#14 Dahlström: Halu johtaa

Suomen Cupin puolivälierässä KuPSin pelaajalla on tyhjä maali edessä. Hyökkääjä tökkää pallon kohti tyhjää verkkoa, mutta paikalle liukuu Klubin numero 14 ja putsaa pallon pois.

Seuraava kamppailu Cupissa Honkaa vastaan. Pallo pelataan Hongan boksiin, jossa Sebastian Dahlström ottaa maltilla haltuun ja siirtää pallon oikea-aikaisesti Riku Riskille, jolla on helppo työ iskeä pallo verkkoon.

Mika Lehkosuon luottopelaaja tekee oikeita asioita kentän molemmissa päissä ja kantaa suurta vastuuta. Hyvistä otteista ja Dahlströmin, 21, arvosta kertoo myös se, että nuorukainen kantoi kapteenin nauhaa sunnuntaina käydyssä Veikkausliigan kamppailussa Ilvestä vastaan.

– Näen itseni johtavana pelaajana kentällä. Se on ollut aina luonnollista olla paljon äänessä ja olen aiemmissa joukkueissakin ollut kapteenina. Omalla pelaamisella saan muut olemaan parempia ympärilläni, oli se sitten pallollisena tai pallottomana, Dahlström avaa tyyliään.

Monipuolisuus vahvuutena

Sebastian Dahlströmistä puhuttaessa usein nousee esille miehen menneisyys kahden lajin taitajana. Lahjakas jalkapalloilija pelasi nuorempana myös salibandyä menestyksekkäästi. Kaapista löytyy reikäpallon parista kaksi kultaista mitalia Suomen mestaruuden merkiksi.

Aikuisuuden kynnyksellä hän teki kovan valinnan, ja piti vuoden tauon jalkapallosta keskittyen täysin salibandyyn. Mestaruuteen päättynyt kausi jäi kuitenkin viimeiseksi lajin parissa, kun paluu jalkapallon pariin A-juniorina tuntui oikealta ratkaisulta.

– Kyllähän sitä kuuli eri tahoilta, että mitä sä duunaat ja mikä tää homma on, kun lopetin jalkapallon ja keskityin säbään. Mutta loppupeleissä kyllä ihmiset kunnioittivat sitä päätöstä ja sain tehdä rauhassa omia valintoja. Siitä olen kyllä kiitollinen, ettei mitään painostusta ollut, tyyliin “et saa tulla takaisin enää”.

– Sen jälkeen olin nähnyt molemmat lajit erikseen, ja oli helppo tehdä päätös jalkapallon puolesta.
Kahden lajin pitkäaikainen pelaaminen päällekkäin toki kuormittaa urheilijaa, mutta luo myös monipuolista pohjaa. Salibandy on lajina jalkapallosta hyvin erilainen, mutta Dahlström kokee sen auttaneen häntä urallaan.

– Kyllä monipuolinen urheilutausta on jeesannut tosi paljon, esimerkiksi ymmärtämään pelitilanteita. Pääperiaatteet ovat kuitenkin pallopeleissä hyvin samankaltaisia. Eri lajeista on saanut erilaisia ärsykkeitä, jotka ovat auttaneet urheilijana eteenpäin. Eikä ainoastaan joukkueiden kanssa käydyt harjoitukset, vaan myös kavereiden kanssa kokeillut lajit ja pelit.

Monipuolisuuden lisäksi salibandy-kortin katsominen takasi myös mielenrauhan, kun jalkapallosta alkoi muodostua entistä vahvemmin ammatti.

– Tänä päivänä fudis on mulle duuni, ja se on ihan sairaan siistiä. Välillä edelleen joutuu muistuttamaan itseään kuinka siistissä asemassa on elämässään, kun saa tehdä työkseen just sitä mitä rakastaa, Dahlström intoilee.

Tärkeä kausi käynnissä

HJK juhli viime kaudella sekä Suomen mestaruutta, että Suomen Cupin voittoa. Joukkue on täynnä laadukkaita pelaajia ja kilpailu peliajasta on kovaa. Menestyksen myötä joukkueella on myös edessä pelit Euroopassa, jotka ovat aina oiva näytönpaikka seuraavaa askelta ajatellen.

– Tällä kaudella haluan olla avauskokoonpanon jätkä. Jos tässä pystyy ottamaan sen paikan, niin seuraavaksi aukeaa ovet ulkomaille. Tavoitteena on päästä tämän kauden jälkeen ulkomaille, ja se on mahdollista, jos pelaan hyvin, Dahlström alleviivaa.

Viime kaudella Dahlström pelasi Veikkausliigassa 1742 minuuttia, mikä oli joukkueen kenttäpelaajista seitsemänneksi eniten. Tehoja tuli kolme maalia ja peräti yhdeksän maalisyöttöä, mikä oli joukkueen toiseksi paras lukema, heti Filip Valenčičin jälkeen.

Dahlström pelaa vastuullisessa roolissa keskikentällä, ja miehen täytyy ehtiä tukemaan niin puolustusta kuin hyökkäyksiäkin. Mies tiedostaa myös roolinsa ja sen tuoman vastuun hyvin.

– Tavallaan olen ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa minulta odotetaan jotain. Pari ensimmäistä kautta tuli vähän puun takaa, mutta en koe siitä silti mitään paineita, vaan käännän sen hyväksi jutuksi. Tiedän että jengi saattaa odottaa enemmän tältä kaudelta, mutta siihen huutoon täytyy vaan vastata, Dahlström sanoo päättäväisesti.

Sebastian Dahlström 2012

HJK 2018: Dahlström »

Teksti: Petteri Vennelä