Otteluennakko: Kiihkeän Stadin Derbyn toinen näytös


 

Kuntopuntari
 
HJK V T T V V
HIFK T H T H V
Ottelut Veikkausliigassa
Voitot 1
Tasapelit 5
Tappiot 1
Yhteensä 7
Tehdyt maalit
HJK 6
HIFK 6
Yhteensä 12
Edellinen ottelu
23.5.2017 HIFK – HJK 0-0
ISTV
Ruutu

HJK onnistui palaamaan edellisessä ottelussaan voittojen tielle kahden tasapelin jälkeen, kun joukkue kaatoi sunnuntaina kotikentällään PS Kemin maalein 3-1. Ottelu oli vielä avauspuoliajan jälkeen maalittomassa tasatilanteessa, mutta Klubi osoitti toisella puoliajalla luonnettaan pitämällä täyden pistepotin Helsingissä.

Maalihanat aukaissut toinen puoliaika helpotti varmasti HJK:n lähtökohtia maanantain derbyyn, sillä HIFK on onnistunut aiemmissa derbyissä tyrehdyttämään Klubin hyökkäyskaluston kiitettävän hyvin. HJK on viimeistellyt seitsemässä edellisessä Veikkausliigan derbyssä vain kuusi osumaa.

Klubi pelasi eurokiireistä johtuen 3,5 viikon sisään peräti seitsemän ottelua. Vaikka joukkueen materiaali onkin laaja, niin pieni lepotauko otteluista on tehnyt varmasti terää. HJK pääseekin maanantain koitokseen lähes parhaalla miehistöllä, sillä ainoastaan sitkeitä vammoja parantelevat Roni Peiponen sekä Atom ovat sivussa.

HJK lähtee kauden toiseen derbyyn sarjataulukon piikkipaikalta. Eroa toisena olevaan Vepsuun on seitsemän pistettä, vaikka Klubilla on ottelu vähemmän pelattuna. Toukokuussa pelattu kauden ensimmäinen derby päättyi tiukan väännön jälkeen maalittomaan tasapeliin.

HIFK:n haastava kausi

Viime kausi oli HIFK:lle raskas ja joukkue vältti kahden pisteen erolla karsinnat TPS:aa vastaan. Myös kuluvasta kaudesta on muodostunut joukkueelle haasteellinen.

HIFK on jumittunut sarjataulukon häntäpäähän. Punapaidat majailevat toiseksi viimeisellä sijalla, kun joukkue on kerännyt 18 ottelusta 14 pistettä. Sarjajumbona olevaan JJK:hon on eroa kuusi pistettä, kun taas pykälän yläpuolella oleva RoPS on seitsemän pinnan päässä.

Tähtirinnoilla on ollut erityisiä haasteita kotiotteluissaan. HIFK on voittanut kymmenestä kotipelistään ainoastaan yhden, kun taas vastustajat ovat poistuneet Helsingistä kuudesti täyden pistepotin kanssa. Vieraskentillä on vastaavasti luistanut hieman paremmin: HIFK on hävinnyt kahdeksasta matkapelistään ainoastaan kaksi, mutta kahdeksasta ottelusta pisteitä on kertynyt yhteensä kahdeksan.

Maalinteko on ollut HIFK:lle todellista tervanjuontia kuluvalla kaudella. HIFK on tehnyt 18 ottelussaan vain 16 maalia, mikä on toiseksi pienin lukema JJK:n jälkeen. Kotikentällä osumia on syntynyt ainoastaan neljä.

HJK:n ja HIFK:n kurssit ovat menneet täysin eri suuntiin toukokuussa pelatun kauden ensimmäisen derbyn jälkeen. HIFK on kerännyt paikallispelin jälkeisistä kymmenestä ottelusta vain kuusi pistettä, kun taas Klubin pistetili on karttunut yhdeksästä ottelusta 21 pinnan verran.

HIFK lähtee maanantain kamppailuun allaan tasapeli IFK Mariehamnia vastaan. Joukkueen edellinen voitto tuli kesäkuun lopulla Jyväskylästä, kun HIFK haki pisteet puhtaasti maalein 3-0. Kyseessä oli Punapaitojen kauden toinen täysi pistepotti.

Kolme pointtia ottelusta

Katseet pois sarjataulukosta

Aiemmat Stadin Derbyt ovat jo osoittaneet, että sarjataulukon katseleminen on täysin turhaan, koska isot panokset ja taistelu kaupungin herruudesta tasoittaa puntteja huomattavasti. HJK ja HIFK ovat kohdanneet edellisen 2,5 kauden aikana Veikkausliigassa seitsemästi ja näistä peräti viisi on päättynyt tasapeleihin. Molemmat osapuolet ovat päässeet juhlimaan voittoa kertaalleen. Seitsemän kohtaamisen maalierokin on äärimmäisen tasainen, kun molemmat joukkueet ovat onnistuneet maalinteossa kuudesti.

Kotietu sivuroolissa

HJK on ollut tällä kaudella kotikentällään huimassa vireessä: joukkue on napannut kahdeksasta ottelusta peräti 22 pistettä. Ainoa pistemenetys tuli tasapelissä FC Interiä vastaan huhtikuun lopulla, kun Timo Furuholm toi vierailijat tasoihin lisäajalla. Klubi on tehnyt kahdeksassa kotipelissään peräti 25 maalia, kun taas vastustajat ovat onnistuneet ainoastaan kahdesti. HIFK:lla on vastaavasti ollut suuria haasteita Telia 5G Areenalla kuluvalla kaudella, kun joukkue on raapinut kymmenestä kotipelistään vain kuusi pistettä. Derbyt ovat tosin luonteeltaan täysin poikkeuksellisia otteluita, joten kotietu on kamppailuissa mitättömässä roolissa.

Joko Klubin maalihanat aukeavat derbyissäkin?

HJK on tehnyt kuluvalla kaudella peräti 41 maalia 18 ottelussa. Varsinkin kotiotteluissa jälki on ollut tuhoisaa ja Klubi onkin jäänyt kahdeksassa pelissä vain kertaalleen alle kahteen tehtyyn osumaan. HIFK:ta vastaan ruuti on ollut kuitenkin huomattavasti keskimääräistä märempää, kun Sinivalkoiset ovat viimeistelleet seitsemässä kohtaamisessa vain kuusi osumaa. Klubi voitti viime kauden avausderbyn lukemin 2-1 ja kyseessä on ainoa kerta edellisten vuosien aikana, kun HJK teki Veikkausliigassa HIFK:ta vastaan enemmän kuin yhden maalin.

Seuraa heitä

Akseli Pelvas, HJK

Klubin hyökkäyskalusto on luonnollisesti tarkan suurennuslasin alla paikallisottelussa, joten katseet kannattaa kiinnittää erityisesti Klubin sisäistä maalipörssiä johtavaan Akseli Pelvakseen. Kemiä vastaan vaihdosta kentälle tullut hyökkääjä viimeisteli ottelussa Klubille tärkeän toisen maalin ja pääsi yrittämään toista osumaa vielä lisäajalla pilkultakin. Maali oli miehelle kauden seitsemäs, mikä oikeuttaa jaettuun viidenteen sijaan Veikkausliigan maalipörssissä. Pelvas on ollut viime aikoina mainiossa iskussa Veikkausliiga: hyökkääjä on osunut tolppien väliin viidessä kuudesta edellisestä ottelusta. Ainoa maaliton ottelu tuli Interiä vastaan, kun Pelvas pelasi vain parikymmentä minuuttia ottelun lopusta.

Mikael Forssell, HIFK

Kokenut hyökkääjä on päässyt mainioon iskuun kauden edetessä. Forssell on viimeistellyt kuluvalla kaudella viisi osumaa, millä irtoaa jaettu kärkisija joukkueen sisäisessä maalipörssissä. 36-vuotias hyökkääjä on yltynyt kovaan liitoon kauden vanhetessa. Forssell on viimeistellyt maalin jokaisessa neljässä edellisessä pelaamassaan ottelussa. Konkarihyökkääjä viimeistelee poikkeuksellisen tehokkaasti, mistä on osoituksena jaettu kärkisija sarjan parhaassa laukaisuprosentissa yli kolme maalia tehneistä pelaajista. HJK saakin olla maanantaina tarkkana tutun hyökkääjän kanssa.

HJK – HIFK

Ma 31.7. klo 18.30
Telia 5G Areena, Helsinki

 

Katso ottelu suorana lähetyksenä: ISTV ja Ruutu+