyn europeleihin varmistanut HJK palasi sunnuntaina Veikkausliigan pariin, kun vieraaksi Bolt Arenalle saapui IFK Mariehamn.

Kiivaan Neftçi-kamppailun myötä Klubin kokoonpanossa nähtiin runsaasti kierrätystä. Maalilla torjuntavuorossa oli Hugo Keto. Keskikentällä puolestaan Tim Sparv ja hyökkäyksessä Santeri Hostikka avasivat ensimmäistä kertaa HJK:n paidassa.

Kokoonpanoon olivat nimettyinä myös pitkän poissaolon jälkeen paluun pelikentille tehnyt Santeri Väänänen, sekä elokuun alussa Helsinkiin siirtynyt kamerunilainen Taddeus Nkeng.

– Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä kolmen pisteen pelejä. Pelillisesti olisimme voineet olla parempia, mutta olen tyytyväinen ilmeeseen, jolla peliin tulimme ja käytännössä kontrolloimme aina 80 minuutille saakka ennen kuin vaihdot jo käytettyä tuli pieniä kolhuja ja kramppeja, jota kautta IFK M pääsi peliin mukaan, kertoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ottelun jälkeen.

Santeri Hostikka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Santeri Hostikka

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu lähti käyntiin melko tunnustelevasti, mutta pelin luonne kävi nopeasti selväksi. HJK hallitsi palloa, ja matalalle puolustamaan vetäytynyt IFK Mariehamn pyrki avaamaan peliään nopeilla pitkillä avauksilla.

HJK loi tukun hyökkäyksiä, ja erityisesti Santeri Hostikka ja Kevin Benissan laidoillaan pitivät vierailijoiden puolustuksen kiireisenä. Maarianhaminalaiset puolustivat kuitenkin väkevästi maalinedustansa, eikä Klubi päässyt testaamaan tosissaan Oskari Forsmania vieraiden maalilla.

IFK Mariehamnin hyökkäyspeli jäi avausjaksolla vaisuksi ja Keto joutui puuttumaan peliin vain pari kertaa katkoessaan pitkiä palloja. Miro Tenhon, Valtteri Morenin ja Bubacarin muodostama puolustuslinja oli totutun tarkkana Kedon edessä, eikä sarjan vähiten maaleja päästänyt puolustus ollut uhattuna missään vaiheessa.

Klubi onnistui myös prässipelissään kerta toisensa jälkeen, mutta nopeatkaan tilanteenvaihdot eivät tuottaneet hyökkäyspäässä toivottua tulosta. HJK sai hankittua lukuisia kulmapotkuja ja rakennettua muutaman lupaavan aihion boksissa, mutta lopulta tauolle siirryttiin kuitenkin maalittomassa tasatilanteessa.

Tim Sparv - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Tim Sparv

Toinen puoliaika

HJK aloitti toisen jakson vahvasti ja Anthony Olusanyalle avautui vetopaikka vapaapotkun jälkitilanteesta. Olusanyan viimeistely painui kuitenkin selvästi yli maalin.

Seuraavaksi Roope Riski oli päästä avopaikkaan, mutta Benissanin poikittaissyöttö jäi hiukan maalitykin taakse.

Hallinnasta huolimatta maalit antoivat vielä odottaa itseään, ja Toni Koskela reagoi tilanteeseen tuplavaihdolla reilun tunnin pelin jälkeen. Hostikka ja Sparv jättivät kentän ja tilalle tulivat Jair Silva, sekä Filip Valenčič.

Vain pari minuuttia vaihtojen jälkeen HJK sai vihdoin himoitsemansa osuman. Rauhallinen hyökkäys pelattiin vasempaan laitaan Luis Murillolle, jonka keskitys tavoitti boksissa täysin vapaana olleen Olusanyan. 21 vuotias hyökkääjä jatkoi pallon päällään millintarkasti takanurkkaan ja siirsi kauden kolmannella osumallaan Klubin ansaittuun johtoon.

Luis Murillo - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Luis Murillo

HJK:n nostettua hyökkäyspeliään avautui myös IFK Mariehamnille saumoja nopeisiin hyökkäyksiin. Vieraiden Jori Sjöroos pääsi ampumaan hyvästä paikasta, mutta Keto torjui laukauksen vaivoitta.

Klubi teki 72. minuutilla kolmannen vaihdon, kun Väänänen juoksi Matti Peltolan tilalle keskikentälle. Pian perässä kentälle tulivat Daniel O’Shaughnessy, sekä Nkeng ja kentän jättivät Riski, sekä Benissan.

Loppua kohden IFK Mariehamn loi ottelun väkevimmän painostusjaksonsa ja peli painui HJK:n päätyyn. Carl Svensson pääsi laukomaan lähietäisyydeltä, mutta Keto venyi tärkeään jalkatorjuntaan.

Vieraiden loppurutistus ei kuitenkaan riittänyt ja Olusanyan osuma jäi ottelun ainoaksi.

– Erityisen positiivista oli Santun [Hostikka] debyytin päälle myös Sanden [Väänänen] paluu liigakentille pitkän tauon jälkeen. Lisäksi Riku Riskin ja David Brownen parannellessa pientä flunssaa ja vaivaa avautui mahdollisuus muutamalle liigaminuutille myös Taddeukselle [Nkeng], kun miestä totutellaan seuran tavoille, kommentoi Toni Koskela.

Miro Tenho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Miro Tenho

Peli oli neljäs perättäinen jossa HJK onnistuu jättämään vastustajan maaleitta. Hyökkäyspäässä Klubi ei juhlinut tällä kertaa tekopaikoilla, mutta tärkeintä on yhden maalin myötä tulleet kolme pistettä.

Voiton myötä HJK vankisti asemiaan Veikkausliigan piikkipaikalla. Lähimpänä uhkaajana on KuPS, tosin kaksi ottelua Klubia vähemmän pelanneena.

HJK pelaa seuraavan kerran torstaina 19.6., kun vuorossa on UEFA Europa Leaguen play-off kierroksen avausottelu turkkilaisen Fenerbahçen vieraana Istanbulissa. Ottelu alkaa kello 21:45. Kotiottelu Fenerbahçea vastaan pelataan Bolt Arenalla 26.8.2021 kello 19.00.

Matti Peltola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Matti Peltola

HJK vs IFK Mariehamn 1-0 (0-0)

65′ Olusanya

HJK:n kokoonpano: Keto – Tenho (C), Moren, Bubacar – Murillo, Peltola (72. Väänänen), Sparv (63. Jair), Benissan (79. O’Shaughnessy) – Hostikka (63. Valenčič), Ro Riski (79. Nkeng), Olusanya

Katso ottelun kooste!
HJK vs Fenerbahçe