Klubi voitti Stadin Derbyn – piikkipaikalta päätöskierrokselle

Toni Koskela: ”Kaiken kaikkiaan ansaittu voitto ja kova suoritus pelaajilta taas todella hektisen kuuden päivän ja kolmen pelin uurastuksen päätteeksi.”

Roope Riski - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Roope Riski
Katso ottelun kooste videolta!

HJK vs HIFK 1-0

HJK pelasi keskiviikkona mestaruustaiston kannalta ratkaisevan kamppailun, kun vuorossa oli Stadin Derby HIFK:ta vastaan. HJK tarvitsi kamppailusta vähintään pisteen, jottei KuPSilla olisi omassa ottelussaan mahdollisuutta varmistaa mestaruutta.

Filip Valenčič - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Filip Valenčič

Ensimmäinen puoliaika

Klubin avaus pysyi tismalleen samana sunnuntaina käydystä voitokkaasta Inter-kamppailusta.

Klubi aloitti pelin ryminällä, ja Markus Uusitalo joutui HIFK:n maalilla venymään paraatipelastukseen jo ensimmäisellä minuutilla. Lucas Lingman käynnisti Klubin nopean hyökkäyksen, ja pallo pelattiin Riku Riskille oikeaan laitaan. Laidalta lähtenyt keskitys tavoitti maalinedustalle rynnänneen Roope Riskin, jonka viimeistelyn Uusitalo onnistui kuitenkin torjumaan.

HJK jatkoi hyvää suorittamista, ja toinenkin tekopaikka syntyi suoraviivaisesta hyökkäyksestä. Tällä kertaa keskitys tuli Filip Valenčičille boksin reunalle, mutta slovenialaisen laukaus painui yli maalin.

Riku Riski - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Riku Riski

Derbyille ominaisesti HJK hallitsi palloa ja HIFK kyttäsi maltillisesti paikkoja iskeä. Edellisessä kohtaamisessa Klubia piinannut Kei Kamara oli jälleen vieraiden kohdepelaajana, mutta tällä kertaa konkarihyökkääjä pysyi Klubi-puolustuksen pihdeissä.

Ensimmäisellä nelivitosella sateen piiskaamalla Bolt Arenalla nähtiin runsaasti tunnetta, kaksinkamppailuja ja vauhtia. Tauolle siirryttäessä maalisarake näytti kuitenkin nollaa.

HJK hallitsi palloa, ja onnistui murtautumaan HIFK:n boksin tietämille useasti, mutta viimeinen silaus jäi hyökkäyksistä uupumaan. Aivan avausjakson lopussa Lingman pääsi vielä ampumaan lähietäisyydeltä, mutta liki maaliviivalla seissyt Jani Bäckman onnistui blokkaamaan vedon.

HIFK haki tekopaikkoja varsinkin keskityspalloista, mutta Hugo Keto HJK:n tolppien välissä selviytyi melko vähällä.

David Browne - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
David Browne

Toinen puoliaika

Jälkimmäinen nelivitonen lähti käyntiin melko tunnustelevasti. HIFK nappasi pallonhallinnan itselleen, mutta HJK:n puolustus ei ollut murrettavissa.

Hiljalleen Klubi kiihdytti vauhtiaan ja pelin painopiste painui HIFK:n päätyyn. HJK sai lyhyen ajan sisään useamman erikoistilanteen, joista ei kuitenkaan syntynyt todellisia maalipaikkoja.

HJK suoritti ensimmäisen vaihtonsa 69. minuutilla, kun Matti Peltola korvasi kolhun saaneen Miro Tenhon puolustuslinjassa.

Klubi jatkoi painostustaan ja Uusitalo joutui venymään Valenčičin kierteisen vedon tielle. Heti perään Riku Riski pääsi kokeilemaan lähietäisyydeltä, mutta ahtaasta tilasta lähtenyt veto painui suoraan HIFK-vahdin syliin.

Reilu vartti ennen täyttä aikaa HJK:lta nähtiin tuplavaihto, kun Santeri Hostikka ja Atom tulivat Valenčičin, sekä Riku Riskin tilalle.

HJK:n kova työ ja painostus palkittiin lopulta 77. minuutilla. Klubi prässäsi korkealta, ja HIFK:n heikko purku tuli suoraan David Brownelle. Brownen älykäs nosto boksiin vapautti Roope Riskin nokikkain Uusitalon kanssa, ja Interiäkin vastaan osunut Riski räjäytti kotiyleisön hurmioon varmalla viimeistelyllään.

Ottelun lähestyessä loppua HIFK paino päälle vimmatusti. Mosawer Ahadi pääsi puskemaan vaarallisen läheltä, mutta viimeistely painui yli.

Toni Koskela toi vielä lisäajalle tuoreita jalkoja kentälle, kun Santeri Väänänen ja Kevin Benissan tulivat HJK:n maalin rakentaneiden Brownen, sekä Riskin tilalle.

Jair Silva - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Jair Silva

Taisteleva HJK onnistui puolustamaan johtonsa loppuun saakka, vaikka HIFK hakikin tasoitusta vimmatusti. Täysi pistepotti nosti Klubin sarjan piikkipaikalle KuPSin jäätyä tasapeliin Seinäjoella. Piste-ero on tasan yksi Klubin hyväksi päätöskierrokselle lähtiessä.

– Aloitettiin peli tosi hyvin ja luotiin heti alkuun hyvät maalipaikat.  Toisella jaksolla meillä alkoi vähän jalka painaa emmekä saaneet pallolle niin hyvää painetta. Lisäksi HIFK:lla on paljon pääpelivoimaa ylhäällä, joka mahdollistaa isompien pallojen pelaamisen ja tekee paineistamisen vaikeammaksi. Kaiken kaikkiaan kuitenkin ansaittu voitto ja kova suoritus pelaajilta taas todella hektisen kuuden päivän ja kolmen pelin uurastuksen päätteeksi, kertoi Koskela ottelun jälkeen.

– Sunnuntaina on hienolle Veikkausliiga-kaudelle huikea finaali. Mahtava ilta edessä!

HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Santeri Väänänen, Santeri Hostikka, Matti Peltola ja Lucas Lingman

Toni Koskela haluaa antaa myös palautetta medialle.

– Kauden menestys ja erinomaisen kova kilpailu sarjassa aiheuttaa kaikenlaista spekulointia ja huhuja, jotka tietysti mielipiteiden mukana kuuluvat huippujalkapalloon. Johonkin on kuitenkin vedettävä raja, ja Hesarin päivän väite Joonas Rantasesta on sellainen, jota ei ansaitse Jope, minä tai joukkue. Omassa arvomaailmassani mennään myös sellaiselle alueelle, josta ei voi esittää valheellista tietoa, jonka takia asia on oikaistava. Tässä väitteessä sekä tapahtumien syy-yhteys että aikajana ovat molemmat pielessä.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka

HJK vs HIFK 1-0 (0-0)

77′ Roope Riski

HJK:n kokoonpano: Keto – Moren, O’Shaughnessy (C), Tenho (69. Peltola), Saksela – Jair, Lingman, Ri Riski (74. Hostikka) – Browne (90. Benissan), Ro Riski (90. Väänänen), Valenčič (74. Atom)

HJK pelaa Veikkausliiga-kautensa viimeisen ottelun sunnuntaina, kun vuorossa on vierasottelu Kuopiossa KuPSia vastaan. Mestaruuden ratkaiseva ottelu alkaa kello 17:00.