HJK Klubi 04 valmistautuu uudistuneena kauteen

Miesten reservijoukkueen tavoitteena on saavuttaa jälleen Ykkösen sarjapaikka kahden vuoden sisällä.

HJK Klubi 04
HJK Klubi 04:n avauskokoonpano harjoitusottelussa Ilvestä vastaan.

HJK Klubi 04:llä on edessään joukkueen historian 19. kausi. HJK:n miesten kakkosjoukkue on aina pelannut joko toiseksi tai kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla. Viime vuonna joukkue putosi historiansa kuudennella Ykkösen kaudella sarjaporrasta alemmaksi.

Nyt joukkue lähtee hakemaan uutta nousua Ykköseen uudella valmentajatiimillä, Miika NuutisenTuomas Silvennoisen ja analyytikko Henri Jussilan johdolla. Valmennustiimissä jatkavat viime kaudelta maalivahtivalmentaja Marko Frantsi ja talenttivalmentaja Aleksi Lalli sekä Mikko Lignell.

Putoamisen myötä myös pelaajisto on muuttunut rajusti: joukkueen rungon muodostavat nyt vuosina 2003–2005 syntyneet poikien maajoukkuepelaajat.

HJK Klubi 04:llä keskeinen asema HJK:n nuorten pelaajien kehityskaaressa. Se on paikka, jossa seuran lahjakkaimmat nuoret pelaajat yleensä saavat ensimmäiset kokemuksensa miesten jalkapallosta B-juniorien SM-sarjan jälkeen. Koko joukkueen olemassaolon aikana haasteena on ollut löytää paras mahdollinen taso pelaajien kehittymiselle: Useimmille B-ikäisille tai vähän vanhemmille talenteille Kakkonen ei ole aivan riittävän tasokas, mutta toisaalta Ykkönen on usein osoittautunut hiukan liian kovaksi. 

Kun HJK Klubi 04:llä on nyt alla kolme harjoitusottelua, seuran urheilu- ja kehitysjohtaja Miika Takkulavalottaa HJK:n tavoitteita nollanelosen suhteen.

Minkälainen on HJK Klubi 04:n rakenne kaudella 2022?

– Viime vuoden putoamisen seurauksena joukkueen pelaajisto muuttui luonnollisesti huomattavasti. Teimme vuonna 2019 kolmen vuoden johdonmukaisen suunnitelman nostaa HJK Klubi 04 Ykköseen ja pitää se siellä. Ensimmäinen osa tavoitteesta onnistui suunnitelman mukaisesti. 

– Toinen osa jäi valitettavasti vajaaksi, vaikka olimme analysoineet tarkasti, millä toimenpiteillä mahdollistamme säilymisen. Tämä tarkoitti panostamista sopimusrakenteisiin, jotta jatkuvuus avainpelaajien osalta on nousun jälkeen mahdollisimman korkea sekä pelaajabudjetin nostamista, jotta saamme muutamia lisävahvistuksia ulkopuolelta. Monilta osin pelaajasopimukset oli suunniteltu siten, että Ykkösessä säilyttäessä suurin osa joukkueesta pysyisi kasassa. Siitä olisi hyvä lähteä pelaamaan toista kautta peräkkäin samalla rungolla.

– Tuttuun tapaan vahvistamme joukkuetta muutamalla kokeneella pelaajalla myös tulevalle kaudelle. HIFK:n Veikkausliiga-joukkueessa pelannut brasilialainen Erikson Carlos on tällainen lisäys. Haemme vielä muutamaa vastaavanlaista pelaajaa. Helmikuun aikana meille tulee testipelaajia niin kotimaasta kuin rajojemme ulkopuoleltakin.

Kuinka tärkeä osa HJK Klubi 04 on HJK:n pelaajakehityspaletissa?

– HJK Klubi 04 on klubilaisen akatemiapolun tärkein joukkue. On myös täysin olennaista, että pelaajat itse tiedostavat tämän. Aika nollanelosessa määrittää usein koko uran suunnan: tässä vaiheessa ratkaistaan, nouseeko pelaaja Veikkausliiga-joukkueen rinkiin ja sitä kautta mahdollisesti vieläkin suurempiin ympyröihin.

Mistä löytyi uusi valmentaja Miika Nuutinen?

– Kartoitimme laajasti vaihtoehtoja niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Miika Nuutisella oli erinomaiset näytöt Käpylän Pallon B-nuorista pienemmillä resursseilla toimivasta seurasta. Työhaastattelussa kävi ilmi, että hänen jalkapallofilosofiansa ja pelaajakehityksensä pääperiaatteet sopivat yhteen seuramme pelaajakehityksen päävalintojen kanssa. Lisäksi olin nähnyt hänen johtamiaan harjoituksia. Niissä vaikutuin hänen vaatimustasostaan sekä omalle valmennustiimilleen että pelaajille.

Mikä on joukkueen tavoite?

– Aloitamme nyt uusien valmentajien kanssa määrätietoisen kahden vuoden projektin, jonka tavoitteena on Ykkösen sarjapaikka viimeistään kaudeksi 2024. Vaikka on rehellisesti todettava, että Suomessa Kakkosen ja Ykkösen tasoero on varsin suuri, meidän omassa toiminnassamme ei saa tapahtua pienintäkään tason laskua. Joukkueen arjen on oltava parasta nuorten valmennusta Suomessa ja kansainvälisesti kilpailukykyistä. 

– On myös muistettava, että HJK on onnistunut vuosien varrella kehittämään loistavia pelaajia myös niinä vuosina, kun nollanelonen on pelannut Kakkosessa. Paras esimerkki tällaisesta oli Joel Pohjanpalon huima 33 maalin kausi vuonna 2011. 

Keitä pelaajia kannattaa seurata?

– On joukkueen vastuulla pelata niin hyvin, että parhaimmat yksilöt nousevat esiin ja heitä halutaan tulla katsomaan. Muuten on turha pelata nollanelosessa. Toivottavasti mahdollisimman moni ottaa tämän haasteen kunnianhimoisesti vastaan. Kun onnistuu HJK Klubi 04:ssä viikosta toiseen, niin yleensä löytää itsensä pian miesten liigajoukkueen harjoituksista. Päävalmentaja Toni Koskela seuraa todella tiiviisti joukkueen pelejä. 

HJK Klubi 04 on pelannut historiansa aikana Ykkösessä kuusi kautta mutta säilynyt vain kahdesti. Miksi säilyminen on ollut niin vaikeaa?

– Peruslähtökohta on se, että Ykkönen on Suomessa paljon kovempi sarja kuin Kakkonen. Kun nollanelonen on ns. pelaajakehitysjoukkue, meidän haasteemme on aina ollut lupaavimpien pelaajien kehittymisen sekä joukkueen menestymisen yhdistäminen optimaalisella tavalla. 

– Ykkösessä tiettyjen pelaajakehitystä tukevien pelillisten valintojen tulisi olla vahvemmin alisteisia tuloksen tekemiselle. Olemme viime vuosina käyttäneet paljon aikaa asian miettimiseen. Meidän tulee vielä paremmin ymmärtää, mitä pelitekoja vaaditaan, kun kilpailu ja vastustajat kovenevat. 

– Esimerkiksi miten toimimme vieraspelissä huonolla nurmikentällä ensimmäisen 20 minuutin aikana, kun omaa pelinavaamis- ja rakenteluvaihetta on haastava toteuttaa? Miten tukahdutamme kesken pelin vastustajan hyvän otteen? Miten puolustamme erikoistilanteita, joissa lähtökohtaisesti olemme altavastaajia ja niin edelleen?

– Peliteot löytyvät yleensä pitkäjänteisen harjoittelun ja kokemuksien kautta. Meidän on kuitenkin löydettävä keinot kasvattaa pelaajiamme tuloksentekoon jo varhaisemmassa vaiheessa. Tämä ei tietenkään saa tapahtua siten, että teemme liikaa kompromisseja pelaajakehitysvalintojemme tai peli-identiteettimme kanssa. Vaikka pystyimme viime kaudella pelillisesti haastamaan useimmat vastustajat, liian moni yksityiskohta oli kuitenkin riittämättömällä tasolla. Esimerkkinä voisi mainita erikoistilanteiden puolustamisen. Me päästimme kauden aikana 16 erikoistilannemaalia. Tähän tilastoon 30 prosentin parannus olisi todennäköisesti riittänyt sarjapaikan säilyttämiseen. 

– Lisäksi olemme yrittäneet pelaajahankinnoissamme löytää HJK Klubi 04:n ryhmään ns. tukipelaajiksi juuri oikeanlaiset tyypit. Viime kaudella näitä olivat mm. Tommi JänttiDidí GauchoChris James ja MattiPeltola. Kesän ikkunassa hankimme lisäksi Baba MensahinPatrik Raitasen ja Taddeus Nkengin

– Sen lisäksi tulee monia pelikentän ulkopuolisia, tärkeitä asioita. Kiteytettynä: onko pelaaja hyvä roolimalli nuorille lupauksille? Viime vuosilta Valeri Minkenen on paras esimerkki erinomaisesta tukipelaajasta. 

HJK Klubi 04

HJK Klubi 04:n pelaajatilanne 7.2.2022

Maalivahdit

Jaaso Jantunen
Matias Niemelä
Aleksi Partanen

Puolustajat

Taavi Arminen
Kailash Bhandari
Michael Boamah
Oscar Häggström
Ville Vuorinen
Miska Ylitolva

Keskikenttä

Anton Aaltonen
Viggo Blummé
Benjamin Dahlström
Niilo Kujasalo
Luigi Morães
Liam Möller
Daniel Rökman
Aaro Toivonen

Hyökkääjät

Ricardo Gué Rosa Cardoso
David Ezeh
Erikson Carlos
Kaius Hardén
Kai Meriluoto

Näiden pelaajien lisäksi HJK Klubi 04:n otteluissa tullaan näkemään lupaavia pelaajia HJK BSM-joukkueesta.

Katso lisää: Squad & Staff »

HJK Klubi 04:n sovitut harjoitusottelut:

La 12.2.2022 17:00 HJK Klubi 04 vs Honka Akatemia – Sahara
La 26.2.2022 19:00 HJK Klubi 04 vs Ilves/2 – Talin halli