Otteluennakko: HJK metsästää kahdeksatta peräkkäistä voittoaan Tampereelta

HJK jatkoi erinomaisia otteitaan Veikkausliigassa, kun joukkue nappasi tiistaina jo seitsemännen peräkkäisen voittonsa kaatamalla IFK Mariehamnin lukemin 2-0. Klubin avausmaalista vastasi Nikolai Alho, joka on ollut viime aikoina mainiossa vireessä: laituri on viimeistellyt kolmessa edellisessä ottelussaan kaksi maalia. Loppunumerot viimeisteli kymmenen minuuttia ennen loppua pilkulta osunut João Klauss, joka upotti kauden kolmannen rankkarinsa varmasti sisään.

Klauss on päässyt hurjaan iskuun kauden edetessä. Hyökkääjä on tykittänyt jo 12 täysosumaa, mikä oikeuttaa Veikkausliigan maalipörssin kärkisijaan. Klauss on osunut maalipuiden väliin jo viidessä peräkkäisessä ottelussa, joiden saldona on yhteensä peräti kahdeksan maalia.

Maalaaminen toisella puoliajalla ei ollut HJK:lle lainkaan poikkeuksellista, sillä helsinkiläiset ovat olleet tällä kaudella erittäin vakuuttavia jälkimmäisellä puolikkaalla. Klubin kauden avauspuoliaikojen maaliero on 6-6, kun taas toisten puoliaikojen lukema on HJK:n hyväksi jopa 20-4. Ottelujen viimeisten varttien aikana Klubi on osunut yhdeksän kertaa.

Yhteensä HJK on viimeistellyt siis 26 maalia, joista kuusi on syntynyt erikoistilanteista: kolme sekä kulmapotkuista että pilkuista. Klubi on vastaavasti päästänyt kymmenen maalia, joista neljä on tullut erikoistilanteista.

Voittoputken myötä Klubilla on 14 ottelun jälkeen kasassa 34 pistettä, millä irtoa sarjataulukon piikkipaikka. Toisena olevaan KuPS:aan on eroa kymmenen pistettä. Kärkikaksikkoa ottelun vähemmän pelannut RoPS on tasapisteissä kuopiolaisten kanssa.

HJK vs Ilves

HJK ja Ilves ovat kohdanneet kertaalleen aiemmin tällä kaudella, kun joukkueet mittelivät paremmuudestaan avauskierroksella. Ilves siirtyi ottelussa nopeasti johtoon, mutta HJK vei lopulta kamppailun nimiinsä lukemin 3-1. Kotijoukkueen maaleista vastasivat kertaalleen osunut Klauss sekä kaksi osumaa viimeistellyt Filip Valenčič.

Klubi on ollut niskan päällä edellisissä kohtaamisissa, sillä HJK on voittanut viidestä edellisestä Veikkausliigan kohtaamisesta neljä ja kertaalleen on päädytty pistejakoon. Näiden otteluiden maaliero on HJK:n eduksi 13-4. Joukkueet ovat kohdanneet kymmenen kertaa sen jälkeen, kun Ilves nousi pääsarjaan kaudeksi 2015. Tämän jälkeisistä kohtaamisista HJK on voittanut kuusi, kun taas Ilves on kuitannut täyden pistepotin kahdesti. Tamperelaiset eivät kuitenkaan ole onnistuneet viimeistelemään näissä otteluissa kertaakaan yhtä maalia enempää HJK:ta vastaan.

Mainio Ilves ja täpötäysi Tammela

Ilveksen kausi on ollut pääosin varsin mainio. Joukkue hävisi kauden kolmesta ensimmäisestä ottelustaan kaksi, mutta tätä seurasi kahdeksan ottelun sarja, jonka aikana tamperelaiset jäivät vain kertaalleen ilman pisteitä. Ilveksen kaksi edellistä kamppailua ovat kuitenkin päättyneet tappioihin, kun FC Honka ja KuPS kuittasivat paremmuuden. 13 ottelun jälkeen Ilveksellä on kasassa 18 pistettä, mikä oikeuttaa sarjataulukon viidenteen sijaan.

Jarkko Wissin suojatit saivat tahmean alun jälkeen peliään paremmin uomiin ja toukokuun kuudessa kamppailussaan Ilves piti maalinsa puhtaana peräti viidesti. Kesäkuussa kyyti on kuitenkin ollut kylmää: Honka ja KuPS takoivat yhteensä seitsemän maalia tamperelaisten verkkoon. Ilves tosin pelasi punaisten korttien myötä kuopiolaisia vastaan kahden miehen vajaalla yli tunnin, jonka aikana KuPS rokotti kahdesti.

Vaikka Ilveksen puolustus on toiminut kuluvalla kaudella hyvin paria edellistä peliä lukuun ottamatta, niin hyökkäyksen suhteen on sujunut tahmeammin. Tamperelaiset ovat tehneet 13 ottelussa yhtä monta maalia, mikä on Veikkausliigan kolmanneksi pienin lukema. Joukkueen paras maalintekijä on viidesti osunut Marius Noubissi.

Varsinkin hyökkäysten rakentaminen on tuottanut haasteita. Ilveksen pallonhallinta otteluissa on ollut Veikkausliigan vähäisintä, kun taas lauantainen vastusta HJK edustaa tilaston toista ääripäätä. Lisäksi tamperelaiset ovat syöttäneet keskimäärin 366 kertaa ottelussa, mikä on ylivoimaisesti Veikkausliigan pienin lukema. Klubi on syöttänyt keskimäärin 552 pelissä, mikä on vastaavasti sarjan isoin määrä.

Ilves onkin ollut tehokkaimmillaan vastahyökkäyksissä sekä erikoistilanteissa. Tamperelaisten maaliin johtaneet hyökkäykset ovat kestäneet keskimäärin vain hieman yli kymmenen sekuntia, mikä on esimerkiksi yli puolet vähemmän kuin HJK:n vastaava lukema.

HJK:n vierailut ovat perinteisesti kiinnostaneet Tampereella. Joukkueet ovat kohdanneet Tammelassa kolmen edellisen kauden aikana kuudesti, ja peräti viisi näistä ovat olleet loppuunmyytyjä. Tampereelle on luvattu erinomaista keliä lauantaille, joten luvassa on varmasti jälleen kerran hieno tapahtuma.

HJK:n tilanne

HJK:n kokoonpanosta puuttuvat Akseli Pelvas ja Ville Jalasto sekä mahdollisesti Riku Riski, jonka tilannetta seurataan päivittäin. Muuten joukkue on täydessä iskussa ja valmiina otteluun.

Ilves vs HJK
La 16.6.2018 klo 18.30
Tammelan stadion, Tampere

ISTV esittää ottelun suorana lähetyksenä: Ruutu+ »