Klubi 04 – Tähtitehtaan tarina

04 aloitti taipaleensa miesten Kakkosesta, pelaten ensimmäisen kautensa perustamisvuotenaan. Joukkueen päävalmentajaksi nimettiin nuorten pelaajien hyvänä kehittäjänä tiedetty Abdou ”Dalla” Talat.

-Meillä oli jo aiemmin tietynlaista farmijoukkueyhteistyötä eri seurojen kanssa, mutta halusimme oman reservijoukkueeen, jossa pääsisimme itse vastaamaan toiminnasta, valmennuksesta ja tekemään päätökset parhaaksi kokemallamme tavalla. Olimme keskustelleet oman farmijoukkueen perustamisesta jo pitkään ja kun sopiva hetki koitti, perustimme Klubi 04:n, muistelee HJK:n nykyinen urheilutoimenjohtaja Tuomo Saarnio, joka oli vahvasti mukana Klubi 04:n perustamisprosessissa.

Suunnitelmat olivat alusta asti selkeät ja uuden reservijoukkueen alku oli onnistunut. Joukkueellinen pelaajia oli jo valmiina ja sinivalkoinen joukkue pelasikin heti ensimmäisenä vuotenaan vahvan kauden, sijoittuen Kakkosessa kolmanneksi. Seuraavalla kaudella 04 esiintyi vielä astetta paremmin nousten kauden päätteeksi Kakkosen voittajana Ykköseen.

-Klubi 04:lle sopivimmasta sarjatasosta on aina ollut paljon mielipiteitä. Me koimme asian niin, että mikäli joukkue oli tarpeeksi hyvä noustakseen Ykköseen, se sai nousta. Ykköseen noustessamme filosofiaamme ei ole kuulunut uusien pelaajien hankkiminen, vaan pelaamme aina omilla junioreillamme. Tavoitteenamme on aina ollut nuorten pelaajien kehittyminen, ja sen tavoitteen kannalta molemmissa sarjatasoissa on puolensa, Saarnio miettii.

Saarnion mainitsema filosofia on toiminut hyvin. Klubi 04:ssä käytetty strategia on tuottanut reilussa kymmenessä vuodessa huiman määrän liigapelaajia. Sinivalkoinen reservijoukkue on nimittäin viimeistellyt liigauralle peräti noin 70 pelaajaa. Joel Pohjanpalo, Perparim Hetemaj, Alexander Ring, Robin Lod, Erfan Zeneli ja listaa voisi jatkaa vielä vaikka kuinka pitkäksi.

 Joel Pohjanpalo Klubi 04:n paidassa 2011. Tällä hetkellä Pohjanpalo on HJK:sta lainalla Fortuna Düsseldorfissa.

 

-Meidän niin sanottu ”Tähtitehdas” on toiminut erittäin hyvin. Toimintamme on ollut alusta asti laadukasta ja siksi on vaikeaa sanoa, kuinka paljon toiminta on kehittynyt vuosien saatossa. Valmennustoimintamme on nykyisin tiiviimmässä yhteistyössä edustusjoukkueen kanssa ja näen sen luonnollisena ja oikeana suuntana toiminnalle, tuumaa Klubi 04:n ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja Kari Haapiainen, joka toimii nykyisin HJK:n varatoimitusjohtajana.

04:n ensimmäinen visiitti Ykköseen kesti kaksi vuotta, ennen kuin joukkue putosi takaisin Kakkoseen. Heti seuraavan kauden päätteeksi Helsingissä juhlittiin jälleen nousua Ykköseen. Myös tällä kertaa visiitti Ykköseen kesti kaksi vuotta. Sen jälkeen joukkue on pelannut aina nykyhetkeen saakka Kakkosessa. Tällä kaudella Klubi 04 taistelee muutaman vuoden tauon jälkeen tosissaan noususta Ykköseen.

Perparim Hetemaj 04:ssä 2004. Hetemaj pelaa nykyisin Serie A:n Chievo Veronassa.

-Klubi 04:lla on aina ollut riittävät resurssit sarjatasosta riippumatta ja budjetit ovat vaihdelleet hyvin pitkälti matkustuskilometrien mukaan. Klubi 04:n seurataustoissa on aina ollut ja on tänäkin päivänä monta tälle seuralle hyvin omistautunutta, Juha Saukkosen ja Pentti Markkasen kaltaista, pyyteetöntä työtä seuran eteen tekeviä henkilöitä. He ovat aina tehneet paljon töitä nuorten pelaajien eteen ja se on mahdollistanut meidän korkealaatuisen toimintamme. Näille henkilöille olemme hyvin kiitollisia, Haapiainen kiittelee.

Syksyllä 2014 Klubi 04:n päävalmentajaksi nimetty Toni Koskela kuuluu myös HJK:n edustusjoukkueen valmennusjohtoon. Uuden roolituksen myötä reservijoukkueen päävalmentaja pääsee toimimaan tärkeänä linkkinä edustusjoukkueen ja reservien välillä. Jatkumo liigaryhmän ja juniorijoukkueen välillä on ollut olemassa Klubi 04:n perustamisesta lähtien, mutta nyt jatkumo on entistäkin selkeämpi.

Robin Lod pelasi Klubi 04:ssa vielä 2011. Nykyisin Lod edustaa Panathinaikosta.

-Toimintatapamme Klubi 04:ssä ovat nyt hyvin samankaltaiset mitä ne ovat edustusjoukkueessa. Keskustelemme asioista lähes päivittäin edustusjoukkueen valmentajien ja Klubi 04:n valmentajien kanssa. Pelaajien on helpompi murtautua liigaryhmään, kun toimintatavat ja harjoitusmetodit ovat jo tuttuja, Koskela kertoo.

Uutterasti tehdystä työstä on tullut tunnustusta jo maailmaltakin. Alkuvuodesta HJK listattiin CIES:n tutkimuksessa Pohjoismaiden parhaaksi kasvattajaseuraksi ja koko Euroopassa Klubi oli listan 20. sijalla. Organisaatiossa on kuitenkin selvä halu kehittää työtä entisestään ja luoda parhaat mahdolliset olosuhteet pelaajakehitykselle.

-Totta kai kiinnitämme huomiota paljon omaan tekemiseemme ja mietimme, miten saamme toimintaamme kehitettyä entisestään. Jokapäiväisessä työnteossa on aina kehitettävää ja sitä pyrimme koko ajan tehostamaan, Koskela jatkaa.

Historian ensimmäisenä suomalaisseurana Uefa Youth Leagueen selviytyneen HJK U19-joukkueen vetovastuussa oleva Koskela näkee kansainväliset ottelut erinomaisena kehittymismahdollisuutena nuorille pelaajille.

Pääasiassa Klubi 04:n pelaajista koostuva HJK U19 Uefa Youth Leaguen ottelussa Celticiä vastaan.

-Youth Leaguessa pelattavien kaksiosaisen otteluparin pelaaminen on uudenlainen, tärkeä kokemus pelaajillemme. Nämä ottelut poikkeavat tavanomaisista junioriturnauksista, sillä nyt valmistaudutaan pelaamaan yhtä vastustajaa vastaan kaksiosainen ottelupari. Taktisesti tämä on uusi tilanne pelaajille ja on erittäin tärkeää saada heille tämänkaltaisia kokemuksia. Meidän työntekomme tähtää siihen, että jonain päivänä Celticiä vastaan pelaavat pelaajamme pelaavat europelejä HJK:n edustusjoukkueessa, Koskela päättää.

Vaikka Klubi 04 on saavuttanut jo nyt paljon ja valmistanut ison tukun liigapelaajia, ei kellään liene epäilystä siitä, etteikö lisää urotekoja ja huippupelaajia olisi tulossa.