Otteluennakko: HJK ja KuPS kamppailevat tärkeistä pisteistä

Klubin lähtökohdat sunnuntain kamppailulle ovat selkeät: tavoitteena on palata takaisin voittojen tielle. HJK:lla on allaan Veikkausliigassa tasapelit PS Kemiä ja RoPS:aa vastaan, minkä lisäksi europelit tulivat päätökseen kolmen peräkkäisen tappion myötä.

KuPS on ollut kuluvalla kaudella haastava vastustaja HJK:lle. Kuopiolaiset olivat parempia lukemin 2-1 joukkueiden kauden ensimmäisessä kohtaamisessa huhtikuussa. KuPS oli pitkään kiinni voitossa myös toisessa kohtaamisessa kesäkuussa, mutta Amr Gamal iski helsinkiläiset tasoihin lisäajalla.

HJK on kuitenkin ollut niskan päällä joukkueiden kohtaamisissa Veikkausliigan aikana. Klubi ja KuPS ovat mitelleet paremmuudestaan 50 kertaa, joista helsinkiläiset ovat voittaneet 31 ottelua. Kuopiolaisille voittoja on kertynyt vain seitsemän. Maaliero on HJK:n eduksi 101-37.

HJK levänneenä otteluun

Klubi lähtee Savoon allaan tasapeli PS Kemiä vastaan. HJK hallitsi selvästi viime sunnuntaina pelattua peliä ja loi tukun loistavia maalipaikkoja, mutta vierailijat selvittivät tilanteet erinomaisesti torjuneen Mikko Vilmusen johdolla, joten kamppailussa ei täysosumia nähty. Kyseessä oli vasta kolmas kerta kuluvalla kaudella, kun Klubi jäi maaleitta Veikkausliigassa.

Tasapelistä huolimatta HJK on edelleen sarjataulukon kärkisijalla, mutta mainiossa vireessä ollut RoPS on kirinyt viiden pisteen päähän. Rovaniemeläiset ovat tosin pelanneet ottelun Klubia enemmän. HJK:lla on 23 pelin jälkeen kasassa 50 pistettä.

HJK on pystynyt valmistautumaan sunnuntain kamppailuun koko viikon, mikä on ollut kesän ottelutahdissa poikkeuksellista. Klubi viettikin alkuviikosta kolmen päivän loman, mikä tuli varmasti hyvään saumaan europuristuksen jälkeen. Tositoimiin joukkue palasi jälleen torstaina ja matkaa Kuopioon lauantaina.

Lisää mielenkiintoa sunnuntaille tuo Veikkausliigan maalipörssin kärkinimien kohtaaminen. Sekä HJK:n João Klauss että KuPS:n Rasmus Karjalainen ovat viimeistelleet 14 osumaa kuluvalla kaudella ja kaksikko on maalitilaston kärjessä. Kolmantena on 13 kertaa osunut FC Hongan Macoumba Kandji.

Sunnuntaina iskee yhteen kaksi sarjan hyökkäysvoimaisinta joukkuetta. HJK on viimeistellyt kuluvalla kaudella 42 maalia, kun taas KuPS:lla osumia on yksi vähemmän. Klubi on tosin päästänyt vain 18 maalia, kun kuopiolaisille takaiskuja on kertynyt 12 kappaletta enemmän.

HJK:n ja KuPS:n pelitavoissa on selkeitä yhtäläisyyksiä. Molemmat tukeutuvat pelaamisessaan erittäin vahvaan pallonhallintaan ja kaksikko onkin antanut keskimäärin eniten syöttöjä maaliin johtaneissa hyökkäyksissä, minkä lisäksi nämä hyökkäykset ovat olleet kestoltaan ylivoimaisesti sarjan pisimpiä. HJK ja KuPS ovat myös sarjan eniten laukoneet joukkueet. Isoin ero kaksikon välillä tulee erikoistilanteissa, joissa KuPS on ollut huomattavasti tehokkaampi.

HJK saa otteluun mukaan loukkaantumisesta toipuneen Juha Pirisen sekä pelikiellosta vapautuneen Anthony Annanin. Myös Mosa on jälleen käytettävissä.

Sen sijaan Roni Peiponen on loppukauden sivussa. Peiposta koko kauden vaivannut nivusvamma vaati leikkauksen, joka suoritettiin viime perjantaina. Evans Mensah’n takareisivamma vaatii alustavan arvion mukaan 2–3 kuukauden kuntoutumisen.

KuPS kamppailee mitaleista

Viime kaudella hopealle yltäneen KuPS:n kuluva kausi on ollut niin ikään vahva ja joukkue kamppailee jälleen mitaleista. Kuopiolaiset ovat tällä hetkellä sarjataulukon kolmannella sijalla, kun 24 ottelua ovat tuottaneet 38 pistettä. Kamppailu mitalisijoista tulee tosin olemaan äärimmäisen tiukkaa syksyllä, sillä seitsemäntenä oleva Ilves on vain neljän pisteen päässä KuPS:sta.

Kuopiolaisten otteet ovat ailahdelleet reilusti otteluiden välillä, mutta sunnuntain peliin joukkue lähtee hyvässä iskussa. Savolaiset ovat kukistaneet edellisissä otteluissaan TPS:n, PS Kemin sekä FC Interin yhteensä maalein 7-3.

HJK ja KuPS kohtasivat edellisen kerran kesäkuun lopulla ja molempien joukkueiden kokoonpanot ovat eläneet tämän jälkeen. Kuopiolaisten riveistä ovat poistuneet IFK Mariehamniin siirtynyt Hamed Coulibaly sekä vähälle peliajalle jäänyt Stiwar Garcia. Myös HJK:ssa kaudella 2016 esiintynyt Lum Rexhepi jätti sopimuksen mukaisesti joukkueen elokuun alussa.

KuPS on vastaavasti tehnyt todellisia täsmähankintoja, jotka ovat esiintyneet erittäin väkevästi. Hyökkäykseen saapunut Lucas Rangel on viimeistellyt kolme maalia viidessä ottelussa, kun taas heinäkuun alussa lainalle saapunut Juho Pirttijoki on ottanut paikkansa joukkueen puolustuslinjasta. Viime kaudella sarjan eliittiin lukeutunut, mutta SJK:ssa umpikujaan ajautunut Reuben Ayarna on niin ikään ollut KuPS:n parhaimmistoa heti saapumisestaan lähtien. KuPS on voittanut kaikki kolme ottelua, joissa Ayarna on ollut mukana ja näistä kahdessa hänet on valittu pelin IS:n tähdistöön.

Kuopiolaisten riveissä onkin ollut tällä kaudella iso liuta onnistujia. Tälle kaudelle hankituista pelaajista varsinkin Rasmus Karjalainen sekä Luis Carlos Murillo ovat olleet erinomaisia, kuten myös puolustuksessa raatanut Juho Pirttijoki. Keskikenttä on kuitenkin tällä hetkellä savolaisten vahvin osa-alue, sillä jo ennen Ayarnan hankintaa KuPS:n riveistä löytyivät muun muassa Ville Saxman ja Petteri Pennanen, joka on viimeistellyt jo kahdeksan osumaa kuluvalla kaudella., mikä on 27-vuotiaan pelurin uran toistaiseksi isoin lukema Veikkausliigassa. Lisäksi joukkueesta löytyy loistavan viime kauden pelannut Reuben Gabriel, joka on kuitenkin kärsinyt paljon loukkaantumisista.

KuPS vs HJK
Su 26.8. klo 18.30
Savon Sanomat Areena, Kuopio

ISTV näyttää ottelun suorana lähetyksenä: Ruutu+ »