VPS vastassa Lehkosuon ensimmäisessä liigapelissä

HJK aloitti keskiviikkona Suomen Cupin puolivälierässä Hakaa vastaan uuden aikakauden, kun Mika Lehkosuo luotsasi joukkuetta ensimmäistä kertaa. Ensiaskeleet olivat vakuuttavat, sillä Klubi haki loistavan 3-0 -voiton Valkeakoskelta ja eteni jo Suomen Cupin välieriin. Sunnuntaina edessä on ensimmäinen Veikkausliigapeli Lehkosuon alaisuudessa, kun Klubi matkustaa Vaasaan kohtaamaan VPS:n. Vahvan alun kaudelleen saanut VPS on kaikkea muuta kuin helppo ensimmäinen koetinkivi, mutta Lehkosuo on optimistinen ensimmäisen viikkonsa aikana nähdyn perusteella.

– On vaikea sanoa miten nopeasti uudet asiat näkyvät otteluissa. Käytännössä ollaan nyt puolustamisen ja hyökkäämisen asiat käyty yhden kerran läpi kentällä lyhyesti. Eivät ne tietysti mitään järjettömän uusia asioita ole, pikkuhiljaa alamme tekemään niitä laadukkaammin ja laadukkaammin joukkueena pelissä. Meillä on paljon hyviä pelaajia, ja ensivaikutelman perusteella heidän oppimiskykynsä on hyvällä tasolla. Periaatteiden ja taktisten asioiden ymmärtäminen on monella pelaajalla hyvin hallussa, sen päälle on hyvä rakentaa, kertoi Lehkosuo.

HJK:lle kauden alku Veikkausliigassa on ollut vaikea. Viidestä ensimmäisestä ottelusta joukkue on kerännyt seitsemän pistettä ja vain kaksi voittoa. Peli ole asettunut vielä uomiinsa toivotulla tavalla, eikä onnikaan ole ollut joukkueen puolella. Vaasalaiset taas ovat onnistuneet lähes kaikessa. Neljä ottelua pelannut VPS on sarjassa toisena otettuaan ensin kaksi niukkaa taisteluvoittoa ja haettuaan viime viikon keskiviikkona arvokkaan vierastasapelin MYPAlta. Välissä joukkue ehti kärsiä tappion IFK Mariehamnille, mutta saarelaisten käytettyä edustuskelvottomia pelaajia nappasi VPS onnekkaat pisteet häviölläkin.

– Kiireinen, työntäyteinen viikko on ollut. Ihan ensin meillä on paljon tekemistä, jotta saamme minun rutiinini istutettua joukkueeseen, lähtien treenipalaverikäytännöistä ja päättyen tietysti kentälle. Alamme yhdessä oppia, mitä puolustettaessa ja hyökättäessä pitää tehdä. Töitä tehdään aina sen seuraavan pelin eteen ja nyt se on jo ovella, intoili “Bana”.

Viime kauden kohtaamiset olivat tasaisia koitoksia. VPS onnistui toukokuussa hakemaan täydet pisteet Helsingistä 2-1 -voitolla toisen puoliajan rynnistyksen jälkeen, mutta heinäkuussa Klubi pääsi näyttämään kaapin paikan 3-0 -voitolla Sonera Stadiumilla. Silloin ottelun ratkaisivat Sakari Mattila hirvittävä pyssytys 30 metristä ja Rasmus Schüllerin häikäisevä volley rangaistusalueen kulmalta. Kauden lopussa joukkueet pelasivat Vaasassa 1-1 -tasapelin, joka lähes varmisti HJK:n mestaruuden ja auttoi VPS:n kohti kolmatta sijaa ja europelejä.

Valmentaja Olli Huttunen on rakentanut Vaasaan vaarallisen vastahyökkäysjoukkueen, joka tiiviillä puolustamisellaan ja salamannopeilla vastahyökkäyksillään kykenee horjuttamaan vahvintakin joukkuetta. HJK:lla on kuitenkin lääkkeet valmiina VPS:n kaatoon.

– VPS puolustaa tiiviisti koko joukkueena, mutta siellä on aukkoja joita pitkin pääsemme etenemään maalipaikoille. Heitä vastaan ei ole montaa maalia tehty: kaksi, ja nekin ovat molemmat erikoistilanteista. Varsinkin se viimeinen puolustuslinja on vahva. Hyökkäämisessä he ovat parhaimmillaan vastahyökkäyksissä, keskityksissä ja erikoistilanteissa. Keskitymme niihin 10 prosenttia enemmän kuin tavallisesti, mutta vastassa on hyvä joukkue, joka voi iskeä mistä vaan. Puolustuspelimme täytyy olla yhtenäisempää kuin se oli Valkeakoskella, puolustuslinjamme täytyy toimia paremmin kuin Hakaa vastaan. Meidän pitää antaa toisillemme parempi tuki puolustuspelissä. Hyökkäyspelissä Valkeakoskella näkyi jo hetkittäin oikeita asioita. Meidän täytyy vain toistaa niitä tehokkaammin ja tehokkaammin, analysoi Lehkosuo.

Poissaolojen suhteen tilanne on sama kuin keskiviikkona. Cupin ottelusta pois jääneet Mikael Forssell, Mika Väyrynen ja Mac Kandji ovat vielä VPS-pelin aattona kysymysmerkkejä loukkaantumisten vuoksi. Kolmikko on päässyt aloittamaan harjoittelun, mutta riskejä kuntoutumisen kanssa ei oteta. Muilta osin joukkue pääsee liikkeelle täydessä vahvuudessa.

VPS – HJK sunnuntaina 4.5. kello 18.30 alkaen Hietalahden jalkapallostadionilla.