HJK:n 13-vuotias Leo Walta Bayern Münchenin vieraana

Keskikenttätaiturin mukaan Saksaan matkusti HJK Akatemian ja Klubi 04:n valmennuspäällikkö Juho Rantala.

– Leo Walta esiintyi erittäin mallikkaasti ja Bayern Münchenin valmentajat olivat tyytyväisiä näkemäänsä. He pitivät Leon tavasta pelata, sillä Leo oli teknisiltä taidoiltaan ja pelikäsitykseltään myös Bayernin parhaimmistoa.

– Leo hoiti asiat tyylikkäästi myös kentän ulkopuolella ja pärjäsi sosiaalisissa vuorovaikutustilanteissa hienosti.

– Meillä on hyvät kansainväliset kontaktit ja teemme tiivistä yhteistyötä usean huippuakatemian kanssa. HJK:n juniorityötä arvostetaan ja pelaajiamme seurataan, minkä ansiosta pystymme järjestämään mahdollisuuksia harjoitella huippuseuroissa. Tällaiset reissut tuovat pelaajalle varmasti lisämotivaatiota, mutta samalla osoittavat, että myös HJK:ssa pelaajan arki on laadukasta, Rantala muistuttaa.

”Pelikäsitystäni kiiteltiin”

Walta itse suhtautui visiittiinsä superseurassa kylmäpäisesti.

– Kokemus oli hieno, tilat ja harjoituspaikat upeat. Treeneissä oli kova tempo ja pelasimme paljon, mutta ei se eronnut paljoa omasta arjestani HJK:ssa.

– Pärjäsin keskusteluissa englannin kielellä ja treeneissä näytettiin, mitä tehdä, jos en aina ymmärtänyt.

9-vuotiaasta HJK:ta edustanut Walta pelaa ja harjoittelee pääasiassa 2002-ikäluokan mukana. Klubissa hän on tottunut matkustamaan ja pelaamaan kovissa kansainvälisissä tapahtumissa.

– Valmentajat kehuivat tekniikkaani loistavaksi, pelikäsitystäni kiiteltiin ja nopeuteni oli heidän mukaansa hyvä.

– Bayern Münchenin pelaajat ottivat minut ystävällisesti vastaan. Joukkue on tottunut siihen, että heidän treeneissään käy pelaajia ulkomailta. Ei minua jännittänyt.

Wallan tavoite on ollut jo varhain kirkas. Hän haluaa ammattilaiseksi kansainvälisille kentille.

– Tämä vierailu antoi lisää uskoa, että minulla on mahdollisuudet mihin tahansa.

”Hyvä taju pelistä”

HJK:n talenttivalmentaja Jyrki Ahola on työskennellyt Wallan kanssa tiiviisti viimeiset neljä vuotta niin joukkuevalmentajana kuin aamu- ja yksilöharjoituksissa.

– Leo on ikäisekseen henkisesti kypsä ja todella määrätietoinen tekemisessään. On merkittävää, että hän ei ole mukavuudenhaluinen, vaan tekee paljon töitä kehittääkseen heikkouksiaan.

Bayern München haluaa pysyä lähivuosina tiiviisti yhteydessä Waltaan ja HJK:hon. Seura toivoo Wallan käyvän luonaan harjoittelemassa ainakin kerran kaudessa. Kansainväliset pelaajasiirrot edellyttävät Euroopan Unionissa pelaajalta 16-vuoden ikää.

Ahola kertoo, että Wallan osaaminen on huomioitu ulkomailla myös aiemmin. Puolitoista vuotta sitten hän harjoitteli PSV Eindhovenin vieraana.

– Leo on teknisesti erinomainen ja hänellä on hyvä taju pelistä. Hyvä potkutekniikka, pitkät syötöt ja laukaukset, Ahola luettelee.

– Leo on itse tehnyt valtavan työmäärän näiden ominaisuuksiensa kehittämiseksi. Hänen pääpeliään, fyysisiä ominaisuuksiaan ja käsien käyttöään pitää vahvistaa, mutta se on mahdollista, koska Leo tahtoo ja viitsii tarvittavan työn tehdä.