Kolmen tähden ikätoverit vastakkain

HJK aloittaa torstaina Istanbulissa turkkilaisen Fenerbahçen kanssa kamppailun, jossa panoksena paikka UEFA Europa Leaguen lohkoissa. – Koskela: ”Hieno peli ja mahdollisuus tiedossa.”

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © HJK Media
Turkkilainen A Spor -kanava kävi haastattelemassa Toni Koskelaa.

Fenerbahçe vs HJK
To 19.8.2021 klo 21:45
UEFA Europa League – Şükrü Saracoğlu Stadium, Istanbul

TV Live: Viaplay

Peittoamalla Neftçin Klubi ansaitsi jo lohkopaikan UEFA Conference Leaguessa, ja seuraava haaste on astetta hienompi. Pudottamalla Fenerbahçen HJK nimttäin löytäisi itsensä vieläkin kovemmasta seurasta, ja saattaisi saada syksymmällä vieraakseen vaikkapa Napolin tai Lazion Italiasta, Lyonin tai Marseillen Ranskasta, tai Leicesterin tai West Hamin Valioliigasta.

Ensin pitäisi kuitenkin selvittää Turkin kaikkien aikojen ykkösjoukkueen asettamat solmut. Fenerbahçe SK sijoittui viime kauden päätteeksi äärimmäisen tasaisessa mestaruuskisassa Beşiktaşin ja Galatasarayn jälkeen kahden pisteen erolla kolmanneksi, ja sillä irtosi suora paikka Europa Leaguen Play off-kierrokselle.

Turkin Superliigan kovuudesta kertoo omalta osaltaan se, että mestaruuden voittanut Beşiktaş meni suoraan Champions Leaguen lohkoihin ja kakkoseksi sijoittunut Galatasaray toiselle karsintakierrokselle, jossa tosin tuli seinä vastaan PSV Eindhovenin muodossa.

Fenerbahçe Spor Kulübü (suomeksi “Soihtupuiston urheiluseura”) on yksi Turkin jalkapallon kolmesta suurseurasta ja samalla maan kaikkien aikojen menestyksekkämpiä. Turkin futis on ollut – ja on edelleen – kolmen kovan istanbulilaisen ajoittain verinenkin kamppailu. Fenerbahçe, Galatasaray ja Beşiktaş ovat vieneet peräti 56 kaikkiaan 64:stä maan mestaruudesta vuonna 1959 perustetun Superliigan aloituksesta lähtien, ja tasaista on ollut. Kaikki kolme ovat myös pelanneet liigassa sen jokaisena pelikautena alusta lähtien. 

Jalkapallomenestys maassa on siis erittäin vahvasti Istanbul-painotteinen eikä ihme. Vuonna 660 ennen ajanlaskun alkua perustetulla, nykyisin 15 miljoonan ihmisen kaupungista riittää värikästä tarinaa. 

Istanbul – joka on tunnettu myös nimillä Byzantion ja Konstantinopoli – on maailman ainoa kahdessa maanosassa sijaitseva kaupunki. Istanbulia halkovan Bosporin salmen toisella rannalla ollaan Euroopassa, toisella Aasiassa. Toki Turkin nykyinen kulttuurin, viestinnän, viihteen ja talouden keskus on sekin saanut aikojen saatossa nauttia pääkaupunkistatuksesta, toimiessaan pitkät tovit sekä Rooman valtakunnan, Bysantin keisarikunnan että Osmanien valtakunnan keskuksena.

Superliigan maratontaulukossa Fenerbahçe on tällä hetkellä niukasti kärjessä, mutta koko kärkikolmikko mahtuu reilun sadan pisteen sisään. Muutenkin triolla on takanaan jo vuosisadan mittainen kilpailu. Paikallispeleistä lämpimimmät ovat ottelut Galatasarayta vastaan, ja ne tunnetaan nimellä “mannertenvälinen derby”, pohjautuen joukkueiden sijaintiin kaupungin kartalla.

Otteluareenana HJK:lla on Şükrü Saracoğlu Stadium, joka rakennettiin jo 1908. Sitä on remontoitu useaan otteeseen, viimeksi 2006. 50 000 katsojaa vetävä stadion toimi vuonna 2009 Shaktar Donetskin ja Werder Bremenin välisen UEFA Cupin loppuottelun näyttämönä. 

HJK:lta ja Fenerbahçelta löytyy klassisten raitapaitojen lisäksi muitakin yhtäläisyyksiä menneisyydestään. Kumpikin seura on perustettu 1907 ja mestaruuksien lukumäärässä kumpikin on maansa ykkönen. HJK:lla titteleitä on 30 ja Fenerbahçella kaikkiaan 28, joista vuodesta 1959 perustetussa Superliigassa 19, mutta siitä huolimatta molempien logoa saa koristaa kolme kultaista tähteä. Tähtien ansaintalogiikka vaihtelee hieman maittain. Suomessa tähden saa kymmenen mestaruuden merkiksi, Turkissa sen saa jo viidestä, mutta mukaan lasketaan vain Superliigan voitot.

Fenerbahçen kansainvälinen menestys on luokkaa kovempi kuin suomalaisilla koskaan. Champions Leaguessa se pelasi 2007–08, mutta suurin saavutus on kauden 2012–13 Europa Leaguen välieräpaikka. Se on myös onnistunut jatkuvalla syötöllä houkuttelemaan riveihinsä todellisia maailmantähtiä. Seuran peliasuun ovat sonnustautuneet takavuosina muun muassa brassi Roberto Carlos, hollantilainen Robin van Persie sekä portugalilainen Nani

Nyt turkkilaisseuran suurin tähti on luonnollisesti tammikuussa hankittu Mesut Özil, mutta tasoa joukkueesta löytyy muutenkin yllin kyllin. Kesän EM-kisoissa Fenerbahçen keskikentän Ozan Tufan ja İrfan Kahveci sekä maalivahti Altay Bayındır edustivat Turkkia ja keskuspuolustaja Attila Szalai Unkaria.

32-vuotias Real Madridissa ja Arsenalissa viimeksi pelannut saksalainen Özil avasi maalitilinsä Fenerbahçessa liigakauden ensimmäisessä ottelussa sunnuntaina, kun joukkue haki 0-1 vierasvoiton Adana Demirsporista.

– Hieno peli ja mahdollisuus tiedossa. Fenerbahçe on hyvin selkeä joukkue organisoinnin suhteen. Siihen päälle heillä on muutama erittäin hyvä yksilö, Özil etunenässä, totesi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

– Niin kuin kaikissa joukkueissa, myös Fenerbahçella on kuitenkin heikkoutensa. Se on tietenkin itsestään selvää, että hyvän tuloksen saamiseksi meidän pitää huomenna onnistua korkealla tasolla niin joukkueena kuin yksilötasolla, mutta me voimme lähteä hyvällä itseluottamuksella tekemään samoja asioita, jotka ovat tuoneet meille tähänkin asti menestystä.

Otteluparin ratkaiseva peli pelataan 26.8. Bolt Arenalla. Lipunmyynti Klubin kotiotteluun aukesi kausikorttilaisille 17.8. ja yleinen myynti avataan torstaina 19.8.

Katso videolta Daniel O’Shaughnessyn terveiset!
210826 UEL HJK vs Fenerbahce