21
Väänänen

Santeri Väänänen
Midfielder

  • Birthdate: 01/01/2002
  • Age: 22 years
  • Height: 177 cm
  • Weight: 72 kg
  • Nationality: Finland

Lue tästä Väänäsen laaja haastattelu keväältä 2022.

HJK:ssa pikkupojasta asti pelannut Santeri Väänänen on saanut minuutteja jo neljällä edellisellä kaudella Klubin liigamiehistössä. Tämänhetkinen sopimus pitää Väänäsen Helsingissä kauden 2022 loppuun. 

177-senttinen Väänänen on pelipaikaltaan keskikenttäpelaaja ja pitää esikuvanaan FC Barcelonan Frenkie de Jongia. Väänänen on periksiantamaton pelaaja, jonka vahvuudet ovat erityisesti puolustuspelaamisessa, jossa hän voittaa paljon palloja joukkueelleen.

Väänänen aloitti jalkapallon Pajamäen Pallo-Veikoissa mutta siirtyi HJK:n Munkkiniemen kaupunginosajoukkueeseen jo 7-vuotiaana. Väänänen pelasi ensimmäiset miesten ottelunsa Klubi 04:ssa kaudella 2018, kun reservijoukkue pelasi Ykkösessä. 

16-vuotias Väänänen pääsi kertaalleen kentälle myös edustusjoukkueen paidassa, kun päävalmentaja Mika Lehkosuo vaihtoi nuorukaisen kentälle voitokkaassa ottelussa Vaasan Palloseuraa vastaan. Tuon ottelun ansiosta Väänänen sai tililleen Veikkausliigan mestaruuden. 

Väänänen oli myös alle 17-vuotiaiden maajoukkueen kantavia voimia syksyllä pelatuissa EM-karsintaotteluissa kantaen kapteenin nauhaa kaikissa kolmessa kamppailussa.

Kesken kauden 2019 Väänänen murtautui kuin varkain edustusjoukkueen liigamiehistöön ja valtasi itselleen hetkellisesti jopa avauskokoonpanon paikan ennakkoluulottomilla otteillaan. Väänänen pelasi kauden aikana yhdeksässä Veikkausliigaottelussa ja pääsi esiintymään kesän europeleissä oltuaan kentällä sekä färsaarelaista HB Tórshavnia että serbialaista Red Staria vastaan. 

Väänänen debytoi myös Kai Nyyssösen luotsaamassa alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa.

Keskikenttämiehen odotettiin tekevän lopullisen läpimurtonsa kaudella 2020, mutta loukkaantumiset vaivasivat Väänästä, joka ei kyennyt lopulta pelaamaan kuin kahdeksassa ottelussa – peliaikaa kertyi ainoastaan rahtusen alle 300 minuuttia. Kausi 2021 noudatti samankaltaista kaavaa, kun alkukauden Suomen Cupin otteluiden jälkeen keskikenttäpelaaja oli jälleen kuukausia sivussa pelaavasta kokoonpanosta. 

Väänänen palasi kentälle loppukaudesta esiintyen kymmenessä Veikkausliigaottelussa ja nousi ensimmäistä kertaa urallaan alle 21-vuotiaiden maajoukkueen kokoonpanoon. Rikkonaisista kausista huolimatta Väänänen voitti uransa toisen ja kolmannen Veikkausliigan mestaruuden sekä uransa ensimmäisen Suomen Cupin.

Uran tilastot:

Veikkausliiga 28 ottelua
Ykkönen 17 ottelua
Suomen U21 maajoukkue 2 ottelua
Suomen poikamaajoukkueet 16 ottelua, 2 maalia