Boltilla nähtiin maalijuhlat!

Honka kaatui komeasti Veikkausliigan avausottelussa – 17-vuotias Casper Terho viimeisteli ensimmäisen maalinsa.

Katso kooste ottelusta!

HJK vs Honka 4-2

Veikkausliiga-kausi vuoden 2021 osalta pyörähti lauantaina käyntiin, kun hallitseva mestari HJK sai vieraakseen Metroderbyssä Espoon Hongan.

Ensimmäinen puoliaika

Klubin avauksessa ei juurikaan yllätyksiä nähty Veikkausliigan avausottelussa. Vasempana pakkina nähtiin juuri kauden alla sopimuksen Klubin kanssa sopinut Dylan Murnane, vaihtopenkillä puolestaan aloitti paluumuuttaja Sebastian Dahlström.

HJK aloitti ottelun väkevästi ja Roope Riskille avautui oiva vetopaikka jo kolmannella minuutilla. Honka-vahti Tim Murray onnistui kuitenkin estämään Veikkausliigan hallitsevan maalikuninkaan pienestä kulmasta lähteneen laukauksen.

Klubin hyvästä alusta huolimatta Honka kaatoi sadepilvien ohella kylmää vettä isäntien niskaan seitsemännellä minuutilla. Darren Smith pääsi riiston jälkeen pitkään kuljetukseen, ja etelä-afrikkalainen viimeisteli kauden avausosuman maltillisesti ohi vastaan tulleen Hugo Kedon.

Aikaisen takaiskun jälkeen HJK otti pallonhallinnan entistä selvemmin haltuunsa ja pakotti Hongan vetäytymään syvälle omalle alueelleen. Klubi loi parikin erinomaista tekopaikkaa nopeasti, mutta kumpainenkin tilanne liputettiin paitsioksi.

Honka oli kuitenki paikan saadessaan vaarallinen, ja 20. minuutilla vain Kedon huippupelastus piti lukemat samoina, kun HJK:n maalivahti torjui erinomaisesti Smithin lähietäisyydeltä tulleen puskun. Muutama minuutti myöhemmin Keto nollasi puolestsaan Edmund Arko-Mensah’n kovan laukauksen.

Avausjakson edetessä loppua kohden HJK:n alusta asti antama korkea prässi toi ongelmia. Hongalle pelinavauksessa. Klubi onnistui kertaalleen katkaisemaan Murrayn heikon avauksen, mutta lopulta vieraiden puolustus ehti vielä peittämään Roope Riskille syntyneen tekopaikan.

Filip Valenčič - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Filip Valenčič

Ensimmäistä nelivitosta oli jäljellä vain muutama minuutti, kun HJK sai punnerrettua pelin tasoihin. Vahvan hallinnan päätteeksi pallo kimpoili oikealta laidalta keskustaan Filip Valenčičille, joka lähti muutaman kosketuksen jälkeen hakemaan laukausta noin 20 metristä. Slovenialaisen tulinen laukaus painui vastustamattomasti alakulmaan ohi Murrayn, sinetöiden taukolukemiksi 1-1.

Ensimmäinen puolisko oli kokonaisuudessaan viihdyttävää peliä, jossa tapahtumia ja vauhtia riitti. HJK hallitsi palloa hienokseltaan, mutta Honka oli alati vaarallinen vastaiskuissa, kuten avausmaalissakin nähtiin.

Klubin hyökkäyspelissä oli paljon onnistumisia, mutta useassa tilanteessa viimeinen silaus jäi uupumaan. Honka toki puolusti erityisen tiiviisti oman maalinedustansa, ja esimerkiksi keskityspalloissa ja kulmapotkuissa vieraat olivat teräviä.

Dylan Murnane - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Dylan Murnane

Toinen puoliaika

HJK tuli toiselle jaksolle päättäväisesti ja pelin painopiste painui vääjäämättömästi vieraiden päätyyn.

Kahdeksan minuutin pelin jälkeen Klubin kova työ palkittiin, kun boksin ulkopuolelta lähtenyt laukaus kimposi Hongan puolustuksesta Murrayn eteen, ja tilanteen parhaiten lukenut David Browne haistoi tekopaikan. Browne spurttasi irtopalloon kiinni ja nosti sen taidokkaasti maalin kattoon.

Maalin myötä tulleella katkolla HJK teki myös ensimmäisen vaihtonsa, kun Dahlström tuli keskikentän keskustaan Bubacarin tilalle.

Klubin maalin myötä Hongankin hyökkäyspeli piristyi ja isännät joutuivat ensimmäistä kertaa pelissä puolustamaan pidemmän jakson. Lucas Kaufmann pääsi kokeilemaan maalintekoa vapaapotkusta, mutta Keto venyi yrityksen tielle varmasti.

Muutama minuutti myöhemmin Honka sai pallon jo ylärimaan, kun Arko-Mensah’n vasemmalta laidalta lähtenyt nosto oli yllättää Kedon.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka

Klubikin onnistui luomaan tekopaikkoja boksin reunalta, mutta Murray liimasi varmasti niin Roope Riskin kuin Atominkin yritykset.

Parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa nähtiin toinen vaihto, kun maalinteossa onnistunut Browne jätti kentän ja tilalle tuli Riku Riski.

Käynnissä oli 71. minuutti, kun Honka onnistui tasoittamaan tilanteen. Vieraiden hyökkäys vyöryi vasenta laitaa pitkin, ja lopulta pallo pelattiin boksiin Jean Dongoulle, joka onnistui viimeistelyssä HJK:n puolustuksen keskeltä.

HJK ei kuitenkaan takaiskusta lannistunut, vaan 78. minuutilla Roope Riski laukoi isännät takaisin johtoon. Valenčičin loistava pystysyöttö tavoitti Riskin, joka lyhyen kuljetuksen jälkeen laukoi pallon aivan takatolpan juureen verkon perukoille.

Roope Riski, Filip Valenčič - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Roope Riski ja Filip Valenčič

Klubi teki viimeiset vaihtonsa kerralla, kun viimeinen kymppi oli jo käynnissä. Kentän jättivät Janne Saksela, Valenčič ja Roope Riski, ja tilalle tulivat Matti Peltola, Casper Terho, sekä Luís Henrique.

Ottelu oli jo lisäajalla, kun HJK lopetti Hongan kirin lopullisesti. Vaihdosta sisään tullut Terho pääsi erinomaisen syöttökombinaation jälkeen nokikkain Murrayn kanssa, ja vasta 17-vuotias nuorukainen viimeisteli ensimmäisen maalinsa Veikkausliigassa upealla laukauksella yläkulmaan.

Vaikka Honka viheliäisesti roikkui liki ottelun loppuun saakka pisteessä kiinni ja pitikin HJK:n puolustuksen jatkuvasti varpaillaan, oli HJK lopulta tekopaikoissaan terävämpi ja 4-2 voitto ansaittu.

– Aloitettiin peli hyvin, mutta lahjamaali tietysti vähän lamaannutti meitä ja ensimmäiselle jaksolle tuli pieni suvantovaihe, vaikka pääosin sitä selkeästi hallitsimme ja loimme ok määrän hyviä tilanteita. Onneksi kuitenkin saimme tasoituksen vielä puoliajan loppuun, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ottelun jälkeen.

– Toisen jakson alku oli meiltä aika ylivoimaista tietysti johtomaali kruununa. Sen jälkeen kuitenkin pikkuhiljaa meistä tuli liian mukavuudenhaluisia puolustussuuntaan emmekä olleet tarpeeksi kurinalaisia tekemään perusasioita, josta Hongan toinen maali oli hyvä osoitus.

– Loppujen lopuksi kolme pistettä kauden avauksesta on tärkein ja saimme laajalle onnistumisia hyökkäyspäässä. Kuitenkin meidän on pelattava tasaisemmin ja kurinalaisemmin läpi 90 minuuttia, päättää Koskela.

Kiitos Klubipääty

HJK vs Honka 4-2 (1-1)

7′ 0-1 Smith
42′ 1-1 Valenčič
53′ 2-1 Browne
71′ 2-2 Dongou
78′ 3-2 Ro Riski
90’+ 4-2 Terho

HJK:n kokoonpano: Keto – Murnane, O’Shaughnessy, Tenho, Saksela (82. Peltola) – Atom, Bubacar (53. Dahlström), Lingman – Browne (69. Ri Riski), Ro Riski (82. Luís Henrique), Valenčič (82. Terho)

HJK pelaa seuraavan kerran sunnuntaina 2.5.2021, kun Klubi matkaa KuPSin vieraaksi Kuopioon. Ottelu alkaa kello 18:30.