Kohti kautta 2024 – ”Tilanne on todella hyvä”

HJK on rakentanut hyvää vauhtia joukkuetta kaudelle 2024 ja myös tulevia kausia varten.

Maaria Roth, Laura Hillberg ja Veera Hellman taistelevat pallosta (Kuva: Mira Lönnqvist)
Maaria Roth, Laura Hillberg ja Veera Hellman taistelevat pallosta (Kuva: Mira Lönnqvist)

Klubi sijoittui kaudella 2023 Kansallisessa Liigassa toiseksi. Myös Suomen Cupissa Klubin sijoitus oli toinen. Kauden alla pelattu Kansallinen Cup puolestaan päättyi HJK:n mestaruuteen.

– Loppujen lopuksi tuplahopea oli varsin hyvä saavutus meiltä. Totta kai halusimme voittaa, mutta emme olleet siihen vielä valmiita. Kausi toi kuitenkin paljon positiivisia asioita, joista yksi oli muun muassa kahdeksan pelaajaan debyytit liigatasolla ja useamman pelaajan läpimurto liigan eliittiin, päävalmentaja Arttu Heinonen kertoo.

Kauden 2024 joukkuetta on pyritty vahvistamaan täsmähankinnoilla. Seuran ulkopuolelta joukkueeseen ovat liittyneet Elli-Noora Kainulainen (HPS), Reetta Suomela (PK-35 Vantaa), Sara Sievistö (ONS) sekä Emmaliina Tulkki (Slovacko, Tshekki).

– Kaikki uudet pelaajat on tarkkaan harkittu. Käymme läpi tarkan prosessin, että mille paikalle ja millaisen pelaajan tarvitsemme. Tässä olemme onnistuneet hyvin, päävalmentaja sanoo.

– Uusista pelaajista kaikki ovat jo näyttäneet kuuluvansa liigan parhaimmistoon omalla paikallaan, mutta kaikilla on samalla myös mahdollisuudet ottaa vielä isoja steppejä kehityksessään. Meillä on varsin laaja rinki, joten kilpailu pelipaikoista on hyvin mukana arjessa koko ajan, Heinonen sanoo.

Viime kauden joukkueen pelaajista “uusiksi” voidaan laskea myös Lilli Halttunen, Jasmin Mansaray, Nelli Kalske, Elisa Ikonen ja Veera Hellman, jotka kaikki olivat enemmän tai vähemmän loukkaantuneena menneellä kaudella.

– Ja muuten pitkälti joukkueen runkopelaajat kaudelta 2023 jatkavat meillä myös tulevina vuosina, joten tilanne on todella hyvä, Heinonen sanoo.

HJK on talven aikana päivittänyt muun muassa Lilli Halttusen, Milja Kivirannan, Maija Kootan, Lotta Kalskeen, Nelli Kalskeen ja Helmi Raijaksen sopimuksia, joista jokainen kattaa jo myös kauden 2025.

Heidän lisäkseen Annika Laihasen, Tuuli Enkkilän, Jenna Topran ja Mansarayn sopimukset kattavat myös kauden 2025.

Kauden 2026 kauden loppuun asti on puolestaan solmittu sopimus Anelma Lahikaisen, Noora Karvosen, Edit Maren, Kerttu Sareliuksen, Aada Mäkelän ja Olivia Reisin kanssa.

– Nuorista sopimuspelaajistamme Lahikainen ja Karvonen ovat nyt kokonaan liigajoukkueen mukana, muut ovat Ykkösen joukkueessa tällä hetkellä. Nuorten kanssa pystymme nyt portaittain tekemään siirtymistä liigajoukkueeseen, mutta ilman kiirettä. Ykkösen joukkueessa meillä on useampi todella potentiaalinen nuori pelaaja kasvamassa ja kehittymässä, joten sieltä saamme vielä lisää hyvää pohjaa tuleville vuosille liigajoukkueeseen, Huippuvaiheen päällikkö Joonas Sarelius lisää.

Liigajoukkuetta on siis rakennettu nyt kautta 2024 kohti, mutta myös samalla jo tulevia vuosia varten.

– Tavoitteena on voittaa Suomen mestaruus kaudella 2024, Heinonen painottaa.

– Ja samalla edetä järkevällä työllä kohti tulevia vuosia, Sarelius lisää.

Hyvää pohjaa tuleville vuosille antaa mm. se, että tällä hetkellä U19-, U18, ja U17-maajoukkueissa on peräti 18 pelaajaa HJK:sta.

Kuten aina, jalkapallojoukkueen rakennus ei ole ikinä valmis.

– Totta kai olemme koko ajan hereillä tämän suhteen. Meidän pelaajistamme on myös toki kiinnostusta ulkomailta hyvinkin paljon, joten voi olla, että jonkun pelaajan myymme nyt talven tai sitten kesän siirtoikkunassa, Sarelius sanoo.

Muutoksia arkeen ja valmennustiimiin

Heinosen johtama valmennustiimi uusiutui täksi kaudeksi, kun mukaan tulivat Biran Jeng ja Liisa-Maija Rautio. Tiimissä jatkavat heidän lisäkseen myös Juho Illi, Peetu Lepistö, Pauliina Pitkänen sekä Tuomas Tiippana.

– Aloitimme treenit jo marraskuun alussa ja vedimme viiden viikon harjoitusjakson. Joulun ajan olimme omatoimijaksolla. Nyt käynnissä on tammikuun toinen treeniviikko, päävalmentaja Heinonen kertoo.

– Biran (Jeng) ja Lispe (Liisa-Maija Rautio) ovat tulleet hyvin mukaan ja uuden tiimin toiminta on käynnistynyt erinomaisesti, päävalmentaja Heinonen kertoo.

HJK on tehnyt arkeensa ison muutoksen, kun harjoitusten rytmi on siirretty aamupäiviin.

– Nyt treenit on pääasiassa aamupäivisin. Se on tärkeä muutos, koska näin saamme pelaajille sen päivän päätapahtuman ensin, eikä niin että he tulevat treeneihin koulu- tai työpäivän jälkeen, Heinonen kertoo.

Nuori Ykkösen joukkue

HJK:lla on kaudella 2024 joukkue myös Ykkösessä. Liigajoukkue ja Ykkösen joukkue tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään.

– Tämä on meille erittäin tärkeä asia, että meillä on Ykkösessä oma joukkue. Harva nuori pelaaja on vielä henkisesti ja fyysisesti valmis liigajoukkueeseen suoraan, joten Ykkösen joukkueessa he voivat vielä kehittyä rauhassa, Sarelius sanoo.

HJK Akatemia voitti talven ensimmäisessä pelissään PK-35:n (Kuva: Pasi Aalto)
HJK Akatemia voitti talven ensimmäisessä pelissään PK-35:n (Kuva: Pasi Aalto)

Ykkösen kauteen HJK Akatemia -nimellä pelaava joukkue lähtee erittäin nuorella pelaajaryhmällä. Esimakua tulevasta HJK Akatemia näytti sunnuntaina, kun se kaatoi liigajoukkue PK-35:n maalein 5-2.

– Tiivis yhteistyö liigajoukkueen kanssa tarkoittaa käytännössä sitä, että pystymme hyödyntämään pelaajillemme liigan ja Ykkösen pelit sekä kaksi treeniympäristöä, Sarelius kertoo.

– Tavoitteena on valmistaa pelaajia meidän liigajoukkueeseemme, mutta toki lähdemme Ykköseen myös jokaista peliä voittamaan, Sarelius summaa.

Huippuvaiheen kolmas joukkue Klubissa on T18 Akatemia, joka aloittaa tammikuun lopussa SM-karsinnat.

Kansallinen liiga – HJK Naiset

Sopimustilanne
(Suluissa sopimuksen kesto)

Maalivahdit
Annika Laihanen (2025)
Maija Koota (2025)
Siiri Forsström (2024)

Puolustajat
Maaria Roth (2024)
Laura Hillberg (2024)
Helmi Raijas (2025)
Jasmin Mansaray (2025)
Nelli Kalske (2025)
Anelma Lahikainen (2026)
Noora Karvonen (2026)
Edit Mare (2026)

Keskikenttä ja hyökkäys
Elli-Noora Kainulainen (2024+optio)
Jenna Topra (2025)
Tuuli Enkkilä (2025)
Milja Kiviranta (2025)
Elisa Ikonen (2024)
Lotta Kalske (2025)
Reetta Suomela (2024)
Emmaliina Tulkki (2024)
Aada Mäkelä (2026)
Olivia Reis (2026)
Lotta Lindström (2024)
Sara Sievistö (2024+optio)
Lilli Halttunen (2025)
Veera Hellman (2024)
Kerttu Sarelius (2026)
Emilia Kupsanen (2024)

Valmennusryhmä
Päävalmentaja: Arttu Heinonen
Valmentaja: Biran Jeng
Valmentaja: Liisa-Maija Rautio
Mv-valmentaja: Juho Illi
Fysio: Pauliina Pitkänen
Talenttivalmentaja: Peetu Lepistö
Videoanalyytikko: Tuomas Tiippana
Joukkueenjohtaja: Jari Mutikainen

Ykkösen joukkue 2024 – HJK Akatemia

(suluissa pelaajan syntymävuosi)

Maalivahdit
Pihla Niinistö (-05)
Tara Seifulla (-06)

Puolustajat
Siiri Siivonen (-05)
Lotta Hemming (-06)
Bella Aalto (-07)
Jenni Oesch (-99)
Venla Koota (-07)

Keskikenttä ja hyökkäys
Rebecca Viljamaa (-08)
Juulia Sarkki (-06)
Netta Hägg (-06)
Anni Ylä-Mononen (-05)
Nenet Seifulla (-06)
Lilia Osman (-07)
Petra Tarkiainen (-00)
Iiris Holmström (-06)
Laura Oksanen (-07)
Milla Räisänen (-05)

Valmennusryhmä:
Päävalmentaja: Joonas Sarelius
Valmentaja: Riku Hirn
Valmentaja: Liisa-Maija Rautio
Talenttivalmentaja: Peetu Lepistö
Suorituskykyvalmentaja: Siiri Tura
Fysio: Pauliina Pitkänen