HJK Klubi 04 otti kauden toisen voittonsa

Testipelaaja Yusuf Nayara laukoi komean maalin.

HJK Klubi 04. Photo: © Jussi Eskola

HJK Klubi 04 vs Honka Akatemia 2–1

HJK Klubi 04:n harjoituspelit jatkuivat lauantaina Saharassa paikalliskamppailulla FC Hongan Akatemiaa vastaan. Kahden pelaajistoltaan nuoren ryhmän vauhdikkaassa ottelussa kotijoukkue oli lopulta parempi maalein 2–1 (2–1).

Peli oli alusta loppuun asti kovatempoinen ja hallinnaltaan vaihteleva. Espoolaiset olivat ensimmäisellä puoliajalla aktiivisempi osapuoli, ja toinen puoliaika puolestaan mentiin pääasiassa nollanelosen tahtipuikon mukaan. Pelissä nähtiin myös harvinainen tilanne, kun molemmat ottelussa tuomitut rangaistuspotkut (yksi molemmille joukkueille) epäonnistuivat.

Nollanelosen kokoonpanossa oli muutama muutos edelliseen kamppailuun. Perusryhmitys oli 4–3–3, vaikka se elääkin jonkin verran tilanteiden mukaan. Maalissa aloitti Jaaso Jantunen, puolustuslinjassa oikealla Oscar Häggström, toppariparina Haruna Abubakar ja Alex Lietsa sekä vasemmalla Ville Vuorinen. Keskikentän kolmion muodostivat Anton AaltonenKaius Hardén ja Liam Möller. Ylin kolmikko puolestaan oli Yusuf Nayara vasemmalla, Erikson Carlos keskellä ja Daniel Rökman oikealla.

Vierasjoukkue aloitti selvästi vahvemmin. Joukkue oli energisempi ja vaarallisempi ensimmäisten 20 minuutin aikana. Nollanelosella oli ensimmäisellä puoliajalla vaikeuksia saada oma korkea prässinsä onnistumaan. Näin Honka onnistui toistuvasti avaamaan omaa peliään. Espoolaiset ottivatkin ansaitun johdon reilun vartin jälkeen.

Oli myös todella lähellä, että johto olisi ollut kahden maalin mittainen, mutta Hongan rangaistuspotku kuitenkin epäonnistui paria minuuttia aiemmin. Vierasjoukkueen avausmaali oli esimerkki nollanelosen epäonnistuneesta prässistä. Honka pääsi etenemään oikealta laidalta, josta pelattiin pitkä pystysyöttö nollanelosen rangaistusalueen tuntumaan. Syöttöä seurasi nätti pudotus päällä, josta Aleksi Jännes laukoi pallon hallitusti vastapallosta maaliin ohi Jaaso Jantusen.

Kesken Hongan vahvan otteen HJK Klubi 04 kuitenkin tasoitti pelin. 22. minuutilla helsinkiläiset etenivät Hongan boksin sisään oikealta laidalta. Vierasjoukkueen purku oli huono, pallo tuli rangaistusalueen ulkopuolelle testiottelussa olleelle Yusuf Nayaralle, joka laukoi pelivälineen upeasti 18 metristä yläkulmaan.

Tasoituksen myötä peli myös tasoittui hieman: Honka ei saanut enää alun kaltaisia vaarallisia tilanteita, mutta myös kotijoukkueen pallonhallinta parani. Jo avausjaksolla lopulla syntynyt voittomaali tuli helposti. Pirteästi koko pelin esiintynyt oikean laidan Daniel Rökman onnistui pari minuuttia ennen taukoa katkaisemaan vierasjoukkueen rangaistusalueen sisällä Hongan puolustuksen harhasyötön omalle maalivahdille – sijoitus tyhjään maaliin merkitsi, että tauolle mentiin nollanelosen maalin johdossa hieman pelitapahtumien vastaisesti.

Toisella puoliajalla vierasjoukkue vaihtoi paljon pelaajia, mutta nollanelosen päävalmentaja Miika Nuutinen lähetti kentälle samat kenttäpelaajat kuin avausjaksolla. Maalissa Matias Niemelä tuli Jaaso Jantusen tilalle.

Vaikka muita uusia miehiä ei tullutkaan kentälle, HJK Klubi 04 aloitti puoliajan huomattavasti ensimmäistä paremmin, eikä Honka päässyt enää peliin sisään avausjakson alun tapaan. Kotijoukkue sen sijaan tuhlasi useammankin maalipaikan joko vääriin syöttövalintoihin tai heikkoihin laukausyrityksiin. Peliväline saatiin toki pari kertaa Hongan maalikehyksiin. Paras tilanne lisätä johtoa tuli aivan pelin lopussa, kun vasemmalta laidalta boksin sisään leikannut Luigi Morães kaadettiin. Morães asettui itse laukomaan tilanteesta tuomittua rangaistuspotkua mutta veti sen Hongan maalivahdin ulottuville. Näin loppuluvut 2–1.

Päävalmentaja Nuutisen mukaan peli ei voitosta huolimatta kulkenut täysin suunnitelmien mukaan.

– Alku oli vaikea, emme päässeet kunnolla peliin kiinni. Honka otti ohjat, kun prässimme ei toiminut. Lisäksi menetimme omassa pallollisessa pelissämme pelivälineen liian helposti. Tasoitusmaalimme jälkeen peli muuttui paremmaksi. Puoliajan lopulla kamppailimme jo tasaisesti.

– Emme tehneet tauolla vaihtoja, koska halusimme antaa samoille pelaajille mahdollisuuden korjata otettaan. Tämä onnistuikin, koska pelimme oli heti puoliajan alusta lähtien paljon parempaa. Nyt pystyimme voittamaan palloja useammin ylhäällä. Osittain tämän seurauksena pääsimme luomaan paljon enemmän paikkoja. Toisen jakson esitys oli toistaiseksi parasta peliämme harjoituskaudella. Olin erityisen tyytyväinen siihen, että onnistuimme niissä asioissa, joita olemme viime aikoina harjoitelleet, Nuutinen kiitteli ryhmäänsä.

HJK Klubi 04 vs FC Honka Akatemia 2–1 (2–1)

16′ Aleksi Jännes 0–1
22′ Yusuf Nayara 1–1
43′ Daniel Rökman 2–1

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Jaaso Jantunen (45. Matias Niemelä) – Ville Vuorinen (57. Viggo Blummé), Haruna Abubakar, Alex Lietsa, Oscar Häggström – Kaius Hardén (76. Otto Hannula), Anton Aaltonen, Liam Möller (65. Luigi Morães) – Yusuf Nayara (57. Dylan Hayes), Erikson Carlos (65. Gué), Daniel Rökman (82. Hardén takaisin kentälle)

HJK Klubi 04:n seuraava harjoitusottelu on lauantaina 26. helmikuuta klo 19.00 Talin hallissa, vastassa Ilves/2.

Teksti: Juha Valla