Kuulumisia HJK:n tähtitehtaalta

Tämän vuoden mestarijoukkue vilisi eri-ikäisiä HJK-kasvatteja: Johannes Westö, Aki Riihilahti ja Jarno Parikka edustavat vain pientä osaa siitä joukosta, jotka ovat edenneet edustusjoukkueeseen asti.
 
Klubi-04, sekä HJK:n A-juniorit muodostavat alustan, jonka pääasiallinen tehtävä on kasvattaa, sekä kehittää nuoria lahjakkaita pelaajia liigajoukkueen tarpeisiin. Ensi vuonna reservijoukkue Klubi-04 pelaa Miesten Kakkosta. Uudeksi päävalmentajaksi astuu ensi vuonna viisikymmentä vuotta täyttävä Abdou ”Dalla” Talat.

Klubi 04:n peräsimeen astuva Dalla on kokenut 
klubilaisvalmentaja
– Samoilla linjoille mennään kuin aikaisemminkin, eli pyritään kasvattamaan pelaajia ja valmistamaan heitä taktisesti fyysisesti ja taidollisesti kovempiin sarjoihin, Talat linjaa.
 
Joukkueen tippumisesta kakkoseen Dalla ei ole erityisen huolissaan. Asiasta löytyy myös positiivisia puolia.
 
– Se on kaksipiippuinen juttu. Ykkösessä pelaajat saivat kovempia pelejä alle ja olivat lähempänä liigatasoisia matseja kuin Kakkosessa. Jotkut pelaajat kärsivät pudotuksesta alemmalla tasolle. Mutta kuten nähtiin, joukkue ei ollut tänä vuonna valmis pelaamaan Ykköstä.
 
Kakkosessa pelaaminen palvelee useimpia lahjakkaita nuoria paremmin ja joukkueeseen on helpompi ajaa vielä entistä voimakkaammin nuorempia pelaajia. 
Talat uskoo myös, että Palloliiton uudistusten kautta Kakkosesta tulee ajan kanssa tasokkaampi sarja.
 
– Esimerkiksi 16-17 -vuotias nuori, joka on lahjakas, ja fyysisesti sekä henkisesti valmis, voi saada helpommin mahdollisuutensa Klubi-04:ssa kuin aikaisemmin Ykkösestä pelatessa, Dalla näkee.
 
Dallalla on kokemusta ”nollanelosesta” jo aikaisemmin uraltaan, sillä mies on valmentanut Klubi-04:sta vuosina 2005-2007. Lisäksi hän on toiminut liigajoukkueen kakkosvalmentajana, sekä luotsasi HJK:n B-pojat Suomen mestareiksi tänä vuonna. Päävalmentaja Talat on ohjastanut myös KäPan, Atlantiksen ja FC Hongan edustusjoukkueita ykkösessä, sekä kakkosessa.
 
Kulunut vuosi osoitti, että laadukkaan kehitystyön hedelmänä hallitsevaan mestarijoukkueeseen voidaan ajaa sisään useampikin pelaaja, joka on kulkenut tiensä Klubi-04:stä liigaan. 
Esimerkiksi Johannes Westö, Mikko Sumusalo ja Veikkausliigan vuoden puolustajaksi valittu Juhani Ojala pelasivat vielä edelliskaudella ”nollanelosen” riveissä. Lisäksi nykyjoukkueessa vaikuttavista pelaajista Jarno Parikka sekä Akseli Pelvas ovat tulleet kakkosjoukkueen kautta.
Kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä
 
HJK-kasvatteja on lähtenyt viime vuosina maailmalle. Serie A:n Bresciassa pelaava Perparin Hetemaj edustaa yhdessä veljensä Mehmet Hetemajn kanssa maailmalla pelaamaan päässyttä joukkoa johon kuuluu esimerkiksi Joona Toivio, Juha Hakola, Sakari Mattila, Paulus Arajuuri ja Jukka Raitala. Lisäksi Klubi-04 on tuottanut laajan rintaman kotimaisissa sarjoissa pelaavia pelaajia, kuten mm. Ykkösen maalipörssin 2009 voittaneen Pekka Sihvolan, sekä Vaasan Palloseuraa edustavan Antonio Inutilen.
 
Klubi-04:ssa koko sen olemassaoloajan vaikuttanut Juha Saukkonen uskoo, että edistysaskeleita on otettu kuluneiden vuosien aikana. Viime vuonna kasattu HJK-Akatemia on vahva näyte siitä, että halua kehittää HJK:n toimintaa löytyy. 
Vahvistamalla elintärkeitä perustoja luodaan pohja jatkuvalle menestykselle.

Klubi 04:n pitkäaikainen GM Juha Saukkonen 
tietää tarkalleen, missä kasvatustyössä tällä het-
kellä mennään
 – Ensi vuoden Akatemian ikärakenne alkaa pikkuhiljaa löytyä, eikä joukkueessa ole enää samalla tavalla yli-ikäisiä kuin aikaisemmin. Palaset alkavat loksahdella paikalleen pikkuhiljaa, mutta täytyy muistaa, että HJK-Akatemia on vasta nuori, Juha valottaa.
Joukkueen tippuminen Ykkösestä ei ole mikään katastrofi Saukkosen mielestä, eikä hän koe sitä edes kovin olennaiseksi asiaksi.
 
– Ei meidän tehtävä ollut säilyä Ykkösessä. Olisimmehan me voineet hankkia vahvistuksia, jotta olisimme säilyneet, mutta se ei olisi palvellut tarkoitusta alkuunkaan. Meidän tehtävämme on kasvattaa pelaajia edustusjoukkuetta varten ja se tarkoittaa sitä, että omien pelaajiemme on saatava pelikokemusta.
 
Sarjauudistuksen myötä nousu on tehty erittäin vaikeaksi, mutta positiivisia puoliakin asiassa on – pitkäjänteistä työtä on mahdollista tehdä vakaassa ympäristössä. Pitkäjänteisyys onkin Saukkosen mielestä avainsanoja koko toiminnassa.
 
– Nuorten pelaajien täytyy muistaa se, ettei Akatemiasta nousta hetkessä liigapelaajaksi. 
Useimmat nyt liigassa pelaavat kasvattimme ovat tehneet useamman vuoden töitä reserveissä, kunnes mahdollisuus edustuksessa on tarjoutunut. Työ ei lopu edustukseen päästessäkään, sillä täytyyhän sielläkin todistaa olevansa peliajan arvoinen.