HJK Klubi 04 voittoon Tampereella vanhojentansseista huolimatta

HJK Klubi 04 jatkaa tappiottomana Kakkosen B-lohkossa. Perjantaina klubilaisille sai antautua Tampereella paikallinen Ilves-Kissat selvin 4–1 (3–0) -lukemin. Klubi on nyt sarjan kärjessä, tosin ottelun enemmän pelanneena kuin useimmat muut joukkueet.

Jakob Tånnander - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Jakob Tånnander torjui vakuuttavasti Ilves-Kissojen vieraana.

Ilves-Kissat vs HJK Klubi 04 1–4 (0–3)

Ilves-Kissojen sarjan ensimmäinen kotiottelu pelattiin Kaupin tekonurmella viileässä säässä noin sadan silmäparin edessä. Avauspelissä tamperelaiset olivat viikko sitten hävinneet SalPalle 2–4.

Ottelu oli aikamoinen hurlumhei-kamppailu, jossa mentiin isokokoisella kentällä päästä päähän. Vaikka loppunumerot olivat selvät, perjantain peli ei ollut täysin sellaista, mitä päävalmentaja Miika Nuutinen toivoisi suojateiltaan näkevänsä.

Pelin ikävin uutinen oli vaihdosta sisään tulleen Luigi Moraesin loukkaantuminen. Ontuminen viittaa siihen, että brasilialainen ei aivan heti palaa kentille.

– Aika sekava peli, vaikka saimme kamppailuun lentävän lähdön. Me emme pystyneet ottamaan peliä missään vaiheessa täysin kontrolliimme. Kentällä oli isoja tiloja, jotka kutsuivat etenemään nopeasti, mutta samalla pelaajien väliset etäisyydet kasvoivat välillä liian suuriksi. Tämän seurauksena emme usein onnistuneet vastaprässissämme. Lopputuloksena peli aaltoili enemmän kuin olisimme halunneet ja jouduimme puolustamaan liian pitkiä aikoja, Nuutinen analysoi.

Nuutisen ylimääräisenä haasteena perjantaina oli se, että moni nuoren joukkueen pelaajista oli pelin sijaan pyörähtelemässä parketilla vanhojen tansseissa. Näin joukkueesta puuttui mm. kapteeni Niilo Kujasalo. Kapteenin virkaa hoiti tällä kertaa toppari Gentrit Kovaqi.

Koulumaailman juhlan poissaoloja pystyttiin paikkaamaan kolmella Veikkausliigaryhmän pelaajalla maalivahti Jakob Tånnanderin lisäksi mukana olivat vasempana puolustajana Janne Saksela sekä oikean laidan linkkinä Pyry Soiri.

Vierasjoukkue aloitti pelin vahvasti ja otti pallonhallinnan heti itselleen. Jo neljännellä minuutilla Pyry Soirilla oli hyvä veto Ilves-vahti Joni Miettisen harhasyötön jälkeen.

Klubi siirtyi johtoon 8. minuutilla: Ilveksellä oli kulmapotku, jonka jälkitilanteesta peliväline tuli keskikentälle Anton Aaltoselle. Tämä siirsi vauhdissa vasemmalla olleelle Ricardo Cardosolle, joka kuljetti ja lähti rangaistusaluetta lähestyttyään haastamaan Ilves-puolustajaa. Hiukan epäselvässä tilanteessa Ilves-pelaaja kaatui, ja pallo tuli Aaro Toivoselle 16-rajan tuntumaan. Tämä otti yhden kosketuksen ja laukoi pallon hallitusti takayläkulmaan ohi maalivahti Miettisen.

Vain pari minuuttia myöhemmin Klubi oli jo kahden maalin johdossa. Tällä kertaa maalintekijä Toivonen syötti keskikentällä oikealle Pyry Soirille, jolla oli paljon tilaa edetä kohti vasenta puolustajaa Patrik Aholaa. Soiri sai 1v1-tilanteessa boksin sisällä jalkansa vapaaksi ja laukoi tulisesti kohti Miettistä. Tämä onnistui torjunnassaan vain puolittain ja tiputti paluupallon muutaman metrin päähän eteensä. Soiri ehti reboundiin ensimmäisenä ja sijoitti lähietäisyydeltä varmasti Klubin toisen osuman.

Kahden maalin tappioasemassa kotijoukkue sai ensimmäisen kerran kiinni pallonhallinnasta. Kun Klubi piti palloa, tamperelaiset rupesivat taklaamaan tiukemmin, eikä aina sääntöjen mukaisesti. 16. minuutilla Kissojen Phil Ngulube sai keltaisen kortin vaarallisen näköisestä ”pulkkataklauksesta”. Onneksi Kailash Bhandari ei satuttanut itseään tilanteesta pahemmin. Kortin väri tilanteesta olisi voinut olla myös punainen.

Avausjakson viimeiselle kymmenminuuttiselle asti peli aaltoili aika tasaisesti. 36. minuutilla Klubin kolmas maali oli lähellä upean hyökkäyksen päätteeksi. Puolen kentän tuntumassa Soiri syötti oikeaan laitaan Aaro Toivoselle, joka lainasi pelivälineen takaisin boksin sisälle Ilves-puolustuksen selustaan juosseelle Soirille. Tämä jatkoi pallon välittömästi ensimmäisellä kosketuksella keskelle Erikson Carlosille, joka päästi pelivälineen älykkäästi menemään eteenpäin. Näin pallo tuli Anton Aaltoselle, joka pääsi laukomaan täysin vapaasti hiukan rangaistuspotkupisteen takaa. Ilveksen maalivahti Joni Miettinen oli kuitenkin tullut hyvin vastaan ja pystyi torjumaan laukauksen.

Pari minuuttia myöhemmin Aaltonen pääsi yrittämään uudestaan paremmalla menestyksellä. Tällä kertaa Pyry Soiri onnistui katkaisemaan kotijoukkueen avaamisen noin 30 metriä maalista. Pallo liikkui Aaro Toivosen kautta Ricardo Cardosolle, joka puolestaan syötti Erikson Carlosille boksin sisään. Tilanne näytti jo kuivuvan kokoon, kun Carlos ajautui päätyyn. Hän onnistui kuitenkin syöttämään takaviistoon Anton Aaltoselle, jonka erinomainen, matala laukaus painui vastustamattomasti Ilves-maalin takakulmaan.

Kun lisämaaleja ei avausjaksolla enää nähty, pukukoppeihin mentiin Klubia ehkä hiukan mairittelevassa kolmen maalin johdossa.

Toisen puoliajan ensimmäiset 15 minuuttia mentiin tasaisesti. Vierailla ei ollut kovin vaarallisia paikkoja, mutta Ilveksellä oli muutama, joista vaarallisin oli 53. minuutilla tullut Toni Paukkerin kaukoveto, joka näytti hipaisevan HJK-maalin tolppaa.

57. minuutilla syntynyt tamperelaisten kavennusmaali ei täten tullut pelitapahtumien vastaisesti. Valitettavasti jälleen kerran nollaneloselle tehtiin maali erikoistilanteesta. Ilves-Kissat sai kulmapotkun vasemmalta. Erkka Helmisen lähettämä kulma kiertyi HJK:n maalin eteen ”viitosen” rajalle, jossa oli peräti neljä Ilves-pelaajaa vapaana Jakob Tånnanderin edessä. Viime vuonna PK-35:n riveissä Ykkösessä esiintynyt Gerald Ben sai yrittää kahdesti lähietäisyydeltä. Klubin ruotsalaismaalivahti venyi kahteen erinomaiseen reaktiotorjuntaan.

Pallo lensi jo hiukan sivulle, mutta Patrik Ahola sai suunnattua vielä yhden laukauksen kohti vieraiden maalia. Tånnander sai vielä tähänkin jalkansa väliin, mutta avustavan tuomarin mukaan pallo oli ehtinyt ylittää maaliviivan.

Maalin jälkeen päävalmentaja Nuutinen teki triplavaihdon; David Ezeh tuli kärkeen Ricardo Cardoson tilalle, Kaius Hardén korvasi Erikson Carlosin ja Anton Aaltonen vaihdettiin Daniel Rökmaniin.

Maalin jälkeen nähtiin tiukkaa taistelua puolin ja toisin, kun molemmat joukkueet yrittivät ottaa pelistä etuotteen. Klubin vaihtopelaajista esiintyi pirteimmin Rökman, joka toi vauhtia vasempaan laitaan. Molemmilla oli omat paikkansa; Klubin vaarallisin tilanne oli 68. minuutilla, kun Hardén pääsi laukomaan täysin vapaasti reilusta viidestä metristä hienon hyökkäyksen päätteeksi – tällä kertaa valitettavasti päin maalivahtia.

Kotijoukkueen paras kavennusmahdollisuus puolestaan tuli vajaa 10 minuuttia myöhemmin. Päätuomari Ayhan Dag vihelsi Ilves-Kissoille suoraan vapaapotkun reilusta 20 metristä. Iranin A-maajoukkuettakin urallaan edustanut Milad Zanidpour laukoi vihaisesti, mutta Tånnander venytti nyrkkinsä erinomaisesti tämänkin vedon eteen.

79. minuutilla Pyry Soiri tuli vaihtoon ja hänen tilalleen meni Luigi Moraes, joka ei valitettavasti ehtinyt olla kentällä kuin muutaman minuutin, kun hän kaatui hiukan epäselvässä tilanteessa ja loukkasi jalkansa. Loppuajaksi Moraesin tilalle tuli Haruna Abubakar.

Loppuhetkillä kotijoukkueen paras puhti oli mennyt. Tämä edesauttoi nollanelosen pallonhallintaa. Aivan pelin lopussa Klubilla oli todella pitkä palloralli kotijoukkueen kenttäpuoliskolla, jonka päätteeksi Altti Hellemaa ujutti pelivälineen aivan rangaistusalueen rajalla Daniel Rökmanille. Tämä pääsi nokikkain maalivahti Miettisen kanssa. Rökman onnistui vielä ohittamaan Ilves-vahdin ja sijoittamaan tyhjään maalin loppunumerot sinetöineen osuman.

Epävirallinen pyttykerho palkitsee ottelusta Jakob Tånnanderin, joka oli maalissa erittäin luotettava. Myös viime peleissä hyvin peliaikaa saanut Kailash Bhandari oli eleettömän varma.

Miika Nuutinen ei ollut voitosta huolimatta täysin tyytyväinen.

Tietenkin voitto on aina hieno asia, eikä vieraspisteitä voi ikinä ottaa itsestäänselvyytenä. Tyytyväisiä voidaan olla siihen, että loimme ison määrän maalintekotilanteita. Jos miettii kokonaisuutta, emme kuitenkaan olleet tänään omalla tasollamme kuin hetkittäin. Onneksi jälleen erinomaisesti pelannut Tånnander pystyi kannattelemaan joukkuetta vaikeilla hetkillä.

– Varmasti myös pelaajille jäi tästä esityksestä hampaankoloon ja uskon, että huilatun viikonlopun jälkeen joukkue on taas valmis paiskimaan määrätietoisesti töitä pelaamisen kehittämiseksi. Keskiviikon Gnistan-pelistä tulee varmasti hyvin erilainen ja lähdemme tavoittelemaan parempaa esitystä kaikilla osa-alueilla.

Ilves-Kissat – HJK Klubi 04 1–4 (0–3)
8′ 0-1 Aaro Toivonen
10´ 0-2 Pyry Soiri
38´ 0-3 Anton Aaltonen
57´ 1-3 Patrik Ahola
90+4´ 1-4 Daniel Rökman

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Jakob Tånnander – Kailash Bhandari, Gentrit Kovaqi (k), Michael Boamah, Janne Saksela – Anton Aaltonen (58´Daniel Rökman), Aaro Toivonen, Altti Hellemaa – Ricardo Cardoso (58´ David Ezeh), Erikson Carlos (58´ Kaius Hardén), Pyry Soiri (79´Luigi Moraes) (88´ Haruna Abubakar).

HJK Klubi 04:n seuraava peli on Suomen Cupin ottelu Bolt Arenalla keskiviikkona 4. toukokuuta klo 18.30 IF Gnistania vastaan.