Valokeilassa: Nikolai Alho #17

 

Nimi:   Nikolai Alho
Numero:   17
Pelipaikka:   Laitahyökkääjä
Pituus/paino:   171 cm / 74 kg
Veikkausliigaottelut/-maalit:   62 / 11

21-vuotias Nikolai Alho on eittämättä yksi Veikkausliigan mielenkiintoisimpia pelaajia. Jalkapallon lisäksi poikkeuksellisia lahjoja löytyy myös musiikista. Ketterä laitahyökkääjä on jo ehtinyt julkaisemaan liudan suosittuja kappaleita, ja loppuvuodesta jo oman EP:nsä, joka kantaa nimeä Chasing Stars. Vaikka lahjoja riittää muuhunkin kuin pelaamiseen, on Alho päättänyt keskittyä nyt pelkkään pelaamiseen ja jättää musiikin toistaiseksi sivummalle.Laiturin paikalla viillettävä Alho on ehtinyt pelata Veikkausliigassa 62 ottelua, joissa on syntynyt 11 maalia ja neljä maaliin johtanutta syöttöä. Viime kausi oli Alhon tähän mennessä paras, ainakin tehojen valossa. Veikkausliigassa vastustajan maaliverkot venyivät nimittäin seitsemän kertaa. Viime kauden tärkeimmän maalinsa Alho iski Wienissä upeasti vapaapotkusta. Maali oli ratkaisevassa roolissa Rapid Wienin kaadossa ja Klubin selviytymisessä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Vapaapotkumaali ei ollut sattumaa, vaan kovan työn tulosta.

-Silloin kun en ole loukkaantuneena treenaan vapareita ja potkuja aina sellaisen 20 minuuttia treenien jälkeen tai omalla ajalla. Aloitin jalkapalloilun 6-vuotiaana ja olen jo nuoresta saakka jäänyt treenien jälkeen potkimaan ja kehittämään potkutekniikkaani. Jalkapallossa mitään ei saa ilmaiseksi, vaan kaikkeen mitä kentällä tapahtuu on vaadittu iso työmäärä.

Toden teolla Alhon ura alkoi vuonna 2000, kun HJK perusti Alhon ikäluokkaan edustusjoukkueen.

-Lehdestä bongattiin mainos että joukkue on perustettu ja siitä asti olen ollut täällä. Pienestä asti unelmani on ollut pelata Veikkausliigassa, maajoukkueessa ja lopulta ulkomailla. Totta kai se luo omaan tekemiseen uskoa, kun osan unelmista on jo päässyt saavuttamaan matkan varrella. 16-vuotiaana kun nousin Klubi 04:n rinkiin ja pääsin pelaamaan paljon tajusin, että tästä voi oikeasti tulla itselle ammatti. Sen jälkeen treenaaminen on kiihtynyt entisestään ja muuttunut kokoajan enemmän ammattimaiseksi.

Alhon tavoitteena lisätä tehojaan

-Jos minulta ennen viime kautta joku olisi kysynyt tavoitteistani, olisin sanonut että tavoitteeni on pitkä ura. Nyt vastaan tähän kysymykseen, että tavoitteenani on pitkä ja ehjä ura. Viime kauden loukkaantumiset olivat todella ikäviä ja toivon etten joudu kokemaan vastaavaa enää koskaan. Vielä kun molemmassa loukkaantumiseen johtaneessa tilanteessa oli niin paljon epäonnea niin se harmitti vieläkin enemmän. Ollaan naurettu kopissa monta kertaa sille, miten loukkaannuin. Huono liukuminen Wienissä ja Mac (Kandji) laskeutui FCK-pelissä polven päälle lisäajalla. Tämän kauden tavoite on kuitenkin olla Veikkausliigan ehdotonta eliittiä ja tehdä paljon tehoja. Viime kausi oli jo hyvä, mutta tällä kaudella pitää parantaa entisestään ja tehdä paljon tehoja.

Yksi Alhon suurimmista unelmista on pelata ammatikseen Englannissa. Alhon englantilaisen äidin myötä kulttuuri on tuttu jo valmiiksi ja veri vetää saarivaltioon pelaamaan.

-Olisihan se ihan älyttömän siistiä pelata siellä. Toki Englannissa taso on kova ja kilpailu todella rajua, joten tämän unelman eteen on tehtävä vielä paljon töitä. Oma kulttuurini on kuitenkin vähän brittimäistä, joten se varmaan tuntuisi aika kodilta. Uskon omaan jokapäiväiseen tekemiseeni ja siihen, että kaikki on mahdollista. Minulla on aina ollut kova itseluottamus jalkapallon suhteen ja mielestäni ilman sitä on vaikea menestyä.

Alhon vapaapotkumaali Wienissä oli ratkaisevassa osassa, kun Klubi selvitti tiensä Eurooppa-liigaan. Samaisessa Rapid Wien -ottelussa Alho loukkasi jalkansa ja tiesi siltä seisomalta, että edessä on pitempi lepotauko.

-Se ilta oli kyllä melkoista tunteiden vuoristorataa. Olimme saavuttaneet jotain mahtavaa pääsemällä lohkovaiheeseen ja sitten taas kääntöpuolena tiesin, etten ainakaan muutamassa ensimmäisessä pelissä pääse pelaamaan, kun jalka meni sököksi. Onneksi kuntouduin kuitenkin ajoissa ja ehdin pelaamaan lohkovaiheessa. Kokemus oli hieno ja vastukset kovia.

-Jos Veikkausliigaan vertaa, niin pelin nopeus ja vastustajan vaarallisuus olivat täysin eri luokkaa. Lohkovaiheen pelit olivat myös aika paljon fyysisempiä kuin kotimaassa. Pärjäsimme hyvin ja mielestäni se johtui suurimmaksi osaksi loistavasta joukkuehengestämme.

Vapaa-ajallakin jalkapalloa ja musiikkia

Jalkapallon ohessa Alholla menee paljon aikaa musiikin kanssa hommailuun, vaikka hän onkin viime aikoina vähentänyt sen parissa työskentelyä. Vapaa-aikana tunnit kuluvat myös muun muassa paljon kaverien kanssa hengailussa ja huippufutiksen katselussa.

-Nyt keskityn täysillä futikseen ja jätän musiikin vähän sivummalle. Kokonaan en aio musiikin tekemistä lopettaa missään vaiheessa, sillä se on kuitenkin minulle tosi tärkeä asia. Etenen tämän asian kanssa vähän fiilispohjalla, enkä ota mitään ylimääräsiä paineita musiikista. Musiikki vie ison osan vapaa-ajastani, mutta kyllä sitä muutakin kerkeää tekemään. Hengataan usein frendien kanssa ja saatetaan kattoa vaikka Valioliigaa tai Mestarien liigaa. Kaikki kanavapaketit on hommattu ja kyllä niitä matseja tulee vapaalla aika paljon katottua, oikeastaan aina vain kun on mahdollista. Vapaailtoina pyrin rentoutumaan mahdollisimman paljon, jotta seuraavana päivänä taas peli kulkee treeneissä.

Intohimoisena Manchester Unitedin fanina tunnettu Alho myöntää, että ManUn pelien seuraaminen hermostuttaa enemmän, kuin itse kentälle meneminen ennen omia pelejä.

-Ainakin viime vuonna ManUn pelit nosti pulssin aina korkealle, naurahtaa Alho.