Otteluennakko: Kuivuuko Klubin ruuti SJK:ta vastaan?

 

Kuntopuntari
HJK T T V V H
SJK T T V V H
Ottelut Veikkausliigassa
Voitot 6
Tasapelit 1
Tappiot 2
Tehdyt maalit
HJK 13
SJK 7
Yhteensä 20
Edellinen ottelu
23.10.2016 HJK – SJK 0-0

Klubi pelasi lauantaina toisen peräkkäisen maalittoman tasapelin, kun sinivalkoiset jakoivat pistepotin FC Lahden kanssa. Tätä edelsi tiistaina pelattu tasapeli HIFK:ta vastaan.

HJK on kuitenkin onnistunut säilyttämään paikkansa sarjataulukon piikkipaikalla, kun kymmenestä ottelusta on kertynyt 18 pistettä. Jalkaa ei voi kuitenkaan nostaa pois kaasulta, sillä ottelun vähemmän pelannut KuPS hengittää Klubin niskaan kahden pisteen päässä.

Erityisesti maalinteko on tuottanut HJK:lle viime aikoina tuskaa. Sinivalkoiset ovat viimeistelleet edellisessä kuudessa ottelussaan vain viisi maalia. Klubi on pystynyt luomaan kohtuullisesti maalipaikkoja ottelua kohden, mutta viimeistely ei ole ollut aivan toivotulla tasolla.

Kahdeksan täysosuman myötä Veikkausliigan maalipörssiä johtava Alfredo Morelos on ollut Klubin kantavia voimia alkukaudella. Kolumbialaishyökkääjän arvosta kertoo jotain se, että kaikki muut HJK:n pelaajat ovat tehneet tällä kaudella yhteensä yhdeksän maalia. Morelos on viimeistellyt joukkueen edelliset kuusi maalia ja edellisestä toisen pelaajan osumasta on vierähtänyt jo reilu kuukausi.

Varsinkin toisten puoliaikojen loput ovat olleet HJK:lle haastavia. Klubi on onnistunut otteluiden viimeisten varttien aikana maalinteossa toistaiseksi vain kertaalleen. Vastaavasti esimerkiksi avauspuoliaikojen viimeisten kolmannesten aikana joukkue on viimeistellyt peräti viisi maalia.

Vastaavasti HJK:n puolustus on toiminut erinomaisesti läpi kauden, sillä joukkueen verkkoon on tehty kymmenessä ottelussa vain viisi maalia. Klubi ei ole päästänyt yhtään takaiskua viimeiseen 395 peliminuuttiin.

SJK:n värikäs kevät

Seinäjoella lähdettiin kuluvaan kauteen hieman poikkeuksellisista tunnelmista. Mainiota työtä SJK:ssa tehnyt Simo Valakari sai väistyä päävalmentajan paikalta helmikuussa ja tilalle palkittiin HJK:n kannattajillekin erittäin tuttu Sixten Boström. Boström johdatti Klubin mestaruuteen vuonna 2013, mutta yhteistyö tuli päätökseen huhtikuussa 2014.

Myös pelaajiston puolelta löytyy helsinkiläisille tuttuja nimiä, kun Erfan Zeneli ja Obed Malolo siirtyivät huhtikuussa Seinäjoelle. Lisäksi joukkueen riveistä löytyy viime vuonna Seinäjoelle siirtynyt Matti Klinga, joka on pelannut tällä kaudella eniten SJK:n kenttäpelaajista.

SJK sijoittui viime kaudella HJK:n jälkeen kolmanneksi. Seinäjokelaisten joukkue on kokenut muutamia isoja muutoksia viime kauteen nähden, kun muun muassa maalipörssin voittanut Roope Riski siirtyi tammikuussa Saksaan. Uusina pelaajina joukkueeseen liittyivät muiden muassa Facundo, Tomas Hradecky, Diego Barcanda sekä Aristote Mboma. Kolme maalia viimeistellyt Mboma on kuitenkin keskiviikon kamppailusta loukkaantumisen myötä sivussa, joten SJK kutsui JJK:ssa lainassa olleen Elias Ahteen takaisin joukkueen vahvuuten.

SJK:n kausi on käynnistynyt ailahtelevasti, sillä seinäjokelaiset kuittasivat kuudesta ensimmäisestä ottelustaan vain viisi pistettä. Neljästä viimeisestä ottelusta saldo on sama kuin HJK:lla: kaksi voittoa ja tasapeliä. Sarjataulukossa SJK majailee viidennellä sijalla ja eroa Klubiin on kuusi pistettä.

HJK on ollut niskan päällä joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa. Klubi on kohdannut SJK:n Veikkausliigassa yhdeksän kertaa ja näistä kuusi on päättynyt helsinkiläisten voittoihin, kun taas SJK on kuitannut kahdesti täydet pisteet ja kertaalleen on päädytty pistejakoon. Otteluiden maaliero on yhteensä HJK:n eduksi 13-10.

Klubi on ollut erityisen tyly isäntä seinäjokelaisille. Viidestä Helsingin kohtaamisesta pisteet ovat kotijoukkueen hyväksi 13-1.

Kolme pointtia ottelusta

SJK:n puolustus ontunut

SJK on onnistunut pitämään maalinsa puhtaana vain kahdesti tällä kaudella, ja joukkue nappasikin voitot molemmista kamppailuista. Lopuissa kahdeksassa ottelussa seinäjokelaisten verkkoon on tehty 13 osumaa. SJK on vastaavasti jäänyt vain kertaalleen ilman tehtyä maalia, kun joukkue on viimeistellyt yhteensä 15 osumaa.

Onko HJK:n ruuti kuivunut?

Klubilla on vastaavasti käynnissä peräti 263 minuutin maaliton putki. Kauden seitsemässä ensimmäisessä ottelussa vastustajan maaliverkko heilui peräti 17 kertaa, mutta viimeisessä kolmessa ottelussa täysosumia on syntynyt vain yksi. Viime kaudella Klubin pisin maaliton putki Veikkausliigassa kesti hieman yli 300 minuuttia.

Keskikenttien kova taisto

Sekä HJK:lla että SJK:lla on poikkeuksellisen paljon laadukkaita pelaajia keskikentälle, sillä molemmilta joukkueilta löytyy sekä hyökkääviä että puolustavia vaihtoehtoja. Kentän keskustan herruudesta tullaankin käymään varmasti kova kamppailu, mikä voi olla ratkaiseva tekijä jopa ottelun lopputuloksen suhteen.

Seuraa heitä

Alfredo Morelos, HJK

Kolumbialaiskärki on ollut Klubin tärkeimpiä palasia alkukaudella, joten maalittoman putken keskellä katseet kohdistuvat luonnollisesti joukkueen terävimpään syömähampaaseen. Morelos on ollut ylivoimaisesti Klubin ahkerin laukoja tällä kaudella. Kolumbialainen on laukonut maalia kohti 26 kertaa, mikä on enemmän kuin kenellekään muulla pelaajalla on laukauksia yhteensä. Tämä kuvastaa Morelosin merkitystä Klubin hyökkäykselle.

Erfan Zeneli, SJK

Viisi mestaruutta HJK:ssa voittanut Zeneli kohtaa keskiviikkona sinivalkoiset ensimmäistä kertaa Telia 5G Areenalla vierailijoiden paidassa. Viimeisimmän Klubi-kauden jälkeen laituri siirtyi Kazakstanin Superliigaan, mutta purki sopimuksen kesän lopussa ja palasi Veikkausliigaan, tosin FC Interin riveihin. Haasteellisen syksyn jälkeen Zeneli teki huhtikuussa sopimuksen Seinäjoelle, jossa pelikin on luistanut paremmin. Zeneli on SJK:n sisäisessä maalipörssissä kolmantena viimeisteltyään kaksi osumaa ja keskiviikosta tulee varmasti erityinen ilta yli 200 kertaa HJK:ta edustaneelle pelurille.

HJK vs SJK

Ke 31.5. klo 18.30
Telia 5G Areena, Urheilukatu 5