Kysy Klubilta! Mika Lehkosuo vastaa

Hyviä kysymyksiä saimme taas runsaasti. Tässä Banan vastaukset.

Mikko Nikkanen
Missä vaiheessa kautta fokusta siirretään selvemmin tuleviin euromatseihin? Tehdäänkö jo talvesta alkaen jotain harjotteita spesifisti oletettavasti europeleissä vastaantulevia luokkaa tai kahta kovempia vastustajia silmällä pitäen (esim. Rapid Wien, APOEL, Celtic jne.)?

Pelaajien näkökulmasta fokus europeleihin siirtyy vasta tulevan HJK-Kemi pelin jälkeen. Valmennus ja taustat on tehnyt jo tätä ennen scouttaustyötä ja matkanjärjestelyitä. Talven harjoitteluun vaikuttaa valmennuksen filosofia, edellisen kauden pelilliset ”opetukset”, käsillä olevan joukkueen tarpeet. Tulevien europelien haasteet sisältyvät edellisiin.

Teemu Taipale
Onko joukkue valmis europeleihin?
Keskitämme energiamme asioihin joihin voimme vaikuttaa ,jotta olemme valmiina mahdollisimman hyvin. Kaikkiin asioihin emme voi vaikuttaa, kuten veikkausliigan pelimäärään tai -rytmiin.
Kuinka yhteistyö toimii Klubi 04:n kanssa?

Hyvin. Teemme läheistä yhteistyötä Mikko Mannilan ja hänen tiiminsä kanssa.
Kuinka tasapainoilet kokemuksen ja potentiaalin välillä?
Suorituskyky ja asenne työntekoon/kehittymiseen ratkaisee.

Teemu T. Turunen
Kun ennen ottelua skouttaatte vastustajaa, mitä asioita erityisesti tutkitte videoilta ja tilastoilta, ja miten ne välitetään pelaajille (onko videosulkeiset tai paperinen raportti)?

Kaikki pelin vaiheet, vahvuudet, heikkoudet, tavat toimia eri tilanteissa jne. videokuvan, harjoitteiden, magneettitaulun, puheen avulla. Sekä koko joukkueelle että yksilöille erikseen.
Vastaavasti, ottelun jälkeen, mitä asioita analysoitte erityisesti oman joukkueen suorituksesta videoilta ja tilastoista?

Samalla tavalla, fokus oman pelitavan vahvistamisessa ja pelillisissä asioissa mitä pitää kehittää. Lisäksi yksilöille erikseen pelaajan tavoitteisiin/vahvuuksiin/heikkouksiin peilaten.

HJK Fanatics
Näetkö viimeaikaisten otteiden parantumisen luonnollisena kehityksenä vai tehtiinkö pelitapaan viilauksia? Ainakin omaan silmään näyttää nyt siltä, että alkukauden hitaasta pallonsiirtelystä ollaan päästy paljon määrätietoisempaan pallonhallintaan, joka johtaa myös maalipaikkoihin. Onko pelaajille annettu enemmän vapauksia kentällä tiukan roolittamisen sijaan? Esimerkiksi haastoja on ruvennut näkymään laidoilla.

Enimmäkseen luonnollisena kehityksenä, prosessina. Pelin kehittäminen jatkuu koko kauden ajan . Alkukaudesta murtautuminen maalipaikoille ei onnistunut hyvin, joten sen takia sitä työstettiin pelin muita vaiheita enemmän. Pelifilosofiaani kuuluu joukkuepelaaminen, hyvä pelikuri ja pelaajien roolittaminen heidän vahvuuksien kautta. Joukkuetaktiset valinnat, pelaajien osaaminen ja suorituskyky ratkaisee heidän peliroolinsa. Laitapelaajiamme kannustetaan haastamaan, heiltä vaaditaan haastoja. Se kuuluu heidän pelirooliinsa.

Jouko Riihimäki
Yksityiskohdista kokonaisuuteen vai kokonaisuudesta yksityiskohtiin? Kumpi kuvaa parhaiten valmennuslähestymistäsi ja miten tämä lähestyminen on muuttunut vuosien saatossa?

Kokonaisuuden tai osakokonaisuuden ymmärtäminen on alusta lähtien tärkeää, mutta mielestäni yksityiskohtia voi ja pitää harjoittaa kaiken aikaa.

Urho Laakso
Mikähän mahtaa futiksessa olla vaikeinta?

Valmentajien näkökulmasta vaikeinta tai kiehtovinta on se, että ammattiimme liittyvät asiat muuttuvat todella nopeasti.

Jani Mikkonen
Tuntuuko ammattimiehelle kun jokaisen hävityn matsin jälkeen tulee:” Bana ulos” huutelua?

Kyllä tuntuu, tottakai.

petsolaroni
Mitä yleensä teet puoliajalla kopissa?

Ensimmäisen puoliajan lopussa tai heti, kun puoliaika alkaa, käyn läpi valmennustiimin kanssa oleelliset asiat. Kopissa annan pelaajille muutamia minuutteja aikaa hengähtää ja tankata ennen kuin käyn läpi muutamat kollektiiviset asiat, mitä fokusoidaan toisella puoliajalla. Lisäksi kommunikoin yksittäisen pelaajien tai muutamien pelaajien kanssa pelin yksityyiskohdista. Tietysti joukkueen/pelaajien tunne- ja mentaalipuoleen liittyvät asiat erittäin tärkeää huomioida omassa puheessani ja käyttäytymisessäni.

eelis.kylasetala
Miksi et tule koskaan pelin jälkee kiittämään faneja?

Kun tulin HJK:n valmentajaksi keväällä 2014, kävin muutamien ensimmäisten pelieni jälkeen pelaajien kanssa kiittämässä faneja fanikatsomon edessä. Itselleni tuli sellainen tunne, että se hetki on enemmän pelaajien ja fanien välinen rituaali, joten sen takia olen jättänyt sen väliin. Tapanani on ollut pelien jälkeen taputtaa ja kiittää kaikkia katsojia ja erityisesti upeita fanejamme vaihtopenkin edessä kentällä tai kentän reunalla.

olmatias
Keitä (kotimaisia) valmentajia olet pitänyt esikuvanasi?

Kaikki valmentajani ovat vaikuttaneet siihen, miten nykyjään ajattelen tai miten toimin valmentajana, mutta kolme ainutlaatuista valmentajaa ovat ”muuttaneet” minua selvästi eniten: Pertti Kemppinen, Kyösti Lampinen ja Gert Remmel.

pavez12_
Mikä on yleisin avauskokoonpano?
_jimiheikkila
Millä perusteella valitset avauskokoonpanon??

Avauksen valintaan vaikuttaa monia asia: pelaajien sen hetkinen suorituskyky, joukkuetaktiset tekijät kyseiseen peliin, vastustaja, jatkuvuus, rotaatio, näyttöpaikka.

jukkish81
Astanan kivuliaan illan jälkeen et kuulemma ainakaan viikkoon vetänyt treenejä joukkueelle vaan erään pelaajan mukaan “mökötit vaihtopenkillä treenien aikaan”. Syksy oli karmea ja joukkue ei selvästi osannut käsitellä asiaa oikein. Miten aiot toimia jos tulevaisuudessa käy saman tyyppinen tapahtuma?

Meillä oli Astanan vieraspelin jälkeen suoraan neljä vapaapäivää, jonka jälkeen treenattiin kahdesti ennen Lahti-kotipeliä, joka voitetiin 1-0. En enää tarkalleen muista, mitä puhuin pelin jälkeen tai miten tappiota käsiteltiin joukkueen kanssa, kun palattiin treeneihin. Yleensä en ole kovin sosiaalinen heti hävityn pelin jäkeen ja Astana-pelin loppuhetket olivat järkyttävät ja pettymys lopputulokseen todella kova. Mutta en missään nimessä ”mököttänyt” enää neljä päivän päästä treenien aikana. Olen erittäin ratkaisukeskeinen ja tulevaisuuteen optimistisesti suhtautuva ihminen.

jukkish81
Mitkä asiat valmentajana koet heikkouksiksesi joissa haluaisit tulla paremmaksi (liittyykö enemmän pelin substanssiosaamiseen vai esim. henkilöjohtamisen taitoihin)?

Haluan kehittyä kokonaisvaltaisesti kaikessa, mikä vaikuttaa valmentamiseen. Painopisteet vaihtuvat noin puolen vuoden, vuoden tai muutamien vuosien välein.

miksuboixig_18
Millä perusteella valiset kapteenin. Millä perusteella valitset avauskokoonpanot ja kuka on sun pahin vastus veikkausliigasta

Joukkue on äänestänyt kapteenin ja kaksi varakapteenia viimeiset kaksi vuotta.

olli_koo
Koetko olevasi mikromanageri? Tukahduttaako liika kontrollointi kaiken luovuuden?

Liika kontrollointi taatusti tukahduttaa luovuuden ja ilmapiirin. Pelitapa, pelikuri, yhteisesti sovitut säännöt ja toimintavat, joukkueen arvot, oikeudenmukaisuus, avoimuus, rehellisyys luovat raamit (=kuri, jämäkkyys) meidän yhteisölle. Raamien sisällä toimitaan ihmiskeskeisesti, jossa empaattisuus ja vuorovaikutus korostuvat.

GrandeHefe
Bana, mitkä ovat mielestäsi Klubin pelisysteemissä laitureiden tärkeimmät ominaisuudet ja miksi?

Käytämme linkkejä sekä leveydessä että keskisektoreille liikkuvina valelinkkeinä. Pelaajan vahvuudet ja ominaisuudet ratkaisevat kumpaa roolia pelaaja kykenee (paremmin) pelaamaan. Myös muiden pelaajien, kuten alapuolella pelaavan laitapuolustajan profiili vaikuttaa. Kun laitapuolustaja on suoraviivaisesti hyökkäävä, hänen edessään linkki liikkuu keskisekroteille ja päinvastoin. Leveydessä pelatessaan linkin tärkeimmät pallolliset hyökkäystehtävät ovat keskitykset, haastot, kuljetukset ja laukaukset. Pallottomana leveyden pitämisen lisäksi syvyysjuoksut ovat tärkeitä. Kun linkki pelaa keskisektoreilla, hänen liikkuminen ja pallolliset toiminnot ovat enemmän sidoksissa muiden omien pelaajien yhteistoimintaan.

kastanja16
Paras hetki valmentajana? Näätkö Suomen nuorten/lapsien jalkapallotulevaisuuden hyvänä?

Kun näen onnistumisen riemun pelaajien ilmeistä. Mun vesilasi on aina puoliksi täynnä, joten koen, että Suomen jalkapallotulevaisuudella on mahdollisuus parempaan, jos… Urheilu- ja jalkapallokulttuuri pitää muuttua ja haluan olla siinä muutoksessa mukana.

styleturunen
Mihin näet jalkapallon evoluution matkaavan tällä hetkellä: tietty kenttäryhmitys onko yleistynyt, korostuuko tietty pelipaikka enemmän tai onko tietynlaiset pelaajat entistä arvokkaampia?

Kenttäryhmitys muuttuu pelin sisällä (pelin vaihe ja pelitilanne) tulevaisuudessa yhä enemmän, koska valmentautumisesta tulee taktisesti rikkaampaa ja pelaajista taktisesti valveutuneempia.

Kimmo Nurminen
Miten kaudet 2015 ja 2016 erosi toisistaan päävalmentajan näkökulmasta? Entä 2017 ja 2018?

Pelaajat toteuttavat loppujen lopuksi valmennuksen luomaa pelitapaa. Kyseisinä vuosina on tapahtunut paljon pelaajavaihdoksia. Vuonna 2017 valmennustiimiin tullut José Riveiro toi uusia ajatuksia ja valmennustiimin toimintatavat muuttuivat melko paljon. Tuloksellisesti ja pelillisesti onnituimme 2017 erinomaisesti.

Kimmo Nurminen
Mitä ennustat / näet seuraavaksi jalkapallon taktiseksi trendiksi, jonka näemme mm-kisoissa tai tulevina kausina? Mihin valtikka siirtyy seuraavassa kehitysvaiheessa Espanjan ja Saksan jälkeen?
Nimileikki: nimeä peliurasi paras/mieluisin Klubin kokoonpano? Ja kenen valmentamasi Klubin pelaajan kanssa olisit mielellään pelannut?

Maailmassa on melko rajallisesti ihmisiä, jotka oikeasti kykenevät omalla innovatiivisuudellaan ja toiminnallaan muuttamaan jalkapallon trendejä. En valitettavasti kuulu heihin.

Minulla on kotona neljä lasta, rakastan heitä kaikkia yhtä paljon, minulla ei ole suosikkilasta. Sama pätee viimeiseen kysymykseen. Olen valmentanut ja aikoinaan pelannut useiden kymmenien upeiden klubilaisten kanssa. Kiitos heille kaikille!

 

Kiitos kaikille. Kysy Klubilta -palsta jatkuu vielä myöhemmin tällä kaudella.