Miika Nuutinen: ”Pelaajat voivat olla ylpeitä siitä, mihin joukkueena pystyimme”

HJK:n nuoret hakivat historiallisen voiton Ruotsista UEFA Youth Leaguessa, kun Malmö FF kaatui maalein 4–1.

Miika Nuutinen.

Malmö FF Youth vs HJK Youth 1–4 (0–3)
2’ David Ezeh 0–1
40’ Liam Möller 0–2
43’ David Ezeh 0–3 rp
47’ Ville Vuorinen 0–4
90+5’ Daly Tempelaar 1–4

HJK:n nuoret nappasivat todella tukevan otteen UEFA Youth Leaguen jatkopaikasta, kun joukkue kaatoi Ruotsin suurimpiin seuroihin kuuluvan Malmö FF:n alle 19-vuotiaiden joukkueen vieraskentällä maalein 4–1. Pelkkä voitto itsessään oli historiallinen, sillä yksikään suomalaisjoukkue ei ole aiemmin voittanut UEFA Youth leaguen ottelua. Lisäksi HJK:lla on erinomainen mahdollisuus edetä ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon – niin ikään historian ensimmäisenä suomalaisjoukkueena.

– Hieno, hieno peli. Upea esitys koko joukkueelta. Vaikka ottelupari onkin vasta puolessa välissä, voi joka ikinen pelaaja olla ylpeä siitä, mihin tänään joukkueena pystyimme, hehkutti HJK Youthin päävalmentaja Miika Nuutinen.

Otteluparin ratkaiseva toinen osaottelu pelataan Bolt Arenalla keskiviikkona 25. lokakuuta. Otteluparin voittaja kohtaa Youth Leaguen toisella kierroksella voittajan parista Lech Poznán (Puola) – FC Nantes (Ranska). Häviävän osapuolen pelit Youth Leaguessa ovat puolestaan pelatut.

Keskiviikon ottelu alkoi parhaalla mahdollisella tavalla, kun David Ezeh vei keltaisissa paidoissa pelanneen Klubin vierasjohtoon jo toisella minuutilla. Malmöllä oli heti perään tilaisuus tasoittaa rangaistuspotkusta, mutta laukaus osui Klubin onneksi tolppaan.

– Ottelun alussa oli todella korkea intensiteetti, sellainen sähköinen europeli. Saimme unelma-alun, kun teimme erikoistilanteesta 1–0-maalin, ja sitten oikeastaan heti perään meiltä vähän huolimattomasti puolustettu tilanne, josta Malmö sai pilkun. Onneksi tällä kertaa tolpat olivat puolellamme, eikä Malmöä päästetty heti tasoihin.

Vahvaksi pallonhallintajoukkueeksi tiedetty Malmö hallitsi ensimmäistä puoliaikaa, mutta Klubi piti ruotsalaiset pois maalipaikoilta ja kävi iskemässä kaksi maalia puoliajan loppuhetkillä. Ensin Ville Vuorinen pelasi Liam Möllerin läpi, eikä nuorukainen erehtynyt. Sen jälkeen Möller hankki puolestaan Klubille rankkarin, jonka Ezeh sijoitti vuorenvarmasti alakulmaan.

– Pelaajat toteuttivat hyvin pelisuunnitelmaamme. Tiesimme, että Malmö prässää korkealta, ja olimme tehneet suunnitelman siihen, kuinka sen alta karataan. Oikeastaan aina, kun ohitimme prässin, pääsimme hyökkäämään isoihin tiloihin ja olimme vaarallisia. Samaan aikaan Malmö pystyi kuitenkin laadukkaana pallonhallintajoukkueena pakottamaan meidät blokkiin, jossa selviydyimme ihan hyvin.

– Oli todella tärkeää, että puoliajan edetessä saimme enemmän omaa pallollista peliämme käyntiin ja pidimme palloa ajoittain pitkäänkin. Se oli tärkeää jo pelkästään sen kannalta, että saimme vähän hengähtää puolustusjaksojen välissä. Puoliajan loppu oli meiltä erittäin vahva, ja pystyimme rokottamaan Malmöä vielä kaksi kertaa erinomaisten hyökkäysten seurauksena.

HJK:n vahva meno jatkui heti tauon jälkeen, kun Kaius Hardén katkaisi Malmön maalivahdin Marcus Petterssonin syötön, eteni boksiin ja tarjoili tyhjän maalin takatolpalle nousseelle Vuoriselle, joka siirsi Klubin jo 4–0-johtoon.

– Tauolla käytiin läpi, ettei missään nimessä nosteta jalkaa kaasulta, vaan halutaan pitää sama vauhti ja intensiteetti pelissä. Oli tärkeää, että pystyimme ajoittain nostamaan prässiämme, ja sen seurauksena teimme 4–0-maalin ja saimme loistavan startin toiselle puoliajalle.

Toinen jakso eteni pitkälti Malmön hallitessa palloa, mutta Klubi jatkoi ensimmäiseltä puoliajalta tuttua laadukasta puolustuspelaamistaan, eikä kotijoukkue onnistunut luomaan käytännössä ainuttakaan huippuvaarallista maalipaikkaa.

– Toisen jakson kuva oli hyvin selkeä. Malmöhän piti palloa, mutta boksin puolustamisemme oli todella solidia, ja pidimme Malmön muodon ulkopuolella ja pois vaarallisilta paikoilta. Olen todella tyytyväinen joukkueen organisointiin ja työmoraaliin. Etenkin puolustuslinja, joka ei ollut aiemmin pelannut yhdessä, kasvoi ottelun aikana todella paljon, ja kaikki onnistui sillä osastolla erinomaisesti.

Tällä kaudella B-junioreiden SM-sarjassa pelanneiden maalivahdin Joel Tynkkysen sekä topparin Jere Karin johtama puolustuslinja ei kuitenkaan saanut hienosta esityksestään palkinnoksi nollapeliä, kun Malmö kavensi lisäajan viimeisillä sekunneilla. Daly Tempelaarin ilmeisesti keskitykseksi tarkoitettu laakapallo yllätti muuten erinomaisesti torjuneen Tynkkysen ja painui Klubin maalin etuylänurkasta sisään.

– Lopussa pienen pieni kauneusvirhe, kun Malmö pääsi rokottamaan maalipaikasta, joka ei oikeastaan ollut edes maalipaikka. Kokonaisuutena kuitenkin todella ehjä ja hyvä euroesitys, ja tästä on hyvä jatkaa toiseen osaan. Näemme varmasti upean ja laadukkaan pelin Bolt Arenalla muutaman viikon päästä, totesi Nuutinen.