Ratkaisujen hetket lähenee – Stadin derbyssä isot panokset

Keskiviikon perinteisessä luokkataistelussa HJK:n ja HIFK:n välillä on lisämausteena useita herkullisia makuja. HJK:n ero kakkosena vaanivaan KuPS:iin hupeni Honka-ottelun tasapelin myötä neljään pisteeseen, HIFK:lla lautasella on paikka kuuden parhaan joukkoon.

Katso videolta Toni Koskelan haastattelu!

HJK vs HIFK
Ke 22.9.2021 klo 18:30
Bolt Arena

Otteluisäntä: K-Citymarket Ruoholahti

Veikkausliigan runkosarjassa on ennen keskiviikon täyttä kierrosta pelaamatta enää kaksi täyttä kierrosta sekä yksi rästiottelu, ja sarjataulukossa on vielä monta herkullista väliä selvitettävänä. HJK on johtanut liigaa alusta asti, ja KuPS on ollut yhtä selvästi sen pahin haastaja. Kaksikko on karannut jo omille teilleen muilta, mutta seuraavista sijoista käydään vielä mielettömän kova kisa.

HIFK:n kampanja selvitä kuuden parhaan joukkoon on äärimmäisen tiukassa. FC Lahden, HIFK:n ja Ilveksen lopullisia sijoituksia saatetaan pahimmassa tapauksessa ratkoa maalierovertailun kautta. Nyt kolmikko on tasapisteissä sijoilla 5-7.

HIFK:lla on Lahteen ja Ilvekseen verrattuna vaikein ohjelma, mutta yksi varapatruuna enemmän. Muiden joukkueiden jo päätettyä runkosarjansa, HIFK kohtaa vielä Hakan rästiottelussa 30.9. Valkeakoskella.

Klubin päävalmentaja Toni Koskela nostaa Kei Kamaran tulon HIFK:n sentteriksi tärkeäksi tekijäksi HIFK:n pelaamisessa.

– Kamara on poikkeuksellisen hyvä liikkumaan boksiin, hän on erittäin hyvä valmistelemaan liikkeensä ja oikeasti pystyy kiihdyttämään ja siitä vielä hyökkää kohti palloa. Niissä tilanteissa Kamara on ollut tosi vaarallinen pelaamissaan peleissä. Ihan erilainen uhka mitä HIFK:lla on aikaisemmin ollut yläkerrassaan.

Klubi, joka voi keskiviikkona ratkaista runkosarjan voiton jo ennen viimeisen kierroksen pelejä, saa viettää runkosarjan lopun kotikentällään. HIFK-ottelun jälkeen viimeisellä kierroksella HJK saa vieraakseen Interin, jonka se voitti pari viikkoa sitten Turussa 3-1.

Kysymys kovasta otteluruuhkasta Veikkausliigassa ja europeleissä saa Koskelan hymähtämään:

– Paljon pelattu tarkoittaa ettei harjoiteltu ole yhtään. Meidän pitääkin pystyä kaivamaan energia yleisöstä ja nauttia siitä, että on paljon isoja pelejä koko ajan pelattavana.

HJK:n kokoonpanosta puuttuvat pitkäaikaistoipilaat Atom TanakaMarkus HalstiKevin Kouassivi-Benissan ja Jakob TånnanderLucas Lingmanin tilannetta tarkastellaa päivittäin. Daniel O’Shaughnessyn kohdalla ei puhuta vakavasta vammasta, ja paluu tarkentuu lähipäivinä. Janne Sakselan paluun tavoite on ensi sunnuntaina. Anthony Olusanyan harjoituksissa saama tälli pitää hänet poissa huomisesta ottelusta.

Vuonna 2015 reilun 40 vuoden tauon jälkeen ohjelmistoon palannut Stadin derby on sisältänyt kerta toisensa jälkeen klassikon aineksia. Keskiviikon ottelu on järjestyksessään jo 80. Kesän ensimmäisessä värikkäässä derbyssä sinivalkoinen oli valttia kun jokeriksi nousi Filip Valenčič, joka maalillaan ratkaisi 1-0 vierasvoiton.

Keskiviikon derbystä Koskela odottaa tiivistunnelmaista.

– Derbyt on aina aika intensiivisiä ja hyvä meininki katsomossa. Hieno tapahtuma ja varmasti suomalaisen jalkapallon helmiä. Se on kuitenkin derby eli ei mikään ihan tavallinen Veikkausliigan peli.

Paikallispelit ovat aina olleet erityisiä otteluita, joihin sekä pelaajat että yleisöt syttyvät. Helsingissä HJK on pysynyt, mutta haastajat ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin. Paikallispelien kulta-ajaksi voi Stadissa lukea 1960-luvun, jolloin pääsarjassa pelasi parhaimmillaan viisi helsinkiläisjoukkuetta. Tähtirintojen pudottua vuonna 1972 nousi Kiffen muutamaksi vuodeksi haastamaan Klubin herruutta. 1980-luvulla paikallispelit loistivat lähinnä poissaolollaan.

1990-luvulla eniten kapuloita HJK:n rattaisiin laittoi pääosin ex-klubilaisista koostunut FinnPa. Ponnistus oli pääsarjassa yhden kauden, vuosituhannen vaihteessa PK-35 ja Jokerit pyrkivät haastamaan HJK:n. 2000-luvun alussa Atlantis liittyi haastajien joukkoon, samoin teki vuosikymmenen loppupuolella lyhyen visiitin Veikkausliigassa suorittanut Vuosaaren Viikingit.

Keväästä 2015 nykyhetkeen HIFK on ollut Klubille se rakas mutta ajoittain ärsyttävä pikkuveli. Kaikkiaan vuonna 1909 pelatun ensimmäisen, ja sitä seuraavien 81 ottelun saldona HJK:lla on 30 ja HIFK:lla 29 voittoa. Tällä kaudella joukkueet ovat pelanneet kolme keskinäistä ottelua, joista Klubi on vienyt nimiinsä jokaisen.

Ruoholahden K-Citymarketin isännöimä jännittävä jalkapalloilta vihelletään käyntiin Boltilla kello 18:30. Liput myy liput.hjk.fi ja suorasta lähetyksestä vastaa Ruutu jo kello 18:10 alkaen.