Otteluennakko: Joko maalihanat aukeavat FC Lahteakin vastaan?


 

Kuntopuntari
 
HJK V V V V V
FC Lahti H H T V T
Ottelut Veikkausliigassa
Voitot 21
Tasapelit 14
Tappiot 9
Yhteensä 44
Tehdyt maalit
HJK 55
FC Lahti 36
Yhteensä 91
Edellinen ottelu
6.8.2017 HJK – FC Lahti 0-0
ISTV
Ruutu

Klubin kauden loppusuora alkoi voitolla, kun helsinkiläiset hakivat torstaina täyden pistepotin Seinäjoelta maalein 2-0. Joukkueen maaleista vastasivat mainioon vireeseen syksyllä päässyt Demba Savage sekä uransa ensimmäisen täysosuman Veikkausliigassa viimeistellyt Lucas Lingman.

Voitto oli HJK:lle jo peräti kahdeksas peräkkäinen Veikkausliigassa, minkä lisäksi väliin mahtuu SJK:n kukistaminen Suomen Cupin loppuottelussa. Erityisen vakuuttavaa on ollut puolustustyöskentely. Kun loppuottelu lasketaan mukaan, niin HJK on pitänyt maalinsa puhtaana jo reilut 390 minuuttia putkeen.

Tiivis alakerta onkin ollut yksi HJK:n mestaruuden kulmakivistä: Klubi on päästänyt 30 ottelussa vain 12 takaiskua. Veikkausliigassa on pelattu 33 ottelua kaudesta 2011 lähtien ja toistaiseksi pienin päästettyjen maalien määrä on 22. HJK ylsi tähän saavutukseen vuonna 2014 ja SJK vuotta myöhemmin. 2000-luvun kärkitulos on FC Interin hallussa, kun turkulaiset päästivät vain 12 maalia kaudella 2008. Tuolloin Veikkausliigassa tosin pelattiin 26 ottelua.

Myös maalinteko on sujunut HJK:lta erinomaisesti. Klubi on jäänyt maaleitta vain neljässä ottelussa, kun taas esimerkiksi viime kaudella joukkue jäi nollille yhdeksässä ottelussa Veikkausliigassa. HJK onkin tehnyt kuluvalla kaudella jo 70 täysosumaa, mikä on jo sarjan kolmanneksi kovin lukema kaudesta 2011 lähtien. Tilaston kärjessä on Klubin kausi 2011, kun sinivalkoiset tykittivät peräti 86 täysosumaa. Hopeasijalla on vuosi 2013, kun HJK onnistui maalinteossa 78 kertaa.

Erinomaisten otteiden myötä HJK on vain vahvistanut asemaansa sarjataulukon piikkipaikalla. Klubi on kerännyt 30 ottelusta 70 pistettä ja eroa toisena olevaan KuPS:iin on 20 pistettä.

HJK ei saa maanantaiksi apuja sairastuvalta, vaan kamppailu jää loukkaantumisten takia väliin Mosalta, Roni Peiposelta, Ville Jalastolta sekä Hannu Patroselta.

FC Lahti kamppailee mitalisijoista

FC Lahden kausi on ollut pääosin positiivinen, sillä kesään mahtui muun muassa 14 ottelun tappioton putki. Kauden kriittisimmillä hetkillä kone on kuitenkin alkanut yskähtelemään.

Lahti on napannut edellisestä viidestä ottelustaan vain yhden voiton, kun FC Inter kaatui vieraskentällä maalein 6-1. Kaksi edellistä kamppailua on päättynyt lahtelaisten tappioon, kun Ilves ja IFK Mariehamn kuittasivat täydet pistepotit.

Kuhnurit taistelevat kuitenkin edelleen tiukasti mitaleista, sillä joukkue on sarjataulukon neljännellä sijalla. Tämä on tosin tällä kaudella poikkeuksellisen arvokas sijoitus, sillä neljänneltä sijalta pääsee niin ikään karsimaan Eurooppa liigaan Klubin tuplamestaruuden johdosta. Ilves on sarjataulukossa kolmannella sijalla neljä pistettä lahtelaisia edellä, tosin ottelun enemmän pelanneena. IFK Mariehamn hengittää tasapisteissä joukkueen niskaan.

Lahden puolustus on toiminut pääosin mainiosti läpi kauden. Lahtelaisten verkkoon on tehty 25 osumaa, mikä on toiseksi pienin lukema heti HJK:n jälkeen. Yksi suurimmista tekijöistä tämän suhteen on ollut Aleksandr Vasjutin, joka on FC Zenitistä lainasopimuksella Lahdessa. 22-vuotias venäläistorjuja on ollut pelipaikkansa parhaimmistoa Veikkausliigassa, mutta syyskuun lopussa tapahtunut loukkaantuminen pitää miehen sivussa pelikentiltä mahdollisesti jopa kauden loppuun asti.

Kolme pointtia ottelusta

Haussa kauden avausvoitto

HJK:n ja FC Lahden kuluvan kauden kohtaamiset ovat olleet poikkeuksellisen tasaisia. Joukkueet ovat mitelleet paremmuudestaan kahdesti ja molemmat ottelut ovat päättyneet maalittomaan pistejakoon. Lahti onkin ainoa joukkue, jota vastaan HJK ei ole onnistunut vielä maalinteossa kuluvalla kaudella. Lahden lisäksi Klubi ei ole voittanut vielä FC Interiä, mutta helsinkiläiset kohtaavat vielä molemmat joukkueet kertaalleen. Lahti on ollut viime vuosina haastava vastustaja HJK:lle, sillä edellisestä kymmenestä kohtaamisesta Veikkausliigassa vain kolme on päättynyt Klubin voittoihin. Lahti on päässyt juhlimaan voittoa kertaalleen. Pistejakoon on päädytty peräti kuudesti.

Vahva vierasjoukkue testaa Klubin kotivireen

HJK:n vire on ollut poikkeuksellisen vahvaa kotikentällä. Klubi on raapinut 15 ottelusta peräti 38 pistettä maalierolla 35-4. Ainoat pistemenetykset ovat tulleet tasapeleissä FC Lahtea ja FC Interiä vastaan sekä tappiossa RoPS:lle. RoPS, Inter, PS Kemi ja HIFK ovat ainoat joukkueet, jotka ovat onnistuneet maalinteossa vieraskentällä Klubia vastaan. HJK on vastaavasti nollannut vastustajan 11 kertaa eikä mikään joukkue ole tehnyt yhtä maalia enempää. FC Lahden tilanne on hieman päinvastainen, sillä Kuhnurit ovat raapineet enemmän pisteistä vieraista kuin kotikentältään. Lahti on pelannut vieraissa 15 kamppailua, joista on irronnut 24 pistettä. Joukkue on jäänyt matkapeleissä pisteittä ainoastaan kolmesti.

Lisää uusia maalintekijöitä?

19-vuotias Lucas Lingman tuplasi HJK:n johdon torstaina Seinäjoella. Osuma oli nuorukaisen ensimmäinen Veikkausliigassa. Tämän myötä peräti 17 Klubin pelaajaa on onnistunut tällä kaudella maalinteossa Veikkausliigassa. HJK on saanut onnistumisia poikkeuksellisen laajalla rintamalla, sillä yli 300 minuutta pelanneista kenttäpelaajista vain Juha Pirinen ja Valtteri Vesiaho ovat vielä ilman täysosumia.

Seuraa heitä

Demba Savage, HJK

Helmikuun lopussa Klubiin palanneen Demba Savagen kausi ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta Demba on päässyt sesongin edetessä mainioon vireeseen. 29-vuotias laituri viimeisteli SJK:ta vastaan Klubin avausmaalin ja miehellä on yhteensä kasassa kuusi täysosumaa, millä irtoaa viides sija HJK:n sisäisessä maalipörssissä. Kuudesta maalista peräti viisi on tosin tullut Savagen seitsemässä edellisessä ottelussa, kun taas kauden 16 ensimmäisessä pelissä osumia kertyi vain yksi. Savage valittiinkin mukaan Veikkausliigan syyskuun joukkueeseen.

Marko Simonovski, FC Lahti

FC Lahdella on laadukas hyökkäyskalusto, jota johtaa Marko Simonovski. Maaliskuun lopulla kazakstanilaisesta FK ?ahtjor Karagandasta Lahteen siirtynyt hyökkääjä on osoittautunut erinomaiseksi löydöksi. 25-vuotias hyökkääjä on viimeistellyt 13 täysosumaa, millä irtoaa neljäs sija Veikkausliigan maalintekijätilastossa. Simonovskin kurssi on ollut samankaltainen kuin Savagellakin. Makedonialaishyökkääjä teki kauden 12 ensimmäisessä ottelussa vain kaksi maalia, kun taas viimeisessä 17 pelissä täysosumia on tullut 11. Savagen tapaan myös Simonovski valittiin Veikkausliigan syyskuun joukkueeseen.

HJK – FC Lahti

Ma 16.10.2017 klo 18.30
Telia 5G Areena, Urheilukatu 5, Helsinki

 

Katso ottelu suorana lähetyksenä: ISTV ja Ruutu+