Otteluennakko: Vahvassa vireessä olevat joukkueet iskevät yhteen Lahdessa

Klubi onnistui palaamaan maanantaina voittojen tielle kahden tasapelin jälkeen, kun VPS kaatui peräti lukemin 5-0. Helsinkiläisten tappiottomien otteluiden putki Veikkausliigassa on jo peräti kymmenen peliä, jonka aikana joukkue on saalistanut peräti 26 pistettä. Edellinen tappio tuli juuri FC Lahdelle toukokuun alussa.

HJK sai Vepsua vastaan roppakaupalla tärkeitä onnistumisia. Sinivalkoisten kannalta erityisen positiivista oli Evans Mensah’n huippupeli. Viime kaudella kahdeksan osumaa viimeistellyt laituri onnistui vaasalaisia vastaan kahdesti sekä alusti yhden maalin. Nuorukaisen alkukausi oli haastava, mutta nyt hanat ovat auenneet kunnolla. Mensah avasi sesongin maalitilinsä viime viikolla KuPS:aa vastaan, mutta on nyt osunut kahdessa edellisessä ottelussa kolmesti. Yhden vaasalaisten oman maalin lisäksi Klubin osumista vastasivat kauden toisensa iskenyt Daniel O’Shaughnessy sekä lisäajalla kauden avausmaalinsa viimeistellyt Roni Peiponen.

HJK

Klubin hyökkäyskalusto on muutenkin ollut väkevässä iskussa alkukesästä. HJK on jäänyt edellisessä kahdeksassa ottelussaan maaleitta vain kertaalleen. Kaikissa muissa otteluissa joukkue on iskenyt vähintään kaksi osumaa ja kahdeksan viime pelin saldona onkin 21 maalia. Näistä on vastannut yhteensä yhdeksän eri pelaajaa, mutta tehokkain on ollut kahdeksan kertaa osunut João Klauss. Yhteensä 12 maalia viimeistellyt Klauss onkin Veikkausliigan maalipörssin kärkisijalla.

Voiton myötä HJK:n asema sarjataulukon kärjessä vankistui. Helsinkiläiset ovat pelanneet 17 ottelua, joiden saldona on 39 pistettä. Ottelun vähemmän pelannut RoPS on toisena, kahdeksan pistettä Klubia perässä.

HJK:n vahvuudesta puuttuvat Akseli Pelvas ja Ville Jalasto. Pelikiellossa ovat Anthony Annan ja Hannu Patronen. Nuorisomaajoukkueiden leireillä olleet Valtteri Vesiaho, Eetu Vertainen ja Enoch Banza ovat jälleen mukana ja valmennuksen käytettävissä.

HJK vs FC Lahti

FC Lahti on ollut HJK:lle viime vuosina haastava vastustaja. Klubi on voittanut joukkueiden kuudesta edellisestä Veikkausliigan kohtaamisesta vain yhden, kun taas Lahti on päässyt juhlimaan täyttä pistepottia kahdesti. Vieraskohtaamisissa HJK on kuitenkin ollut vuosien saatossa vahva. Joukkueet ovat mitelleet paremmuudestaan 21 kertaa Veikkausliigan merkeissä Lahdessa ja Klubi on voittanut näistä 12, kun taas pistejakoon on päädytty viidesti. Lahti on kuitannut kolme pistettä vain neljästi.

FC Lahti

Viime kaudella neljänneksi sijoittunut FC Lahti on esiintynyt myös kuluvalla sesongilla väkevästi. Kuhnurit lähtee perjantain kamppailuun sarjataulukon kolmannelta sijalta, kun eroa Klubiin on 13 pistettä. Lahti on tosin pelannut kaksi ottelua vähemmän.

Niin ikään europeleihin valmistautuva joukkue on ollut viime aikoina hyvässä vireessä: Lahdella on allaan peräti 11 tappiotonta. Kuhnureiden kauden toistaiseksi ainoa tappio tuli huhtikuun lopussa Rovaniemellä.

Lahden tavaramerkiksi ovat muodostuneet tasapelit. Joukkueen kamppailuista peräti kahdeksan on päättynyt pistejakoihin, mikä on Veikkausliigan isoin lukema. Perjantain otteluun Lahti lähtee allaan voitto KuPS:sta Santeri Hostikan lisäaikamaalin myötä, mutta tätä edelsi peräti viiden tasapelin sarja.

Lahtelaisten mainion kauden taustalla on erityisesti tiivis puolustus. Joukkue päästänyt kuluvalla kaudella vain kymmenen maalia, mikä on sarjan toiseksi pienin lukema RoPS:n yhdeksän jälkeen. Kaksi ottelua Kuhnureita enemmän pelannut Klubi on päästänyt vastaavasti 12 takaiskua. Varsinkin viime aikoina lahtelaisten puolustus on ollut rautaa: edellisessä yhdeksässä ottelussa joukkueen verkkoon on tehty vain neljä maalia. Avauspuoliaikojen aikana Kuhnurit on antautunut kauden aikana vain kahdesti.

Maalinteon suhteen Toni Korkeakunnaksen joukoilla on sen sijaan ollut haasteita. FC Lahti on viimeistellyt yhteensä 15 osumaa, mikä on sarjan neljänneksi pienin lukema. Esimerkiksi HJK on vastaavasti onnistunut maalinteossa jo 33 kertaa. Edellisessä yhdeksässä ottelussaan Kuhnurit on iskenyt kertaalleen enemmän kuin yhden maalin pelissä. Joukkueen paras maalintekijä on neljä osumaa iskenyt Henri Anier. Viron maajoukkuepelaajan ruuti on tosin viime aikoina ollut märkää: alla on kahdeksan maalitonta ottelua.

Tämä on osittain seurausta siitä, että FC Lahti pelaa äärimmäisen kurinalaisesti ja virheitä välttäen: tätä korostaa vain yksi tappio kauden aikana. Kuhnurit on erittäin vaikeasti voitettavissa oleva joukkue, mutta hyökkäyspään tehokkuus kärsii riskien minimoimisessa. Lahti onkin tehnyt poikkeuksellisen ison osan maaleistaan erikoistilanteista. Joukkue on myös laukonut Veikkausliigan neljänneksi vähiten. Esimerkiksi HJK:n pelaajista João Klauss ja Filip Valenčič ovat laukoneet yhteensä 77 kertaa, mikä on yli puolet koko lahtelaisten joukkueen laukausten määrästä.

 

FC Lahti vs HJK
Pe 29.6. klo 19.00
Lahden kisapuisto

ISTV esittää ottelun suorana lähetyksenä: Ruutu+ »