Tappioton HJK kohtaa voitottoman AC Oulun

HJK:n viiden liigaottelun toukokuu päättyy Boltilla perjantaina, kun vastustajaksi saapuu viime kaudella Ykkösen voittanut sarjanousija AC Oulu.

Lucas Lingman - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK vs AC Oulu
Pe 28.5.2021 klo 18:00
Bolt Arena

Vastakkain asettuu Veikkausliigan tämän hetken ääripäät, joista toisen tavoitteena on mestaruuden uusiminen ja menestyminen eurokentillä, toiselle suoran sarjapaikan saavuttaminen ensi kaudeksi olisi suuri voitto. Ottelun alku on aikaistettu alkamaan kello 18:00.

HJK:n pitkä tappiottomien otteluiden putki sai viime lauantaina jatkoa Seinäjoella, josta Klubi kahden lisäajalla tehdyn maalin voimin haki kolme pistettä. Viimeksi HJK on hävinnyt Veikkausliigassa syyskuussa 2020, kun HIFK voitti paikallisderbyn 4-3, sen jälkeen Klubi on pelannut tappioitta 13 peräkkäistä liigaottelua. AC Oulun HJK on vuosien saatossa kohdannut neljässä liigaottelussa, joista saldona kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä.

Sarjanousijan alkukausi on ollut kaikkea muuta kuin ruusuinen. Neljä ottelua on tuottanut yhtä monta tappiota, ja se on jymähtänyt sarjassa jumbosijalle ainoana pisteettömänä joukkueena.

Viime kaudella Ykkösen voittanut AC Oulu voikin saapua Helsinkiin paineitta. Harva odottaa oululaisilta pistesaalista mestareiden kotiareenalta, mutta mitään syytä avoimiin takin nappeihin ei ole – kaikki ottelut kun on ratkaistava kentällä. ACO:n tehtävää kun saattaa ainakin henkisesti helpottaa Klubin kokoonpanosta maajoukkuekomennuksella olevien Roope Riskin ja Daniel O’Shaughnessyn poissaolot.

AC Oulun liigahistoria sisältää kaksi ranskalaista visiittiä, kun molemmilla kerroilla seura on menettänyt sarjapaikkansa saman tien. Neljän oululaisjoukkueen voimin vuonna 2002 perustettu fuusioseura debytoi pääsarjassa 2007, jolloin liigan viimeinen sija vei hissin takaisin Ykköseen.

Toisella yrittämällään 2010 joukkue päätyi 14 joukkueen liigassa sijalle 11, mutta seuraavan kauden lisenssianomus hylättiin ja oululaiset pudotettiin sarjaporrasta alemmas. Veikkausliigakausi 2011 piti alun perin pelattaman 14 joukkueen voimin, mutta kun AC Oulun lisäksi TamU suljettiin liigasta, päätettiin liigan kutistaminen 12-joukkueiseksi toteuttaa vuotta aiottua aiemmin. 

Vaikka Oulu tunnetaankin paremmin jääkiekostaan, on jalkapallollakin ollut kaupungissa omat kunniakkaat hetkensä. Oulun Palloseura OPS juhli kahta peräkkäistä Suomen mestaruutta vuosina 1979 ja 1980. Molemmilla kerroilla OPS osallistui Euroopan Cupiin, ja molemmilla kerroilla arpa heitti vastustajaksi Liverpoolin.

Syksyn 1980 kotiottelu The Redsejä vastaan päättyi 14000 katsojan riemuksi 1-1. Kotiyleisö sai riemuita myös Englannissa, kun toinen osaottelu päättyi peräti 10-1. Vuotta myöhemmin Liverpool voitti Oulussa 1-0 ja eteni jatkoon yhteismaalein 8-0, voittaen sittemmin koko turnauksen kaadettuaan finaalissa Real Madridin.

Yksi nimi, joka AC Oulun yhteydessä on syytä nostaa, on Nurmela. Oululaisen jalkapallon suurlähettiläs Mika Nurmela pelasi mittavalla pelaajaurallaan 71 A-maaottelua ja esiintyi AC Oulun lisäksi myös mm. HJK:ssa, sekä Ruotsin, Hollannin ja Saksan pääsarjoissa. Legendaaristen TV-kommentaattorien joukkoon “Nure” nousi klassikoksi päätyneellä vuoden 2009 Saksa-Suomi MM-karsintaottelun ennakolla. Nykyisin tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Nurmela kuuluu päävalmentaja Markku Kanervan jalkapallon EM-kisoihin valmistautuvan maajoukkueen valmennusryhmään.

Nurmelan nimeä AC Oulun pelipaidassa nykyisin kantava Mikan poika Anselmi Nurmela on 25-vuotias toisen polven keskikenttäpelaaja, joka kuuluu oululaisjoukkueen tämän kauden kiinnostavimpiin pelaajiin.

Koronarajoitukset pitävät edelleenkin kaikki Bolt Arenan 10 770 katsomopaikkaa tyhjinä. Kello 18:00 alkavan matsin tapahtumat näyttää Ruutu kello 17:45 alkaen.