Juhlavuoden teko – oma KLUBI110 tekstityyppi

Edistyksellisimpien eurooppalaisten seurojen tapaan HJK:lle suunniteltiin oma tekstityyppi, joka hakee innoituksensa Töölöstä.

HJK päätti 110-vuotisjuhlansa kunniaksi ensimmäisenä suomalaisena seurana, edistyksellisempien eurooppalaisten huippuseurojen tapaan, tilata itselleen varta vasten suunnitellun tekstityypin. Suunnittelu ideasta valmiisiin aakkosiin, välimerkkeihin ja numeroihin kesti puolisen vuotta.

Tekstityypin nimeksi tuli KLUBI110.

Pääsuunnittelijana toimi kirjainmuotoilua Hollannissa opiskeleva Eino Korkala. Häntä työssään sparrasivat Intohimotoimisto Cassiuksen art directorit Hermanni Kanerva ja Tuukka Tujula.

Muutamista eri visioista tekijät valitsivat lähtökohdakseen HJK:n kotiseudun eli Töölön. Tärkein yksittäinen sysäys kirjasinten muotoon tuli lopulta alueen talojen kylttien typografiasta. Tekstityypin suunnittelussa oli taustalla koko ajan töölöläinen kulttuuri, sen arkkitehtuuri sekä tietysti urheiluseuralle tärkeä sporttisuus.

– Suunnittelutyö aloitettiin kokoamalla lähdeaineisto, jota kummallakin osapuolella oli yllin kyllin jo omasta takaa. Olen itse tutkinut aikaisemmin suomalaisen rakennustaiteen ja kirjainmuotoilun yhteyttä omassa lopputyössäni. Cassiuksella puolestaan oli vaikuttava kuva-arkisto töölöläisten jugend-rakennusten nimiöitä ja numeroita, kertoo Korkala.

Ja vaikka KLUBI110-tekstityyppi hakee innoituksensa vanhasta, ei se tietenkään halua olla historiaa, vaan vintage-tyylin rinnalle on haettu modernimpaa muotoilua.

– Tavoitteenamme oli löytää tyyli, joka onnistuisi olemaan tunnistettavasti paikallishistoriallinen, mutta samanaikaisesti niin moderni, että katsojan olisi mahdotonta sanoa kumpaa se todellisuudessa on. Siinä riitti haastetta. Sanoisin että ensimmäiset kymmenen laukausta meni metsään ennen kuin oikea yhdistelmä löytyi, muistelee Korkala.

– Numeroista tehtiin vähän kirjaimia yksityiskohtaisemmat. Muutaman kanssa piti painia pari päivää, että oikeanlainen viekkaus löytyi.

Uusi tekstityyppi julkaistiin HJK:n edustusjoukkueen pelipaitojen selkämyksessä heti ensimmäisessä kotiottelussa VPS:ää vastaan keskiviikkona 5.4.

Lisätietoja

HJK
Sari Mikkonen-Mannila 050 387 8308, [email protected]

CASSIUS
Hermanni Kanerva 050 341 8203, [email protected]

KIRJAINMUOTOILIJA
Eino Korkala 044 290 0687, [email protected]