Jasmin Mansaray päätyi jokaisen pelaajan painajaiseen

Alkuvuodesta 2023 tapahtunut vakava loukkaantuminen pysäytti hetkeksi Jasmin Mansarayn pelit. Kaudella 2024 hän on valmis palaamaan kentille vahvempana kuin koskaan. “Jassu” on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista

Tähtiakatemia-juttusarjassa tuodaan tutuksi Klubin Akatemian nykyisiä pelaajia sekä akatemian alumneja. Vuorossa on HJK:n oma kasvatti ja Academic Workin Tähtiakatemia-pelaaja Jasmin Mansaray, joka jakaa nyt loukkaantumisvuoden tarinansa. 

Jasmin Mansarayn tarina jalkapallon parissa alkoi isoveljen kautta. Kaksi vuotta vanhemman veljen pelejä seuratessa syttyi myös oma kiinnostus lajiin, ja kuusivuotiaana hänet ilmoitettiin HJK:n kaupunginosajoukkueeseen Töölöön. Juniorivuosina jalkapallossa parasta olivat turnaukset, läheiset joukkuekaverit sekä erityisesti ulkomaanmatkat. 

Jo pienenä Jasmin oivalsi, että oma tavoite on päästä jalkapallossa huipulle. HJK:ssa Jasmin on edennyt vauhdikkaasti. Juniorivuosina hän harjoitteli vuotta ja jopa kahta vanhempien joukkueissa. Taival jatkui HJK T18 Akatemia -joukkueeseen, jossa ”Jassu” pääsi juhlistamaan Suomen mestaruutta. Vuonna 2020 Mansarayn ollessa vasta 15-vuotias hän nousi naisten liigajoukkueeseen yhdessä viiden muun HJK T18 Akatemia -joukkueen pelaajan kanssa. 

– Liigajoukkueeseen siirtyminen tuntui todella jännittävältä, mutta samalla olin todella innoissani. BSM-joukkueessa meininki oli melko rentoa verrattuna naisten joukkueeseen, mikä näkyi esimerkiksi treenien tasossa. Parasta kuitenkin oli se, että pääsin kehittymään motivoivassa ympäristössä, Jasmin kuvailee. 

Jasmin debytoi Kansallisen Liigan ottelussa huhtikuussa 2021. Vuonna 2022 peliminuutteja liigassa tuli jo runsaasti. 

Jasmin Mansaray loukkaantui helmikuussa Kansallisen Cupin avausottelussa.

5.2.2023 pelatussa Kansallisen Cupin avausottelussa Mansaray loukkaantui pahasti heti alkuminuuteilla. Palloa tavoitellessa Mansaray joutui vastustajan tönäisemäksi, mistä seurasi polvivamma. 

– Ensimmäiset ajatukset olivat kamalat. Kuulin monta raksahdusta ja polvi meni sijoiltaan. Tiesin heti, että nyt kävi todella huonosti, Mansaray kuvailee tapahtunutta. 

Lääkärin diagnoosi oli eturistisiteen kokonainen katkeaminen, sivusiteen repeäminen, kierukan repeäminen ja polvilumpion sijoiltaan meno. Vamman parantumisaika on 12 kuukautta. 

– Ensimmäiset kolme päivää loukkaantumisen jälkeen meni itkiessä tauotta. Asian hyväksyminen vei muutaman viikon. En pystynyt uskomaan, että näin oli oikeasti käynyt, Mansaray avaa. 

– Onneksi läheiseni ovat olleet minulle suurena tukena. Äitini on ollut jatkuva voimani ja kannustanut minua kaikissa vaiheissa. Ystävät ovat olleet myös valtava apu – aina löytyy joku, jolle voi avautua ja joka kuuntelee, hän jatkaa. 

Loukkaantuminen oli myös kova paikka koko perheelle. 

– Heti loukkaantumisen jälkeen olimme koko perhe todella syvissä vesissä. Olin aina aiemmin ajatellut, Jasminin veljen loukkaantumisten myötä, että mikäli Jasmin loukkaantuisi pahemmin, tulee se vaikuttamaan koko perheeseemme erittäin rajusti. Ja näin kävikin.  

– Jasmin oli alkuun todella masentunut ja tietenkin tarvitsi paljon tukea. Oma suruni tapahtumasta ja alkushokki oli kuitenkin itselläkin käsiteltävänä ja onneksemme Jasminia ei jätetty yksin. Jasminille soiteltiin, vaikka hän ei pystynyt itkultaan puhumaan. Meillä kävi paljon Jasminin ystäviä, he toivat itse tekemiään Jasminin lempiruokia sekä herkkuja ja yrittivät piristää mieltä. Olenkin ikuisesti kiitollinen sekä seuralle, että Jasminin ystäville ja koko futisyhteisölle siitä tuesta mitä Jasmin heti alussa sai osakseen, kertoo Jasminin äiti Henna Mansaray. 

Apuna ovat olleet myös Urhean henkinen valmentaja Kim Forsblom ja joukkueen fysioterapeutti Pauliina Pitkänen.  

–  Jassu on joutunut käsittelemään ja käymään läpi hyvinkin vaikeita tunteita ja hetkiä tilanteessa, jota ei toivoisi yhdellekään pelaajalle. Hän on tehnyt todella paljon töitä kuntoutuksen eteen ja on ollut ihana nähdä hänen kehittyvän henkisesti ja fyysisesti niin monella eri osa-alueella. On ollut todella palkitsevaa tehdä Jassun kanssa töitä ja olla mukana auttamassa ja tukemassa hänen paluutaan pelikentille, vaikka matkaa sinne onkin vielä jäljellä, Pauliina Pitkänen paljastaa. 

Mansaray on tehnyt valtavan määrän töitä päästäkseen takaisin pelikuntoon.

Loukkaantumisesta on nyt kulunut yli kahdeksan kuukautta. Ensimmäiset viikot olivat ehdottomasti kaikkein rankimpia. Maaliskuun polvileikkauksen jälkeen kävely onnistui kuukauden ajan vain kepeillä. 

– Jouduin käytännössä opettelemaan uudelleen perusasiat: kävelemisen, hölkkäämisen ja portaiden nousemisen. Nyt osaan arvostaa jalkapalloa ja liikkumisen vapautta ihan aivan uudella tasolla. En pidä asioita enää itsestään selvinä ja olen tullut kiitollisemmaksi, Jasmin kertoo. 

Jasminin harjoituskalenteri kattaa tällä hetkellä kuusi treenikertaa viikossa. Treenit koostuvat juoksuharjoituksista, suunnanmuutoksista, pallon kanssa tehtävistä käännöksistä ja syöttöharjoituksista. Lisäksi saliharjoittelussa keskitytään vahvasti alavartalon voiman kehittämiseen. Polven kuntoutus on edennyt suunnitellusti ja tehokkaasti, mutta matkalla on ollut hetkiä, jolloin turhautumisen tunne on ollut vaikea välttää. 

– Yksi haasteista on ollut se, että joutuu seuraamaan joukkueen pelejä katsomosta. Vaikka treenaisin täydellisesti viikon toisensa perään, en silti pääse kentälle pelaamaan. Lisäksi turhauttaa, jos huomaa, että kuntoutusliikkeiden tekeminen ei edisty odotetusti tai tuntuu junnaavan paikallaan. 

Pelikaverit ja joukkueen taustahenkilöt ovat olleet myös valtavana tukena. 

– Yhteenkuuluvuuden tunne joukkueessa ei ole kadonnut mihinkään, ja tunnen ehdottomasti olevani osa joukkuetta. Joukkuekaverit ovat aina valmiita tsemppaamaan ja kysymään kuulumisia, mikä on ollut äärettömän tärkeää minulle. Pelejä lukuun ottamatta, en koe jääväni mistään muusta joukkueen toiminnasta paitsi, Jasmin kuvailee. 

Joukkueen päävalmentaja Arttu Heinonen jakaa Jasminin ajatuksen. 

– Jassu on siltikin ollut osana joukkuetta, ja toiminut erittäin hyvänä koppipelaajana. Ryhmässä Jassu on tietynlaisessa viihdyttäjän roolissa ja on tullut muiden kannustamisesta tullut tällä kaudella tunnetuksi. Jasmin on myös osallistunut joukkueen yhteisiin tapahtumiin ja tehnyt fyssareiden johdolla hyvin kuntoutumisohjelmaa treenien aikana, Heinonen kertoo. 

Jasmin Mansaray 2.0.

Joukkueen päävalmentaja näkee Jasminin tulevaisuuden kirkkaana. 

– Jassu on käsitellyt loukkaantumistaan erittäin hyvin ja silmääni on näyttänyt, että sieltä on tulossa Jasmin Mansaray 2.0. Entistä vahvempana ihmisenä, urheilijana, joukkuekaverina sekä valmennettavana, Heinonen paljastaa 

– Näen Jassun tulevaisuuden laadukkaana ja uskon kaiken olevan mahdollista hänen kohdallaan. Kentille palaaminen tulee vaatimaan häneltä henkisesti sekä fyysisesti erilaisia ponnisteluja, sekä hyväksymistä siihen, ettei välttämättä heti ole tasaisessa suoritusvarmuudessa. Taidot ja pelin ymmärtäminen Jassulla ei kuitenkaan ole kadonneet mihinkään, joten ne varmasti löytyvät todella nopeasti, Heinonen jatkaa. 

Suunnitelmissa on palata pelikentille ensi vuoden helmi-maaliskuun aikoihin. 

– Ensi vuoden tavoitteena on palata mahdollisimman nopeasti sille tasolle, jolla olin ennen loukkaantumista, ja jatkaa siitä kehittymistä. Tietenkin pyrin myös pysymään ehjänä ja välttämään loukkaantumisia. Ennen kaikkea kuitenkin haluan nauttia taas jalkapallosta ja ottaa siitä kaiken ilon irti, Jasmin päättää.  

Teksti: HJK:n viestinnän harjoittelija Inka Sorja.