#9 Riski: Halu menestyä

Helmikuussa HJK tiedotti poikkeuksellisen kovasta kotimaisesta hankinnasta, kun pitkään ulkomailla pelannut Riku Riski teki sopimuksen Klubin kanssa.

Norjan pääsarjaseura Odds BK:sta Helsinkiin saapunut Riski tuo Klubin hyökkäykseen lisää tulivoimaa, josta esimakua on nähty juuri alkavan kauden kynnyksellä.

Riski osui niin Suomen Cupin puolivälierässä KuPSin verkkoon, kuin myös välierässä Honkaa vastaan. Hiljalleen paremmin hallitsevan mestarin peliin sopeutuva hyökkääjä on monipuolinen pelaaja, joka tuo uusia mahdollisuuksia Mika Lehkosuon valintoihin.

Selkeät tavoitteet jo nuorena

Riski debytoi Veikkausliigassa TPS:n paidassa poikkeuksellisen nuorena, jo 16-vuotiaana, mutta mikään lapsitähti hän ei silti mielestään ollut.

– En missään nimessä, Riski tyrmää kysymyksen tähteydestä nauraen.

– Olin silloin junnuissa ihan hyvä, mutten missään nimessä parhain. Vähän myöhemmällä iällä kuitenkin kehityin, ja päästyäni Liiga-ympyröihin mukaan huomasin pystyväni tekemään hyviä juttuja ja pystyin nostamaan tasoani koko ajan.

– Pienestä asti jalkapallo on ollut intohimo ja aina olen pallo jalassa kulkenut. Lapsena ei ollut muita harrastuksia, vaan futis on aina ollut se juttu. Haaveet ammattilaisuudesta tulivat noin 14-15 vuotiaana, kun harjoittelun määrä lisääntyi, Riski kertaa.

– Pelasin oikeastaan oman kaveriporukan kanssa jo junnuista lähtien, joten ikinä ei tullut ongelmaa jossa kaverit olisi ollut treenien tiellä, vaan ne kulkivat käsi kädessä. Treenaaminen ja pelaaminen oli niin luonnollista ja tuntui hyvältä, ettei motivaatiota tarvinut hakea enempää, Maskun Palloseuran ja TPS:n riveissä juniorivuotensa viettänyt Riski kertoo.

Kentän ulkopuolella Riski ei kuitenkaan juurikaan seuraa jalkapalloa. Veljen Roopen ja hyvän ystävän Lukas Hradeckyn pelejä tulee seurattua, mutta muuten mies haluaa irtautua jalkapallosta vapaa-ajallaan.

Tunnustusta valmennukselle

Kun Liigadebyytti tulee 16-vuotiaana, täytyy kyseessä olla poikkeuksellinen yksilö. Jo nuorena kuvioihin tulleet kovat harjoitusmäärät vievät pelaajaa eteenpäin, mutta silti kovin harva pääsee kokeilemaan ammattilaisuutta.

Taustalla täytyy piillä myös lahjoja, mutta suurimman syyn Riski löytää kehitykselleen nuoruuden valmentajistaan.

– Tottakai jo teini-iässä treenattiin kovaa, ja tehtiin jotain ylimäärästäkin, mutta ei ne määrät mielestäni mitään järkyttäviä olleet, Riski muistelee.

– Omalle kohdalleni sattui hyvät valmentajat, ketkä tiesi mitä kannattaa tehdä ja mikä sopi minulle, ja se oli se avainasia. Enemmänkin olosuhteet ja muut natsasivat kohdalleen. Tottakai töitä tehtiin, mutta kyllä omasta mielestäni ratkaiseva asia oli se ketkä olivat koutseina.

Menestyksen perässä Klubiin

Riski palasi Suomeen peräti seitsemän ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Maskussa syntyneen ja Turusta maailmalle lähteneen miehen koti löytyy nyt pääkaupungistamme.

28-vuotias Riski on pelaaja parhaassa iässä, jolla riittää kokemusta useammasta maasta ja sarjasta.

– Pari vuotta taaksepäin kuin miettii, niin en ole onnistunut täysin seuravalinnoissani. Se on helppo toki jälkikäteen sanoa ja aina olen toki mennyt sinne missä on ollut mielestäni paras mahdollisuus auttaa joukkuetta ja kehittyä pelaajana.

– Se mitä HJK oli verrattuna muihin vaihtoehtoihin, joita oli tarjolla, oli HJK selvästi paras vaihtoehto. Tottakai vähän joutui miettimään turkulaisena, ja kun TPS on ollut aina lähellä minua, mutta ei tänne tulo ollut mikään ongelma, Riski myöntää.

Riskiltä on lupa odottaa tehoja ja avainpelaajan roolia. A-maajoukkueessa esiintynyt pelaaja on iskenyt Veikkausliigassa urallaan tähän mennessä 82 ottelussa 17 maalia.

– Koen vähän paineita tästä kaudesta, mutta hyvällä tavalla. Tiedän että ihmiset odottavat tehoja, mutta niin odotan itsekkin, Riski alleviivaa.

– Rosenborgissa pelatessa voitimme Cupeja ja mestaruuksia, mutta en ollut niin mukana, että olisin voinut fiilistellä niitä. Välillä oli lainoja muualle ja välillä en ollut pelannut tarpeeksi ja niin edelleen. Kun tulin tänne niin tavoitteena on voittaa ja olla iso osa sitä voittavaa joukkuetta. Sitä en ole tavallaan kokenut vielä.

Pukukopissa Riski sijoitettiin nuorempien pelaajien keskelle, eikä turkulainen ole välttynyt kulttuurieroilta.

– Junnujen juttuja kuunnellessa tuntee itsensä taas nuoreksi, mutta slangi ei vielä ihan lähde. Osa jutuista menee välillä ohi, Riski myöntää pilke silmäkulmassa.

Riku Riski
Riku Riski U17-maajoukkueessa vuonna 2005

Teksti: Petteri Vennelä