19-vuotias Andreas Vaher HJK:n takalinjoille

Viron maajoukkueessa juuri debytoineen topparin sopimus on kesäkuun loppuun ja sisältää option 2,5 lisävuodesta. Klubilla on haussa vielä yksi toppari.

191-senttinen keskuspuolustaja Andreas Vaher ja HJK ovat tehneet sopimuksen kesäkuun 2024 loppuun. Sopimus sisältää 2,5 vuoden option, joka pitäisi Vaherin klubilaisena kauden 2026 loppuun.

– Andreas on potentiaalinen tulevaisuuden pelaaja, joka tuo valmennukselle yhden vaihtoehdon lisää keskuspuolustukseen. Mikäli kaikki vaikuttaa edelleen kesällä hyvältä ja vastuuta tulee, sitten optio käytetään, urheilujohtaja Vesa Mäki kertoo.

Saksalaisen Bundesliiga-seura Freiburgin organisaatiosta saapuva Vaher on pelannut Viron poikien ja nuorten maajoukkueissa vajaat 30 ottelua, ja 12. tammikuuta tuli ensimmäisen 90-minuuttisen kirjaus myös A-maajoukkuetilille, kun Viro taipui Ruotsin talvimaajoukkueelle 1–2. 

Klubin toppariosasto on ollut näihin päiviin asti kapea. Kun 20-vuotiaat Oliver Pettersson ja Michael Boamah (viime vuonna HJK Klubi 04) ovat pitkien poissaolojen jäljiltä edelleen toipilaina, oli keskusta ensimmäisellä treeniviikolla Aapo Halmeen, Joona Toivion ja viime kauden polvivamman vuoksi missanneen Patrik Raitasen varassa. 

Hiljalleen linja vahvistuu: Tänään aamulla HJK julkisti 30-vuotiaan Carlos Moros Gracian siirron Ruotsista, nyt vuorossa on 19-vuotias Vaher – ja vielä yhdestä lisävahvistuksesta neuvotellaan parhaillaan. Tuore kaksikko on valmennuksen käytettävissä heti perjantaina Liigacupissa IFK Mariehamnia vastaan. 

Tallinnalaisen Nõmme Unitedin kasvatti Vaher on viettänyt kolme viime vuotta Italiassa ja Saksassa, jossa stintti Bundesliiga-seura SC Freiburgin organisaatiossa jäi kuitenkin lyhyeksi: Pitkä loukkaantuminen viime kesänä johti siihen, että seura ja pelaaja purkivat sopimuksen yhteisymmärryksessä.

Italian SPALissa peli sen sijaan kulki. 

– Muutin 16-vuotiaana Italiaan. Se oli tietenkin haastavaa, mutta opin siellä niin paljon myös ihmisenä. Nyt on kielitaitoa ja elämänkokemusta, Vaher toteaa. 

– Aloitin U17-joukkueessa, jossa totuttauduin uuteen kieleen ja kulttuuriin puolen vuoden ajan. Sen jälkeen pelasin U18- ja U19-joukkueissa. Paras kausi oli 2021–2022, kun voitimme U18-joukkueiden Italian mestaruuden, ja pelasin itse jatkuvasti avauksessa.

Vuodet ulkomailla kuuluvat puheesta. 19-vuotias analysoi tilannettaan ikäisekseen erittäin kypsästi.

– Tiedän HJK:n olevan seura, jossa pelaajat kasvavat eteenpäin. Enkä tarkoita vain siirtymistä isompiin seuroihin, mutta myös sitä, että täällä pelaajat ovat kehittyneet ottamaan pelillisesti isoja askelia eteenpäin. Itselleni ratkaisevaa on, että pääsen seuraavaksi pelaamaan miesten pelejä. 

SPALin nuorissa Vaher tutustui nyky-HJK:sta Patrik Raitaseen ja Freiburgissa entiseen HJK-junnumaalivahtiin Jaaso Jantuseen. SPALissa debyytti miehissä jäi tekemättä, mutta Vaher pääsi välillä myös edustuksen treenirinkiin.

– Siellä oli treeneissä muun muassa Radja Nainggolan ja päävalmentajana itse Daniele De Rossi, joka siirtyi juuri Mourinhon tilalle AS Romaan, Vaher hymyilee muistolle. 

Vesa Mäki kuvailee Vaheria pelikäsitykseltään ja pallolliselta osaamiseltaan vahvaksi sekä hyväksi pääpelaajaksi, mutta fysiikassa ja nopeudessa on vielä parannettavaa. Vaher puolestaan luonnehtii itseään yleispätevällä termillä, joka on tullut varsin tutuksi ulkomaalaishankintojen ensimmäisessä haastattelussa HJK:ssa: hard-working. 

– Tiedän, että HJK on iso seura, jonka kannattajilla on aina isot odotukset. Odotan kovasti tulevia päiviä, viikkoja ja pelejä auttaakseni itseäni ja joukkuetta kehittymään päivä päivältä paremmaksi. 

Tervetuloa, “Andi”!

Tervetuloa, Adreas Vaher!