Otteluennakko: Paluu Töölöön vieraskiertueen jälkeen

HJK lähtee maanantain kamppailuun kahden tasapelin putkessa. Keskiviikkona joukkue nousi tasapeliin Kuopiossa, kun pisteet tasattiin lukemin 2-2. Tappiottomia otteluita on kertynyt jo yhdeksän putkeen: Klubi on edellisen kerran jäänyt pisteittä toukokuun alussa.

HJK siirtyi Savossa johtoon, kun Evans Mensah viimeisteli kauden avausosumansa ottelun alussa. Seuraavista maaleista vastasi kotijoukkue, kun Rasmus Karjalainen ja Ats Purje veivät kuopiolaiset johtoon. Klubille avautui toisella puoliajalla mainio sauma tasoitukseen rangaistuspotkusta, mutta João Klaussin pilkku ei päätynyt tällä kertaa verkkoon. Tasapeli irtosi kuitenkin Amr Gamalin lisäajalla syntyneen avausosuman myötä.

Gamalin ja Mensah’n onnistumisten myötä kymmenen Klubin pelaajaa on viimeistellyt vähintään yhden osuman Veikkausliigassa, mikä on sarjan isoin lukema yhdessä RoPS:n kanssa. Joukkueen ja samalla koko Veikkausliigan maalipörssin kärkipaikalla on yhteensä 12 osumaa viimeistellyt Klauss.

HJK

HJK palaa maanantaina Töölöön kahden vierasottelun jälkeen. Klubin saldo matkapeleistä on edelleen erinomainen: takana on yhdeksän vierasottelua, mutta HJK ei ole hävinnyt näistä ainuttakaan. Tuloksena on ollut kuusi voittoa ja kolme tasapeliä.

Viime aikoina ei ole tosin luistanut heikosti kotikentälläkään. Klubi on voittanut neljä kotiottelua putkeen maalierolla 12-2. Näissä otteluissa vain FC Honka on onnistunut maalinteossa helsinkiläisiä vastaan.

HJK on edelleen sarjataulukon piikkipaikalla, kun 16 ottelun saldona on 36 pistettä. Neljän ottelun voittoputkessa liitävä RoPS on ollut viime aikoina mainiossa vireessä ja rovaniemeläiset ovat nousseet kuuden pisteen päähän, vaikka joukkue on pelannut ottelun vähemmän.

Klubi on tällä hetkellä jopa viime kautta edellä pisteiden suhteen. HJK kuittasi viime kaudella mestaruuden saalistamalla 76 pistettä 33 ottelusta. 16 ottelun jälkeen viime kaudella oli kasassa yksi piste vähemmän kuin nyt.

HJK:n kokoonpanosta puuttuvat pitkäaikaistoipilaat Akseli Pelvas ja Ville Jalasto. Paluun vahvuuteen tekevät jo pitempään sivussa ollut Riku Riski ja edellisen ottelun huilannut Juha Pirinen. Anthony Annan on myös pelikiellon jälkeen mukana vahvuudessa. Valtteri Vesiaho, Eetu Vertainen ja Enoch Banza ovat olleet mukana Suomen U19-maajoukkueen leirillä.

HJK vs VPS

HJK ja VPS ovat kohdanneet tällä kaudella jo kertaalleen Veikkausliigassa. Klubi haki huhtikuun lopussa täyden pistepotin Vaasasta, vaikka Sebastian Strandvall vei kotijoukkueen johtoon heti ottelun alussa. Eetu Vertaisen ja João Klaussin toisen puoliajan osumat sinetöivät kuitenkin helsinkiläisille kolme pistettä. Joukkueet mittelivät paremmuudestaan myös maaliskuussa Suomen Cupin neljännesvälierässä, jonka HJK vei nimiinsä niin ikään vahvan toisen puolikkaan myötä lukemin 4-1.

Klubi on ollut erityisen vahvassa vireessä VPS:aa vastaan Töölössä. HJK on kuitannut viidestä edellistä Veikkausliigan kotipelistä vaasalaisia vastaan täydet pisteet. Toukokuussa 2013 irronnut voitto onkin VPS:n ainoa täysi pistepotti Helsingistä 23 vuoteen. Viimeisestä 26:sta Töölön kohtaamisesta Veikkausliigassa Klubi on voittanut peräti 21 ja pisteet on jaettu neljästi. Maaliero on HJK:n hyväksi 62-14.

VPS

VPS:n kausi on ollut haasteellinen. Joukkue lähtee maanantain kamppailuun kuitenkin sarjataulukon kuudennelta sijalta, kun 15 ottelun saldona on 21 pistettä.

Vaasalaiset ovat onnistuneet korjaamaan kurssiaan, sillä alla on kaksi peräkkäistä voittoa, kun IFK Mariehamn ja FC Inter kaatuivat yhteismaalein 7-2. Varsinkin maalinteon suhteen on tapahtunut iso parannus, sillä 13 aiemmassa kamppailussa syntyi ainoastaan 13 täysosumaa.

Kahta voittoa edelsi kuitenkin tahmeampi jakso, kun VPS nappasi kuudesta peräkkäisestä vain neljä pistettä ilman ainuttakaan voittoa. Varsinkin maalinteko tökki: näissä peleissä joukkue viimeisteli vain kolme maalia.

VPS:n kannalta erityisen positiivista on ollut Douglas Caen maalitilin avautuminen. 30-vuotias brasilialainen oli kovassa iskussa Suomen Cupissa viimeisteltyään seitsemän täysosumaa, mutta Veikkausliiga käynnistyi heikommin. Maalitili avautui lopulta viime viikon lauantaina Interiä vastaan, mutta hyökkääjä onnistui maalinteossa myös heti seuraavassa ottelussa IFK Mariehamnia vastaan. Cae vastasi myös VPS:n ainoasta osumasta Klubia vastaan Suomen Cupissa.

Vepsun sisäisen maalipörssin kärkisijalla on mainiossa iskussa ollut Sebastian Strandvall, joka on iskenyt jo kahdeksan täysosumaa. 250 ottelua Veikkausliigassa pelannut 31-vuotias Strandvall onkin jo rikkonut aiemman maaliennätyksensä. Hyökkäyskolmikon täydentävä Juha Hakola on niin ikään pelannut vahvan kauden. 30-vuotias peluri viimeisteli kaksi osumaa IFK Mariehamnin verkkoon ja yhteensä kasassa on viisi maalia, mikä on miehen paras lukema Veikkausliigassa.

HJK saakin olla tarkkana vahvassa vireessä olevan vaasalaisten hyökkäyksen kanssa. Varsinkin Strandvallin myötä VPS on myös erityisen vaarallinen erikoistilanteissa. Vaasalaiset ovat tosin päästäneet niin ikään paljon maaleja erikoistilanteista.

Petri Vuorisen suojatit nojaavat pelissään jälleen vahvaan pallonhallintaan ja Vepsu onkin hallinnut pelivälinettä keskimääräisesti sarjan toiseksi eniten HJK:n jälkeen. Vaasalaiset eivät hätäile pallon kanssa, vaan joukkue hakee maltillisesti maalipaikkoja virheitä välttäen. Vaikka HJK ja VPS ovat hallinneet palloa eniten, niin joukkueiden välillä on valtava ero esimerkiksi laukausten suhteen. HJK on laukonut keskimäärin lähes 14 kertaa ottelussa, mikä on ylivoimaisesti sarjan isoin lukema. Vepsu on vastaavasti laukonut keskimäärin puolet vähemmän kuin Klubi.

Tervetuloa matsiin!

HJK vs VPS
Ma 25.6. klo 18.30
Telia 5G Areena

Liput ennakkoon alkaen 10/5 euroa: Tiketti »