Otteluennakko: SK Rapid Wien – HJK 28.8.

Vain 90 minuuttia ja yksi hurja taistelu erottavat HJK:n tällä hetkellä paikasta Eurooppa liigan lohkovaiheessa. Klubi laskeutui tiistai-iltana Wieniin play-off -kierroksen ensimmäisen osaottelun 2-1 -johto mukanaan ja pääsee keskiviikkona ottamaan ensimmäistä kertaa tuntumaa Ernst-Happel -stadionin nurmeen. Valmistautuminen otteluun on sujunut päävalmentaja Mika Lehkosuon toivomalla tavalla ja joukkue vaikuttaa nälkäiseltä tekemään suomalaista jalkapallohistoriaa.

– Saimme koko joukkueen sunnuntain ottelun jälkeen harjoituskentälle jo maanantaina ja kävimme läpi muutamia hyökkäykseen liittyviä taktisia asioita, jotka ovat oleellisia Rapidia vastaan. Kaikki olivat treeneissä energisiä ja aisti, että torstaina on peli jota kaikki odottavat vesi kielellä. Tiistaina pidimme palaverin ennen lentämistä Wieniin ja tänään pari lisää. Matkustaminen sujui leppoisasti ja helposti, ja nyt olemme päässeet hotellilla vähän lepäämään, kertoi Lehkosuo.

Taustatyö on tehty huolella ja kivikään ei ole jäänyt kääntämättä Klubin pyrkiessä rakentamaan viimeviikkoisen suorituksensa päälle. Lehkosuo oli tyytyväinen näkemäänsä keskiviikon ottelupalaverissa.

  • Päivällä pidimme palaverin, jossa pelaajat ensin kävivät pelipaikkakohtaisesti ryhmissä omat avainasiansa läpi ja esittivät sitten mietintänsä koko joukkueelle. Kaikille on hyvin selvää, mitä ottelussa pitää tehdä. He tietävät mikä on tärkeää meidän pelitavassamme ja mikä on tärkeää ottaa huomioon Rapidia vastaan. Ottelua ei ikävä kyllä pelata tuolla palaverihuoneessa, vaan itse taistelu on vielä edessä huomenna. Selvää kuitenkin on, että kaikki ovat erittäin keskittyneitä omaan tehtäväänsä kentällä.

Vaikka kotikentällä voitto irtosikin, on tekemistä vielä paljon. Rapid on kotonaan varmasti vahvempi kuin edellisviikolla ja parannettavaa löytyi myös omasta suorituksesta. Puolustuspäässä HJK haluaa iskeä vastustajaan kiinni lujempaa.

  • Puolustuspelimme oli tiivistä. Ajoittain meidän pitäisi olla vähän aggressiivisempia riistämään palloa. Varsinkin silloin kun etäisyydet ovat sopivan lyhyet, syntyy ketju jossa prässäävä pelaaja jättää aina yhden vastustajan selkänsä taakse. Sitä kautta voimme saada vähän enemmän riistoja kentällä. Sen lisäksi voisimme ehkä peittää pari keskitystä enemmän. Muilta osin muotomme oli erittäin tiivis, varsinkin keskustassa. Kotiyleisönsä edessä Rapid on varmasti vielä aggressiivisempi hyökkäämään, joten meidän pitää pystyä vielä tiiviimpään ja vielä parempaan suoritukseen, erityisesti keskikentän keskellä. Hienosäätöä, painotti Lehkosuo.

HJK:lle riittää jatkopaikkaan ottelusta tasapeli, mutta sen varaan mitään ei jätetä. Klubi lähtee ahnaasti hakemaan myös aina tärkeää vierasosumaa.

  • Rapid oli Sonera Stadiumilla parempi prässäämään pallollista pelaajaamme kuin me olimme purkamaan se prässi ja löytämään painopisteen vaihdon kautta tyhjiä alueita kentällä, vapaita pelaajia prässin ulkopuolelta. Siinä meidän pitää parantaa, jotta saamme enemmän vaarallisia hyökkäyksiä aikaiseksi. Tämä koskee niin nopeita vastahyökkäyksiä kuin hitaampiakin hyökkäyksiä. Vastahyökkäyksissä meillä pitää olla parempi ymmärrys siitä milloin lähdemme suoraan vastustajan puolustuslinjan taakse ja milloin löydämme vapaan pelaajan painottomalta puolelta, joka jää heiltä usein auki nousevien laitapuolustajien ansiosta. Olimme muutaman kerran vastahyökkäyksissä erittäin lähellä, nyt haluamme viedä niitä loppuun asti kuten esimerkiksi APOELia vastaan kotona teimme. Pitää myös valmistautua siihen, että vastustaja on parempi kuin viimeksi ja meidän tulee taas olla terävämpiä myös vahvuusalueillamme.

Joukkueen terveystilanne on ottelun alla hyvä ja Lehkosuo pääsee valikoimaan ryhmityksensä täydestä miesvahvuudesta. Muutama pelaajista ei ole vielä täydessä pelikunnossa, mutta mukana on 19 kentälle haluavaa miestä.

  • Meillä on 19 tervettä miestä, eikä kotimaahankaan jäänyt yhtäkään loukkaantunutta. Sinänsä tilanne on hyvä. Parin pelaajan pelikunto ei ehkä ole sataprosenttinen loukkaantumisten ja sairastelujen jäljiltä, mutta kaikki pelaajat ovat käytössä. Nyt pitää vain ratkaista huomisen avauskokoonpano, mutta mieluummin näin päin että vaihtoehtoja on. Isolla osalla pelaajista edellisestä ottelusta on viikko, joten torstaihin päästään aika optimaalisista lähtökohdista, vahvisti “Bana”.

 

Eurooppa liigan play-off -kierroksen toinen osaottelu SK Rapid Wien – HJK torstaina 28.8. kello 21.30 (Suomen aikaa) Ernst Happel -stadionilla Wienissä. Ottelun voit katsoa suorana lähetyksenä YLE TV2:lta.