AS Roma saapuu loppuunmyydylle Bolt Arenalle

Torstain Eurooppa-liigan kamppailu on Klubin kauden viimeinen kotiottelu – ”Kun pääsemme parhaimpaamme, pystymme kamppailemaan huomenna pisteistä.”

Matti Peltola on yksi ehdokas pelikiellossa olevan Jukka Raitalan korvaajaksi.

HJK vs AS Roma
To 27.10.2022 klo 22:00
UEFA Europa league – Bolt Arena

HJK pelaa Eurooppa-liigan lohkovaiheen – ja samalla koko kauden – viimeisen kotiottelunsa torstai-iltana, kun töölöläiset isännöivät loppuunmyydyllä Bolt Arenalla italialaista AS Romaa. Neljästä ottelustaan ainoastaan yhden tasapelipisteen kerännyt HJK on Eurooppa-liigan C-lohkon viimeisellä sijalla, ja neljä pinnaa saalistanut AS Roma on kolmantena. Voitolla Klubi nousisi siis tasapisteisiin roomalaisten kanssa ennen ensi viikolla pelattavaa lohkovaiheen päätöskierrosta. Eurooppa-liigan sääntöjen mukaan HJK:n olisi tosin voitettava käytännössä vähintään neljällä maalilla, jotta joukkue nousisi José Mourinhon luotsaaman ryhmän edelle mahdollisessa tasapistetilanteessa.

– Olemme olleet hyviä kotona. Molemmissa aiemmissa [Ludogorets ja Real Betis] peleissä olemme pystyneet kontrolloimaan peliä sekä pallollisena että pallottomana. Se antaa meille itseluottamusta, että pystymme tekemään samaa myös Romaa vastaan. Kun pääsemme parhaimpaamme, pystymme kamppailemaan huomenna pisteistä, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Myös Roma kaipaa kipeästi pisteitä, sillä italialaiset haluavat varmasti jatkaa pelejään mieluummin Eurooppa-liigan kuin Konferenssiliigan pudotuspeleissä, joihin lohkon kolmas sija oikeuttaa. Eurooppa-liigan jatkopelit ovat tällä hetkellä kolmen pisteen päässä, joten tappiolla jatkopaikka saattaisi jo karata Roman käsistä.

– Pelihän on tavallaan molemmille pakkovoitto, mikä tekee lähtötilanteesta vähän erilaisen. Vastustajan pelaaminen voi muuttua pelin aikana paljonkin – etenkin, jos peli on pitkään tasan. Silloin Romakin saattaa hakea maalia voimakkaasti, kuten he tekivät itse asiassa jo viime kierroksella Real Betisiä vastaan.

HJK ja AS Roma kohtasivat lohkovaiheen toisella kierroksella Stadio Olimpicolla, eikä tuo kamppailu jäänyt historiankirjoihin erityisen ikimuistoisena. Valtavana altavastaajana otteluun lähtenyt Klubi aloitti ennakkoluulottomasti, mutta Miro Tenhon saama keltainen kortti kääntyi VARin käsittelyssä punaiseksi, ja Klubin mahdollisuus yllätykseen oli sitä myötä taputeltu jo 14. minuutilla. HJK selvisi tauolle vielä maalittomassa tasatilanteessa, mutta toisella puolikkaalla roomalaiset menivät menojaan: lopputulos 3–0.

Roma on saanut nihkeistä otteistaan kritiikkiä tasaisesti läpi kauden, mutta tuloksellisesti joukkue on suoriutunut kohtalaisesti: roomalaiset ovat kotimaansa pääsarjassa viidentenä, vain kahden pisteen päässä kolmannesta sijasta. Kenraaliharjoitus torstain HJK-kamppailuun päättyi tosin tappioon, kun hyvävireinen Napoli vei pisteet viikonloppuna Olimpicolta maalein 1–0.

Roomalaisryhmällä ei ole erityisen hyviä muistoja Pohjolan tekonurmista. Viime kauden Konferenssiliigassa norjalainen Bodø/Glimt kuritti Romaa kotikentällään kahten otteeseen: lohkovaiheen ottelu kirjattiin norjalaisten hyväksi peräti 6–1, ja myöhempi kohtaaminen pudotuspeleissä päättyi Bodøn 2–1-voittoon.

Klubilla on allaan puolentoista viikon tauko peleistä. Edellisen kerran joukkue oli tulessa sunnuntaina 16. lokakuuta, kun KuPS vieraili Bolt Arenalla Veikkausliigan päätöskierroksella. HJK oli varmistanut mestaruutensa jo aiemmin, joten KuPSin 1–0-voitto oli lopulta vain kosmetiikkaa. Klubi on päässyt valmistautumaan suunnitelmien mukaan huomiseen Roma-otteluun, vaikka flunssakierre onkin piinannut joukkuetta.

– Huilasimme muutaman päivän Veikkausliiga-kauden jälkeen ja palasimme torstaina treeneihin. Joukkueessa on valitettavasti ollut flunssaa ja koronaa, josta osa on jo palautunut ruotuun. Muuten valmistautuminen on mennyt suunnitelmien mukaan, ja olemme saaneet hyviä treenejä alle.

Huomisen ottelusta ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa Valtteri Moren, Roope Riski sekä Murilo. Lisäksi Jukka Raitala on pelikiellossa saatuaan punaisen kortin edellisen kierroksen Ludogorets-vierasottelussa.

Katso video lehdistötilaisuudesta, jossa tentattavina olivat Toni Koskela ja Matti Peltola.